Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχιση επαφών και τουρκικών προκλήσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Μετά από αυτή ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «έχει αποφασιστεί να μην γίνονται δηλώσεις κατά τη διάρκεια αυτών των έξι σημαντικών συναντήσεων και να εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου στις 14 Σεπτεμβρίου (...) Αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει πρόθεση για την όποια συσκότιση, αλλά είναι για να γίνει πιο αποτελεσματική η δουλειά σε αυτή τη σημαντική περίοδο».

Στο μεταξύ, το Σάββατο σημειώθηκε νέα τουρκική πρόκληση, όταν τουρκική φρεγάτα ζήτησε από κυπριακό ερευνητικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή ανοιχτά του ακρωτηρίου Ακάμα (νοτιοδυτικότερο άκρο του νησιού) να αποχωρήσει από εκεί υποστηρίζοντας ότι είχε «εισέλθει σε τουρκική θαλάσσια περιοχή». Το κυπριακό πλοίο συμμετείχε σε έρευνες για τα δελφίνια για λογαριασμό του κυπριακού υπουργείου Γεωργίας. Μετά την προειδοποίηση απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προς τους διεθνείς οργανισμούς και ξένες κυβερνήσεις για την ενέργεια της Τουρκίας» και ότι η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές ενέργειες «είναι τα αποτελέσματα του πρόσφατου τρίτου γύρου αδειοδότησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο μεταξύ, ο Μ. Ακιντζί, που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τα εγκαίνια της νέας γέφυρας στο Βόσπορο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, συζητώντας - όπως εξήγησε - μαζί του «λεπτομερώς» το Κυπριακό. Επιστρέφοντας στα Κατεχόμενα δήλωσε πως «η προσέγγιση τού "να μη μείνει ούτε ένας στρατιώτης και να τερματιστούν εξολοκλήρου οι εγγυήσεις" δε βοηθά την όλη διαδικασία». Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι «ο "λαός" μας αισθάνεται την ανάγκη για εγγυήσεις. Εμείς αυτό το βλέπουμε και ο "λαός" μας το εκφράζει αυτό. Και αυτή είναι η Τουρκία... Μιλάμε για τη μόνη χώρα που στηρίζει τους Τουρκοκύπριους εδώ και χρόνια». Πρόσθεσε επίσης ότι στο θέμα των εγγυήσεων μπορεί Ελλάδα και Βρετανία να έχουν διαφορετική θέση από την Τουρκία «αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε» ότι η Βρετανία «θέλει να συνεχίσει να διατηρεί τις δύο βάσεις της».

Χτες, ο αναπληρωτής «πρωθυπουργός» και «υπουργός» Δημοσιονομικών, Σερντάρ Ντενκτάς, είπε στα Κατεχόμενα - σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ - πως «είναι πραγματικότητα, δεν υπάρχει αμφιβολία, πως υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. Ο Πρόεδρος (Ακιντζί) και η ομάδα του δεν είναι σε αρμονία με τις απόψεις των δύο κομμάτων που αποτελούν σήμερα την κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ