Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στις Βρυξέλλες η συνέχεια των αντιλαϊκών παζαριών

Στο επίκεντρο των επαφών της κυβέρνησης η επιτάχυνση στην υλοποίηση και εφαρμογή των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων»

«Προπαρασκευαστική» ενόψει του Γιούρογκρουπ της 9ης Σεπτέμβρη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη συνάντηση της Δευτέρας με τον Π. Μοσκοβισί

Eurokinissi

«Προπαρασκευαστική» ενόψει του Γιούρογκρουπ της 9ης Σεπτέμβρη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη συνάντηση της Δευτέρας με τον Π. Μοσκοβισί
Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται από μεθαύριο, Δευτέρα, τα αντιλαϊκά παζάρια μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των «εταίρων», τόσο με τη συνεδρίαση του Euro Working Group, όσο και με τις επαφές που θα πραγματοποιήσουν στο περιθώριο της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, με αξιωματούχους της ΕΕ.

Επισήμως, η μόνη συνάντηση που έχει ανακοινωθεί είναι αυτή με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, με το υπουργείο Οικονομικών να σημειώνει ότι «η συνάντηση είναι προπαρασκευαστικής φύσεως ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον Ιούλιο».

Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο και για συνάντηση του Γ. Σταθάκη και της επιτρόπου της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου, γύρω από τα ζητήματα του ΕΣΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο των επαφών και των παζαριών θα βρεθούν οι «εκκρεμότητες» για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ESM, καθώς και η προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων της δεύτερης «αξιολόγησης».

Η προθεσμία για την εκταμίευση της υποδόσης λήγει στις 31/10, ωστόσο η κυβέρνηση εκφράζει με κάθε τρόπο τη βιασύνη της για άμεση υλοποίηση των «προαπαιτούμενων», πολύ πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς αυτά αποτελούν μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ενώ η ολοκλήρωση των πρώτων δύο «αξιολογήσεων» συνδέεται άμεσα με την περιβόητη «επαναφορά της εμπιστοσύνης» στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρχει σαφής «πρόοδος» μέχρι το Γιούρογκρουπ της 9ης Σεπτέμβρη στην Μπρατισλάβα, ενώ μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν και δεύτερη φορά στην Ελλάδα μετά τα μέσα Οκτώβρη και αφού θα έχουν προηγηθεί η νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 10/10, η φθινοπωρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (7 - 9/10) και η κατάθεση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017 (αρχές Οκτώβρη).

Κατά πληροφορίες, εξάλλου, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου αναμένεται να επιστρέψουν την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τις διαπραγματεύσεις για την τελική διαμόρφωση των νομοθετικών παρεμβάσεων που επιδιώκει να «τρέξει» η ελληνική κυβέρνηση.

Προς αύξηση των επιτοκίων «δείχνει» η πρόεδρος της Fed

Να σημειωθεί ότι τόσο στις επαφές των κυβερνητικών στελεχών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όσο και στο επικείμενο Γιούρογκρουπ, αναμένεται επίσης να γίνει συζήτηση και γύρω από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του πρώην προέδρου της Α. Γεωργίου, σε ένα θέμα που πήρε ιδιαίτερη έκταση τις τελευταίες μέρες καθώς, προφανώς, δεν είναι άσχετο με τη συζήτηση και τις αντιθέσεις που εντείνονται εντός και εκτός ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης, αλλά και τη διαχείριση των μεγάλων κρατικών χρεών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας σε συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών, ανέφερε ότι «δεδομένης και της συνεχιζόμενης ισχυρής επίδοσης της αγοράς εργασίας και των προβλέψεων για την οικονομία και τον πληθωρισμό, θεωρώ ότι ενισχύονται τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης επιτοκίων τους τελευταίους μήνες».

Η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να είναι «σταδιακές», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε η Fed σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Σημειώνεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια το Δεκέμβρη του 2015, για πρώτη φορά σε σχεδόν 10 χρόνια, αλλά δεν συνέχισε τις αυξήσεις λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης, της μεταβλητότητας στις αγορές και των στοιχείων του πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org