Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Επαφές Κέρι για «αντιτρομοκρατική συνεργασία» και πωλήσεις όπλων

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Συγχαρητήρια στη Νιγηρία για τις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες της έναντι των Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» έδωσε χτες, φθάνοντας στη βόρεια νιγηριανή πόλη Σοκότο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στο πλαίσιο επισκέψεων που ξεκίνησε τη Δευτέρα από την Κένυα με πρόσχημα την «αντιτρομοκρατία» και την πάταξη οργανώσεων τζιχαντιστών μισθοφόρων που δρουν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ο Κέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σοκότο, εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η βία φανατικών ισλαμιστών δεν μπορεί να παταχθεί μόνο με την άσκηση βίας. «Ο εξτρεμισμός δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο μέσω του φόβου και της καταστολής αλλά με την εξάλειψη των αιτιών που κάνουν τους ανθρώπους να εντάσσονται σε τέτοιες οργανώσεις», είπε ο Κέρι.

Πίσω πάντως από το «ενδιαφέρον» του Κέρι για την πάταξη οργανώσεων, που δημιουργήθηκαν άμεσα και έμμεσα από την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, κρύβονται σχέδια για την επανέναρξη της πώλησης αμερικανικών όπλων και μαχητικών αεροσκαφών στη Νιγηρία, που είχε «παγώσει» όσο καιρό ήταν στην εξουσία ο πρώην Πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκουντλάκ Τζόναθαν. Στα σκαριά είναι σχέδια των Αμερικανών να πουλήσουν στη Νιγηρία, σε πρώτη φάση, 12 «ελαφρά» στρατιωτικά αεροσκάφη τύπου «Α-29 Super Tucano».

Αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Νιγηριανό Πρόεδρο, Μουχαμάντου Μπουχάρι, στην Αμπούτζα. Σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, όπου θα συζητήσει με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αμπντέλ αλ Τζουμπέιρ, και άλλους αξιωματούχους για τις «προσπάθειες καταπολέμησης» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ, που δημιουργήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ, Σ. Αραβίας και άλλων δυτικών και αραβικών χωρών.

Ας σημειωθεί ότι τη μέρα επίσκεψης του Κέρι στη Νιγηρία, στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας υποστήριξαν πως στη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών (ξανα)«σκότωσαν» τον ηγέτη της «Μπόκο Χαράμ», Αμπουμπακάρ Σεκάου, και «άλλους διοικητές», στη διάρκεια επιχειρήσεων που έγιναν την περασμένη βδομάδα κοντά στο δάσος Σαμπίσα της βορειοανατολικής Νιγηρίας, όπου λέγεται πως έχει το «στρατηγείο» της η οργάνωση.

Η «Μπόκο Χαράμ» ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε άμεσα την ανακοίνωση της νιγηριανής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μακελειό με δεκάδες νεκρούς εν μέσω νέου σκανδάλου διαφθοράς(2015-11-19 00:00:00.0)
Εμφαση σε «ασφάλεια» και επενδύσεις(2015-07-22 00:00:00.0)
Διπλό μακελειό με δεκάδες νεκρούς(2015-07-07 00:00:00.0)
Μπαράζ σφαγών και έλλειψη καυσίμων(2015-07-06 00:00:00.0)
Ανησυχία για έκρηξη βίας μετά τη διεξαγωγή εκλογών(2015-03-31 00:00:00.0)
Στα σκαριά η επέμβαση(2015-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ