Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το κλαδικό σωματείο είχε καταγγείλει τη μεθόδευση

Την περίοδο που συζητιόταν ακόμα και μεθοδευόταν η υπογραφή της σύμβασης στη ΜΕΒΓΑΛ, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνθηκε με ανακοίνωση στους εργαζόμενους της επιχείρησης, αποκάλυψε και κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή γραφόταν:

«Μετά την εξαγορά του 44% της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ (όμιλος VIVARTIA), η νέα διοίκηση φανέρωσε τους σχεδιασμούς της, πρότεινε στη διοίκηση του σωματείου μείωση των μισθών κατά 15% - 20%. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία ζητάει να βάλουμε πλάτη και το μόνο που έχουμε κερδίσει όλα αυτά τα χρονιά είναι απολύσεις, απληρωσιά και υποσχέσεις για δήθεν "επενδυτές" που θα αποπλήρωναν τα δεδουλευμένα.

Η εμπειρία έχει δείξει πως όπου υπήρχε ταύτιση συμφερόντων, όταν ο εργαζόμενος αντιμετώπισε τα συμφέροντά του από την οπτική πλευρά της εργοδοσίας, βγήκε χαμένος! Αντίθετα, όπου υπήρχε δράση, ανησυχία και συμμετοχή σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, οι εργαζόμενοι απέσπασαν οφειλόμενα, δικαιώματα.

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου, που με μια Γενική Συνέλευση - παρωδία σπεύδει να διαπραγματευτεί τη μείωση μισθών, συνεχίζοντας να βάζει πλάτη στην εργοδοσία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της εταιρείας και όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Αναπαράγει όλα όσα λέει η εργοδοσία. Πως "πρέπει να βάλουμε πλάτη, ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες στις οποίες πρέπει να επιβιώσουμε, για να μην κλείσει η επιχείρηση που κινδυνεύει, τώρα έρχεται η ανάπτυξη και να μη χάσουμε την ευκαιρία" και άλλα τέτοια. Αυτές οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες δέχτηκαν μειώσεις, εργολάβους, την εντατικοποίηση και όλα όσα ήθελε να εφαρμόσει διαχρονικά η εργοδοσία.

Η στάση του επιχειρησιακού σωματείου είναι επικίνδυνη για τους εργαζομένους, αφού η ίδια εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις έχει αποδείξει ότι με αυτές τις διαδικασίες οι μόνοι που βγαίνουν χαμένοι είναι πάντα οι εργαζόμενοι.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας και του επιχειρησιακού σωματείου για μειώσεις μισθών, την ίδια ώρα που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δίνει τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων και σε επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων και Ποτών υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις με αυξήσεις ("Μύθος", "Αθηναϊκή Ζυθοποιία")».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ