Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κινήσεις για εκεχειρία στο Χαλέπι

Η βομβαρδισμένη πόλη του Χαλεπίου
Η βομβαρδισμένη πόλη του Χαλεπίου
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Ο ρωσικός στρατός εμφανίστηκε χτες πρόθυμος και έτοιμος να ξεκινήσει από την ερχόμενη βδομάδα στο Χαλέπι την εφαρμογή διήμερης εκεχειρίας σε εβδομαδιαία βάση, ικανοποιώντας ένα βασικό αίτημα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, με σκοπό τη διευκόλυνση της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει να φτάσει πάνω από ένα μήνα, σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους αμάχους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκορ Κονασένκοφ, η ακριβής ημερομηνία και ο χρόνος της 48ωρης εκεχειρίας θα καθοριστούν όταν οι αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ δηλώσουν ότι είναι έτοιμες και οι ΗΠΑ παράσχουν διαβεβαιώσεις για την ασφαλή διέλευσή τους.

Πάντως, η δημοσιοποίηση φωτογραφίας και βίντεο του 5χρονου Ομράν από το ανατολικό Χαλέπι (που είναι υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών) που κοιτούσε αποσβολωμένος το φακό με αίματα στο κεφάλι μετά από βομβαρδισμό, αξιοποιήθηκε στο έπακρο από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δίνοντας μονόπλευρα το τι συμβαίνει στη Συρία, που μπήκε στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών πριν από 5 χρόνια.

Στις 26/8 η νέα συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ στη Γενεύη

Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλέστηκε χτες βράδυ το πρακτορείο ΑΡ, ανακοίνωσαν πως οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα πραγματοποιήσουν διήμερη συνάντηση στις 26/8 (την επόμενη Παρασκευή) στη Γενεύη, με στόχο να εξασφαλίσουν μία νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο συριακό στρατό και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, αλλά και μία νέα αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το μοίρασμα ευαίσθητων πληροφοριών και το συντονισμό στρατιωτικών επιχειρήσεων «με στόχο την ήττα του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα».

Η συνάντηση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από τη ρωσική πλευρά...

Συνομιλίες στο «τρίγωνο» Ρωσία - Τουρκία - Κίνα

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, σε σχέση με τις ρωσο-τουρκικές συνομιλίες για τη Συρία που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα. Οπως σημείωσε η ίδια, παρά τις διαφορές των δύο χωρών «που δεν μπορούν, βεβαίως, να ξεπεραστούν σε ένα βράδυ», Ρωσία και Τουρκία έχουν «εποικοδομητικές και θετικές συνομιλίες για τη Συρία με συγκεκριμένο και λεπτομερή τρόπο»...

Το ίδιο διάστημα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά» μετέδωσε την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στη Δαμασκό της Συρίας ο Κινέζος ναύαρχος και επικεφαλής του «Γραφείου Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής Κίνας», Γκουάν Γουφέι, που συναντήθηκε διαδοχικά αρχικά με τον Σύρο υπουργό Αμυνας, Φαχντ Τζάσαμ αλ Φρέιτζ, και στη συνέχεια με το Ρώσο στρατηγό που είναι αρμόδιος για το συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων μεταξύ συριακού και ρωσικού στρατού. Ο Κινέζος ναύαρχος εξέφρασε στο Σύρο υπουργό «την προθυμία του Πεκίνου για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών στρατιωτικών σχέσεων», ενώ αμφότεροι συμφώνησαν να διευρύνουν τα προγράμματα εκπαίδευσης ενόπλων δυνάμεων και χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας από τον κινεζικό στρατό στη Συρία.

Χτες, ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για τρίτη μέρα από ιρανική αεροπορική βάση και συμμετείχαν σε βομβαρδισμούς θέσεων τζιχαντιστών κυρίως στη βόρεια Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ