Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ» ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Το νέο χαράτσι θα πλήξει βαριά και τη μικρομεσαία αγροτιά

Προστίθεται στα ασήκωτα βάρη που έχουν φορτώσει στους αγρότες με την πολιτική τους η κυβέρνηση και η ΕΕ

Το νέο χαράτσι κάνει ακόμα πιο «τσουχτερό» για τους αγρότες το πότισμα της παραγωγής τους
Το νέο χαράτσι κάνει ακόμα πιο «τσουχτερό» για τους αγρότες το πότισμα της παραγωγής τους
Ενα ακόμα βαρύ χαράτσι φορτώνει στα λαϊκά νοικοκυριά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος» που επιβάλλεται από το 2017 σε όλους τους λογαριασμούς ύδρευσης και άρδευσης.

Το νέο χαράτσι, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την τιμολόγηση του νερού ύδρευσης και άρδευσης (αναρτήθηκε προχτές για διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος), θα υπολογίζει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα το γνωστοποιεί έως τις 31 Οκτώβρη κάθε έτους στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος (στις ΔΕΥΑ για το νερό ύδρευσης και στους ΤΟΕΒ για το νερό άρδευσης), καθώς και στους δήμους.

Οι πάροχοι θα το εισπράττουν από τους καταναλωτές και θα το αποδίδουν σε ειδικό λογαριασμό στο λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο», παρακρατώντας για δικό τους λογαριασμό το 2,5%.

Ιδιαίτερα θα επιβαρυνθούν οι αγρότες, καθώς το νέο τέλος προστίθεται σ' εκείνο που ήδη πληρώνουν για την άρδευση. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η τιμολόγηση του νερού που καταναλώνουν οι αγρότες για άρδευση θα γίνεται βάσει ενός μικτού συστήματος χρέωσης, το οποίο αποτελείται από δυο μέρη: Ενα σταθερό τέλος που καθορίζεται ανά στρέμμα καλλιέργειας κι ένα μεταβλητό που υπολογίζεται ανά κυβικό μέτρο νερού κατανάλωσης.

Σε όσους αγρότες δεν είναι εφικτή η καταμέτρηση της κατανάλωσης νερού επειδή δεν έχουν υδρομετρητές στις πομώνες, η ποσότητα του νερού που καταναλώθηκε θα υπολογίζεται είτε κατά έκταση γης και είδος καλλιέργειας είτε κατά το χρόνο χρήσης του νερού. Το νέο χαράτσι θα πληρώνουν και οι αγρότες που ποτίζουν από γεωτρήσεις, οι οποίες είναι ενταγμένες σε οργανωμένα συλλογικά δίκτυα, και εκείνοι που ποτίζουν από ιδιωτικές γεωτρήσεις.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι το «περιβαλλοντικό χαράτσι» θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, καθώς στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι «τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά τέλη επιβάλλονται στους τελικούς χρήστες για πρώτη φορά από την πρώτη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης και, σε αρχικό στάδιο, κλιμακωτά μέχρι τη δεύτερη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης, με βασικό κριτήριο την αποτροπή της απότομης και υπερβολικής επιβάρυνσης των χρηστών, ώστε να μην επέρχεται αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών».

Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν να εξαιρούνται από τα περιβαλλοντικά τέλη αγρότες οι οποίοι εφαρμόζουν διαχείριση του νερού, ευπαθείς ομάδες, καλλιεργητές γης με γεωμορφολογικές ιδιομορφίες ή λόγω ακραίων κλιματικών συνθηκών. Η νέα επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί στα πολλά κι ασήκωτα βάρη που έχουν φορτωθεί οι μικρομεσαίοι αγρότες από τα απανωτά μέτρα σε βάρος τους που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ