Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΙΡΑΝ - ΧΩΡΕΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ανιχνεύουν τα περιθώρια ανάπτυξης στενότερων σχέσεων

Ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανέδειξε η πολυήμερη περιοδεία του Ιρανού ΥΠΕΞ

Από τη συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ με τον Χιλιανό ομόλογό του, Εράλντο Μουνιός

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ με τον Χιλιανό ομόλογό του, Εράλντο Μουνιός
Εμπορικά και άλλα επιχειρηματικά ανοίγματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με στόχο τη δημιουργία νέων αγορών για τα ιρανικά μονοπώλια, επιδιώκει η Τεχεράνη, περίπου οκτώ μήνες μετά την άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων που σηματοδότησε η διεθνής συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η προσπάθεια αυτή διαφάνηκε στη διάρκεια της σημαντικής περιοδείας που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας σε Κούβα, Νικαράγουα, Εκουαδόρ, Χιλή, Βολιβία και Βενεζουέλα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ως επικεφαλής 120μελούς αντιπροσωπείας ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων και δεκάδων επιχειρηματιών και διευθυντών κρίσιμων κρατικών οργανισμών (τράπεζες, ενεργειακές εταιρείες κ.ά.).

Η απόφαση για μία τέτοια αποστολή φαίνεται πως είχε στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς το Ιράν φιλοδοξεί να γίνει η «πύλη» της Μέσης Ανατολής για χώρες της Λατινικής Αμερικής και παράλληλα να προωθήσει τα συμφέροντα και τις επενδύσεις ιρανικών επιχειρηματικών ομίλων σε αγορές που είναι ως επί το πλείστον «νέες» για τα δεδομένα των ιρανικών επιχειρηματικών και εμπορικών δραστηριοτήτων. Αλλωστε, έως σήμερα, οι βασικές εξαγωγές λατινοαμερικανικών χωρών στο Ιράν είναι κυρίως κρέας, ρύζι, σιτηρά και γεωργικά υβρίδια, ενώ το Ιράν εξάγει κατά κόρον χαλιά, φαρμακευτικά προϊόντα, γεωργικό εξοπλισμό και μηχανήματα. Η πρόσφατη άρση των διεθνών κυρώσεων έναντι του Ιράν δημιουργεί νέα περιθώρια ιρανικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και στη Λατινική Αμερική, σε τομείς που έως σήμερα θεωρούνταν «απαγορευμένοι», όπως ο χρηματοπιστωτικός και ο ενεργειακός τομέας...

Οι συναντήσεις στην Κούβα

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των ιρανικών αρχών να ξεκινήσουν μία τόσο σημαντική πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική αποστολή από την Κούβα δεν ήταν τυχαία. Για σημειολογικούς και γεωπολιτικούς λόγους, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την περιοδεία του στην Αβάνα. Μετά τις συναντήσεις του με τον Κουβανό Πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, τον αντιπρόεδρο, Ρικάρδο Καμπρίσας Ρούις, ο Ζαρίφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των ιρανο-κουβανικών σχέσεων, προβλέποντας ότι ανοίγει «νέο μονοπάτι στις διμερείς σχέσεις» στους τομείς της Ενέργειας, της Βιομηχανίας και της Τεχνολογίας.

«Και η Κούβα και το Ιράν κατέληξαν σε έναν οδικό χάρτη, μετά από χρόνια κυρώσεων, τον οποίον θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να εξερευνήσουν νέες οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες και να επωφεληθούν από τις μεταξύ τους δυνατότητες», σημείωσε από την πλευρά του ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ξένων Επενδύσεων, Μαλμιέρκα Ντίας, που απευθυνόμενος σε ιρανικές εταιρείες τις προσκάλεσε να «γίνουν η ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης και δυναμισμού» στην Κούβα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ιρανική αντιπροσωπεία υπέγραψε, σύντομα, στην Αβάνα διάφορες συμφωνίες και πρωτόκολλα διμερούς συνεργασίας, όχι μόνο στους τομείς της Ενέργειας και της Βιομηχανίας αλλά και σε άλλους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και στους χώρους της Υγείας, των τραπεζικών σχέσεων, της νανοτεχνολογίας και ιδιαίτερα της βιοτεχνολογίας, όπου είναι γνωστές οι σημαντικές επιδόσεις Κουβανών επιστημόνων...

Είναι, άλλωστε, έκδηλη η προσπάθεια ιρανικών ομίλων (δημόσιων και ιδιωτικών) να επενδύσουν μέρος των τεράστιων συσσωρευμένων κεφαλαίων εντός και εκτός Ιράν, μέρος των οποίων «ξεπαγώνει» σταδιακά μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων. Κυρώσεων που είχαν εγκλωβίσει τεράστια κεφάλαια, εδώ και χρόνια, σε τράπεζες του εξωτερικού, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες της ιρανικής αστικής τάξης για επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και εξασθενώντας παράλληλα νευραλγικές ιρανικές υποδομές σε δεκάδες τομείς (Βιομηχανία, αεροναυπηγική, τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.ά.).

Ζωηρό ενδιαφέρον για τη Διώρυγα της Νικαράγουας

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νικαράγουα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του Ιρανού αξιωματούχου, κάθε άλλο παρά αποσιωπήθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον ιρανικών κατασκευαστικών και μηχανολογικών εταιρειών για το τεράστιο έργο κατασκευής της Διώρυγας της Νικαράγουας μήκους περίπου 275 χλμ., που εγκαινιάστηκε πριν τρία χρόνια από την κινεζική κατασκευαστική εταιρεία HKND και πρόκειται να ξεκινήσει στο τέλος τρέχοντος έτους, με στόχο έως το 2030 τη «διασύνδεση» του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή εμπορική ναυσιπλοΐα...

Αφού συναντήθηκε στη Μανάγκουα με τον Πρόεδρο της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγκα, τον ομόλογό του, Σαμουέλ Σάντος Λόπες και τον πρόεδρο της Βουλής, Ρενέ Τέλες, ο Ζαρίφ συμμετείχε στο Εμπορικό Φόρουμ Ιράν - Νικαράγουας, εκφράζοντας το ενδιαφέρον των ιρανικών εταιρειών για διμερή συνεργασία στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της παραγωγής τροφίμων και φαρμάκων, της πετροχημικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα για συνεργασία στο τεράστιο έργο κατασκευής της διώρυγας. Ο Νικαραγουανός ομόλογός του δεν το απέκλεισε, διαβλέποντας στο θέμα τής υπό κατασκευής διώρυγας «μεγάλα περιθώρια διμερούς συνεργασίας». Στους τομείς αύξησης της διμερούς συνεργασίας, ο Λόπες συμπεριέλαβε και εκείνους της γεωργίας, της παραγωγής τροφίμων και φαρμάκων, της πετροχημικής βιομηχανίας.

Το πετρέλαιο στο επίκεντρο επαφών στο Εκουαδόρ

Στο Εκουαδόρ, οι επαφές της ιρανικής αντιπροσωπείας έριξαν το βάρος και στο ζέον ζήτημα της «σταθεροποίησης» (προς τα πάνω...) της διεθνούς τιμής πετρελαίου που πέφτει από τον Ιούνη του 2014, προκαλώντας τεράστιες απώλειες κερδών και δημοσιονομικά ελλείμματα σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία.

Μετά τη συνάντηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, και άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας, διαφάνηκε η σύγκλιση θέσεων των δύο χωρών, επιδιώκοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή στάση για «πάγωμα» της πετρελαϊκής παραγωγής μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, ενόψει της προγραμματισμένης για το Σεπτέμβρη υπουργικής συνόδου του Οργανισμού.

Στη συνέχεια, ο Ζαρίφ εγκαινίασε το εμπορικό φόρουμ Ιράν - Εκουαδόρ, παρουσία του ομολόγου του, Γκιγιόμ Λονγκ, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει γόνιμο, κοινό έδαφος για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στη βάση «αμοιβαίου σεβασμού για την ανεξαρτησία των δύο χωρών, την αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις». Το Ιράν, υπογράμμισε, «ποτέ δεν ξέχασε τους φίλους του που του συμπαραστάθηκαν στις δύσκολες στιγμές των κυρώσεων».

«Ιστορικές» συμφωνίες στη Χιλή

Την επιθυμία του Ιράν για σημαντική ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη Χιλή εξέφρασε την Πέμπτη στη χιλιανή πρωτεύουσα Σαντιάγκο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της χώρας του που συνάντησε Χιλιανό υπουργό Εξωτερικών (στην προκειμένη περίπτωση τον Εράλδο Μουνιός Βαλενσουέλα) μετά από 37 χρόνια. Διάστημα κατά το οποίο το Ιράν, μετά την «ισλαμική επανάσταση» του 1979, σταμάτησε τις διμερείς διπλωματικές και άλλες σχέσεις με τη Χιλή, όπου βρισκόταν στην εξουσία η αμερικανοκίνητη χούντα του στρατηγού Α. Πινοσέτ.

Συναντώντας την Πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπατσελέ, διαπίστωσαν τις μεγάλες δυνατότητες αμφοτέρων χωρών «στην ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς» και στη συνέχεια συμμετείχε στην πρώτη (μετά από περίπου τέσσερις δεκαετίες) ιρανο-χιλιανή συνδιάσκεψη στο Σαντιάγο. Εκεί, ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε την επιθυμία της χώρας του για «άμεση προώθηση των οικονομικών σχέσεων» με τη Χιλή, αναφέροντας ως «απόδειξη» την 120μελή επιχειρηματική αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην περιοδεία του. Εγγυήθηκε, μάλιστα, πως μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, είναι πλέον ελεύθερες όλες οι ξένες τράπεζες να προχωρήσουν σε συνομιλίες για συνεργασία με τις ιρανικές τράπεζες «δίχως περιορισμούς», παρουσιάζοντας σχετική συστατική επιστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να πείσει και τους πλέον δύσπιστους.

Η επίσκεψη Ζαρίφ ιδιαίτερα στη Χιλή θεωρήθηκε ξεχωριστή, καθώς ήταν η μόνη από τις έξι χώρες της περιοδείας του που δεν είναι μέλος της ALBA, δηλαδή της «Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής μας», που συγκροτήθηκε το 2004 με πρωτοβουλία των ηγετών Βενεζουέλας και Κούβας, φτάνοντας σήμερα τα 11 μέλη.

Κρίσιμες συναντήσεις σε Βολιβία και Βενεζουέλα

Ο Ιρανός υπουργός αργότερα μετέβη στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, για συναντήσεις με τη βολιβιανή ηγεσία, επιδιώκοντας στη συνέχεια, σήμερα, να μεταβεί στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου θα ολοκληρώσει την περιοδεία του συμμετέχοντας σε συνάντηση του «Κινήματος των Αδεσμεύτων».

Οι σχέσεις του Ιράν με τη Βενεζουέλα έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστική την ανακοίνωση διμερούς συμφωνίας τον περασμένο Ιούνη για τη χρηματοδότηση κοινών επενδυτικών έργων στη λατινοαμερικάνικη χώρα με πίστωση μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτό πέρα από μία σειρά επενδυτικών έργων που έχει ήδη εγκαινιάσει το Ιράν στη Βενεζουέλα, όπως μονάδα συναρμολόγησης αυτοκινήτων, συγκρότημα κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, εργοστάσιο τσιμέντου, κατασκευή 3.000 συγκροτήματος κατοικιών για τα λαϊκά, μη προνομιούχα στρώματα και μία σειρά συμπράξεις εταιρειών από τις δύο χώρες στους τομείς της Ενέργειας, της γεωργίας, της κατασκευής υποδομών ύψους πολλών δισεκατομμυριούχων δολαρίων.

«Νέα αρχή» με φόντο ανταγωνισμούς

Οπως διαφαίνεται, η περιοδεία Ζαρίφ στις έξι λατινοαμερικανικές χώρες ήταν μάλλον μία νέα αρχή για την προσεκτική και σταδιακή προώθηση οικονομικών, εμπορικών και πολιτικών στόχων, από την πλευρά της Τεχεράνης, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, κάτω από τη μύτη των ΗΠΑ.

Αυτή η νέα αρχή δεν αναμένεται ούτε ανέφελη, ούτε ρόδινη, με δεδομένες τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες συμφερόντων ανάμεσα σε ισχυρά μονοπώλια. Ωστόσο, είναι ενδεικτική των νέων δεδομένων που προκαλεί η σταδιακή άρση της διεθνούς απομόνωσης του Ιράν σε ένα δυναμικό πεδίο ρευστών και διαρκώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών σχέσεων, δίχως βεβαίως να είναι δεδομένο πως αυτές οι αλλαγές θα αποδειχθούν, τελικώς, επωφελείς και για τους λαούς...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφωνίες ΗΠΑ και άλλων «εταίρων» για το ζήτημα των κυρώσεων στο Ιράν(2019-07-30 00:00:00.0)
Σε εφαρμογή της Συμφωνίας του 2015 επιμένει η ΕΕ(2019-07-18 00:00:00.0)
Πάνω από 10 δισ. δολάρια οι απώλειες των Ιρανών λέει ο Χουκ(2019-04-26 00:00:00.0)
Νέα πυραυλική δοκιμή(2017-09-26 00:00:00.0)
Αμερικανο-ιρανική κόντρα με φόντο τη φονική επίθεση στην Τεχεράνη(2017-06-09 00:00:00.0)
Πολύμορφες συμφωνίες με τη Βενεζουέλα(2012-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ