Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Ανατροπή αμερικανικής εμπνεύσεως

Ο στρατηγός Κ. Μεντόζα με άλλους αξιωματικούς μιλάει από ένα μπαλκόνι στο Κίτο

Associated Press

Ο στρατηγός Κ. Μεντόζα με άλλους αξιωματικούς μιλάει από ένα μπαλκόνι στο Κίτο
KITO - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η αναπάντεχη άνοδος του αντιπροέδρου Νομπόα στο ύπατο αξίωμα της χώρας, ήρθε τη στιγμή που η τύχη του συνταγματάρχη Γκουτιέρες, ο οποίος είχε ηγηθεί της εξέγερσης, παραμένει άγνωστη. Με ένα «αντιπραξικόπημα», προέλευσης και έμπνευσης αμερικανικής, αποκαταστάθηκε η «τάξη» που διασαλεύτηκε από την εξέγερση μέρους του στρατεύματος και των ιθαγενών Ινδιάνων της χώρας. Μία εξέγερση που δεν κατάφερε να υπερασπίσει τους λόγους για τους οποίους εκδηλώθηκε...

Ο στρατηγός Μεντόζα, αφού πρώτα παραμέρισε τον Γκουτιέρες, τελικά δεν «κατάφερε» να αντισταθεί στις αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν από τις ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της εξέγερσης που απομάκρυνε από την εξουσία τον πρόεδρο Τζαμίλ Μαχουάντ. Ο Μεντόζα τόνισε ότι η κίνησή του αυτή, προκλήθηκε από τα αισθήματα δικαίου για τη χώρα και για να μπορέσει να αποτρέψει την «αιματοχυσία» που ερχόταν εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και την κοινωνική αναταραχή που αυτή συνεπάγεται. Ομως οι άμεσες απειλές της Ουάσιγκτον για να κοπούν η οικονομική βοήθεια και οι ξένες επενδύσεις απέδωσαν. Το πρωί του Σαββάτου, σχεδόν μία μέρα μετά, η τριμελής επιτροπή που είχε αναλάβει την εξουσία, ανακοίνωσε ότι συμφωνεί για την ανάληψη της εξουσίας από τον αντιπρόεδρο Γκουστάβο Νομπόα. Οι εξελίξεις από εκείνη τη στιγμή ήταν ραγδαίες, καθώς το Κογκρέσο του Ισημερινού ενέκρινε το Σάββατο το βράδυ με μεγάλη πλειοψηφία το διορισμό ως προέδρου της χώρας του Γκουστάβο Νομπόα.

Ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον

Παράλληλα, με μία ξαφνική τηλεοπτική εμφάνιση, ο «αγνοούμενος» μέχρι εκείνη τη στιγμή αποπεμφθείς Πρόεδρος Μαχουάντ -αν και ο πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ στην έκτακτη σύσκεψη των αμερικανικών κρατών που έγινε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον είχε δηλώσει ότι ο Μαχουάντ είχε βρει καταφύγιο σε μία στρατιωτική βάση- δήλωσε ότι στηρίζει το Νομπόα.

Αυτό ήταν αρκετό για να επανέλθει η «τάξη» και οι ΗΠΑ να βγουν με μία δήλωση ικανοποίησης και να χαιρετίσουν τις εξελίξεις, Οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση στον Ισημερινό και χαιρετίζουν την απόφαση του ανατραπέντα προέδρου, Τζαμίλ Μαχουάντ, να στηρίξει το νέο πρόεδρο, Γκουστάβο Νομπόα», ανακοίνωσε το Σάββατο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι εξελίξεις αυτές έγιναν δεκτές με ικανοποίηση και από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Χιλή, που από την πρώτη στιγμή είχαν υιοθετήσει τη «γραμμή» των ΗΠΑ για «πραξικόπημα» και μάλιστα είχαν προσφέρει καταφύγιο στον ανατραπέντα Μαχουάντ.

Δεινή οικονομική κατάσταση

Αυτή η πολύ μπερδεμένη και αδικοχαμένη εξέγερση δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε αδικαιολόγητη και θεωρείται αβέβαιο αν ο πρώην πρύτανης του Καθολικού Πανεπιστημίου του Ισημερινού, ο 62χρονος Νομπόα, μπορεί να να φέρει σε πέρας ένα σχεδόν ακατόρθωτο έργο, παρά τις υποσχέσεις του για να αντιμετωπίσει ισότιμα και δίκαια την πολύ σοβαρή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα πάνω από ένα χρόνο.

Εξάλλου, η έναρξη των κινητοποιήσεων του ιθαγενούς πληθυσμού, στις 15 του Γενάρη, ήταν το αποκορύφωμα της αναταραχής που έβρισκε πολλαπλές εκτονώσεις κατά διαστήματα. Τη στιγμή που ο Μαχουάντ αντικατάστησε το εθνικό νόμισμα, το σούκρε, με το δολάριο, το ποτήρι ξεχείλισε και δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς κατάκλυσαν την πρωτεύουσα Κίτο για να διαμαρτυρηθούν.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε την Παρασκευή το πρωί, ο ηγέτης των Ινδιάνων, Αντόνιο Βάργκας, οι ιθαγενείς που αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού των 12,4 εκατομμυρίων ζουν στην πλειοψηφία τους μέσα στην απόλυτη φτώχεια, χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης προς την αγορά εργασίας. Οι ιθαγενείς απλώς είναι σε χειρότερη θέση από το σύνολο του πληθυσμού, αφού περισσότεροι από 7.000.000 άνθρωποι χαρακτηρίζονται -με τα εθνικά δεδομένα!- φτωχοί, μόνο ένας στους τρεις που ανήκει στην εργασιακή δύναμη έχει δουλιά, ο πληθωρισμός είναι 60%...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος Πρόεδρος ο δισεκατομμυριούχος Νομπόα(2023-10-17 00:00:00.0)
Σε αναβρασμό(2002-03-10 00:00:00.0)
Μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις(2001-01-21 00:00:00.0)
Εξέγερση και αντιφατικές πληροφορίες(2000-01-23 00:00:00.0)
Η λύση στη βαθιά κρίση... είναι το δολάριο(2000-01-11 00:00:00.0)
Ο λαός, πάλι, είναι ο χαμένος(1998-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ