Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Βόμβες κατά ασθενών, μαθητών και προσφύγων

Μάνα και κόρη νεκρές έξω από το χωριό Madanaj
Μάνα και κόρη νεκρές έξω από το χωριό Madanaj
Νοσοκομεία, σχολεία, φυλακές και καραβάνια προσφύγων. «Στρατιωτικοί στόχοι» του ΝΑΤΟ. Τοποθεσίες, που οι κάπηλοι «Δημοκράτες της Αριστεράς» (Κλίντον, Μπλερ, Ντ' Αλέμα, Ζοσπέν, Σρέντερ, Σημίτης και λοιποί) βομβάρδισαν, ισχυριζόμενοι ανερυθρίαστα ότι αγωνίζονται για «ειρήνη» και «δημοκρατία». Σε έναν πόλεμο, που επιεικώς χαρακτηρίστηκε «βρώμικος». Πέρασε κιόλας κοντά ένας χρόνος. Και το αίμα δε λέει να στεγνώσει.

Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα την παρουσίαση ντοκουμέντων από τη «Λευκή Βίβλο» της Γιουγκοσλαβίας. Ενα δίτομο έργο, που δημοσίευσαν οι γιουγκοσλαβικές αρχές και παρουσιάζει αναλυτικά τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα κατά αμάχων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Ενα ντοκουμέντο, που, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία και μαρτυρίες, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον πραγματικό χαρακτήρα της επέμβασης στη γειτονική χώρα. Τον πραγματικό, ιμπεριαλιστικό και απάνθρωπο χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν σημαντικές ζημιές ή κατέστρεψαν ολοσχερώς δεκάδες νοσοκομεία, κλινικές, άσυλα, σανατόρια, μαιευτήρια, ιατρικά κέντρα και φαρμακεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ΝΑΤΟικοί επέστρεψαν για να ξαναβομβαρδίσουν ήδη βομβαρδισμένες ιατρικές εγκαταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι βομβαρδισμοί αποκαλύπτονται ωςεσκεμμένη καταστροφή της υποδομής της σερβικής κοινωνίας και δημιουργία - έτσι - όρων που οδηγούν στη φυσική εξόντωσή της.

Αλλες δύο αλβανόφωνες , σκοτωμένες από τους ΝΑΤΟικούς σωτήρες τους, στο δρόμο Τζακόβιτσα - Πρίζρεν
Αλλες δύο αλβανόφωνες , σκοτωμένες από τους ΝΑΤΟικούς σωτήρες τους, στο δρόμο Τζακόβιτσα - Πρίζρεν
Παραθέτουμε μερικές μόνο από τις περιπτώσεις βομβαρδισμών και τις σχετικές μαρτυρίες:

Την 1η Μάη, έκρηξη βόμβας μπροστά από το κτίριο διοίκησης («Παλαιό Νοσοκομείο»), του Ιατρικού Κέντρου στο Πάντσεβο, προκάλεσε ζημιές στην εγκατάσταση. Ο Ντράγκομιρ Στεφάνοβιτς, ιατρός παθολόγος και διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, δηλώνει: «Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο "Παλαιό Νοσοκομείο" και σε τρεις πτέρυγες του Κέντρου. Το αντιφυματικό φαρμακείο και το φαρμακείο "Hygeia" στο κτίριο των εξωτερικών ιατρείων υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Μετά την έκρηξη, διαπιστώθηκε ότι θραύσμα βόμβας μήκους δύο μέτρων και διαμέτρου ενός μέτρου, βρισκόταν στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κτίριο».

Στις 20 Μάη, εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου «Dragisa Misovic», στο Βελιγράδι, αποτέλεσαν το στόχο αεροπορικής επιδρομής. Χτυπήθηκε η Νευρολογική Κλινική. Τοίχοι και πατώματα κατέρρευσαν. Τέσσερις ασθενείς σκοτώθηκαν. Ζημιές έπαθαν η Γυναικολογική και η Μαιευτική Κλινική, με μια γυναίκα να τραυματίζεται. Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν και στην Κλινική Παίδων για πνευμονολογικές παθήσεις και φυματίωση. Από το βομβαρδισμό προκλήθηκαν φθορές και στα γύρω από το Νοσοκομείο κτίρια. Ανάμεσά τους οι κατοικίες των πρεσβευτών της Σουηδίας, της Ελβετίας και του Ιράκ.

Καταδικασμένοι στην προσφυγιά

Ανθρώπινα μέλη στην καρότσα τρακτέρ. Το καραβάνι της 14ης Απρίλη χτυπήθηκε τρεις φορές στη σειρά
Ανθρώπινα μέλη στην καρότσα τρακτέρ. Το καραβάνι της 14ης Απρίλη χτυπήθηκε τρεις φορές στη σειρά
Το βράδυ της 30ής προς 31η Μάη, ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Σουρντούλιτσα με τέσσερα βλήματα. Χτυπήθηκε το Ειδικό Νοσοκομείο για Παθήσεις του Πνεύμονα «Sanatorium». Δυο βόμβες χτύπησαν το κτίριο, όπου είχε οργανωθεί καταφύγιο για τους Σέρβους πρόσφυγες από την Κροατία. Αλλη βόμβα χτύπησε ένα κτίριο νοσηλείας για ηλικιωμένους και αστέγους. Μεγάλες ζημιές έπαθε και το κτίριο με ασθενείς πνευμονολογικών παθήσεων. Στο ισόγειό του εργαστήρια για βιολογικές και χημικές αναλύσεις καταστράφηκαν. Νεκροί 19. Τραυματίες 38. Ανάμεσα στους νεκρούς - κύρια ηλικιωμένοι και ασθενείς - και μερικοί 16χρονοι και 17χρονοι έφηβοι. Ανάμεσα στους τραυματίες, ένα 13χρονο παιδί και γέροντες γεννηθέντες το 1916 και το 1918.

Η Milica Bazic, πρόσφυγας από την Κροατία, που φιλοξενήθηκε στο «Sanatorium», θυμάται τη νύχτα του βομβαρδισμού: «Ακουσα τον ήχο από αεροπλάνα να πετούν από πάνω μας. Δεν είχα ακόμα κοιμηθεί. Επειδή και νωρίτερα είχαμε ακούσει αεροπλάνα και είχαν πέσει βόμβες στη Σουρντούλιτσα, μερικοί πρόσφυγες φοβήθηκαν να κοιμηθούν στο κτίριο και κατέφυγαν στο δάσος, μακριά από το νοσοκομείο, όπου συνήθιζαν να περνούν τη νύχτα, όποτε το επέτρεπε ο καιρός. Η νύχτα εκείνη ήταν αρκετά ζεστή. Εφόσον ήμουν ντυμένη, όταν άκουσα το πρώτο αεροπλάνο, φόρεσα τις μπότες μου, καθώς σκόπευα να πάω και εγώ στο δάσος. Φοβόμουν ότι ίσως βομβάρδιζαν το νοσοκομείο.

Προχωρούσα προς το δάσος. Είχα απομακρυνθεί περίπου εκατό μέτρα από το κτίριο. Ακουσα το δεύτερο αεροπλάνο να πετά από πάνω. Λίγο αργότερα άκουσα μια πολύ δυνατή έκρηξη. Είδα ότι το κτίριο όπου μέναμε ως πρόσφυγες είχε χτυπηθεί».

Περίπου δύο λεπτά, μετά την πρώτη έκρηξη, ακολούθησε και δεύτερη, επίσης πολύ δυνατή. Μια βόμβα χτύπησε το κτίριο νοσηλείας, που βρισκόταν πολύ κοντά στο κτίριο όπου έμεναν οι πρόσφυγες.

«Μετά τη δεύτερη έκρηξη, είδα ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης να σηκώνεται, ενώ κομμάτια του κτιρίου που χτυπήθηκε σκορπίζονταν τριγύρω. Κρυβόμουν πίσω από ένα δέντρο. Μάλλον το δέντρο αυτό με έσωσε από θραύσματα και κομμάτια που πετάγονταν παντού».

Ο Mile Rakic εργαζόταν στο Νοσοκομείο ως θυρωρός. Την ώρα του βομβαρδισμού είχε βάρδια στην πύλη: «Το καμαράκι του θυρωρού βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από τα κτίρια του Νοσοκομείου. Καθώς το Νοσοκομείο ειδικεύεται στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, έχει πολλά και μεγάλα δέντρα γύρω από τις εγκαταστάσεις του.

Την ώρα του βομβαρδισμού, βρισκόμουν στο καμαράκι. Ηχούσαν οι σειρήνες. Ακουσα αεροπλάνα να πετούν από πάνω. Μετά ακολούθησαν εκρήξεις. Η πόλη και το Νοσοκομείο βομβαρδίζονταν.

Προσπάθησα να βρω καταφύγιο. Οι εκρήξεις σταμάτησαν. Τα αεροπλάνα συνέχιζαν να πετούν από πάνω. Μαζί με άλλον έναν υπάλληλο, θελήσαμε να πλησιάσουμε το Νοσοκομείο για να δούμε ποια κτίριά του χτυπήθηκαν. Ξανακούσαμε αεροπλάνα και ξανακρυφτήκαμε. Δέκα λεπτά αργότερα, ήρθαν από το Νοσοκομείο πρόσφυγες και ασθενείς και πληροφορηθήκαμε ποια κτίρια καταστράφηκαν. Ακολούθησαν οι ομάδες διάσωσης, που άρχισαν να καθαρίζουν τα συντρίμμια, για να βρουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια».


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ