Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Περιοδεία στο ΠΑΓΝΗ με φόντο τα εκρηκτικά προβλήματα

Με εργαζόμενους σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου συζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην κουζίνα του ΠΑΓΝΗ
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην κουζίνα του ΠΑΓΝΗ
Περιοδεία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) έκανε την περασμένη βδομάδα κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος. Στο κλιμάκιο συμμετείχε, επίσης, ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Μέσα από τη συζήτηση που έγινε στην κουζίνα του νοσοκομείου, πρώτο σταθμό της περιοδείας, αναδείχτηκε ότι η πραγματική απάντηση απέναντι στο ψευτοδίλημμα που στήνει η κυβέρνηση, «κακός» ιδιώτης εργολάβος ή «καλό» κράτος - εργολάβος, είναι η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Τονίστηκε πως ο αγώνας του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, των εργαζομένων στην καθαριότητα που υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου και άλλων σωματείων, επέβαλε την κανονική άδεια, αναρρωτική άδεια μικρής διάρκειας για τους εργαζόμενους, αλλά παραμένουν σοβαρά ζητήματα, όπως η άδεια εγκυμοσύνης, η αναγνώριση προϋπηρεσίας, ο ανεπαρκής αριθμός καθαριστριών που εκτελούν και χρέη βοηθών θαλάμων, ο 13ος και 14ος μισθός, το ωράριο εργασίας, αφού οι καθαρίστριες υπέγραψαν για 6 ώρες, ενώ δουλεύουν 8 ώρες.

Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε την απάντηση που θα πρέπει να πάρουν η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, μέσα από το σωματείο τους και το ταξικό κίνημα, έξω από τη λογική της ανάθεσης της λύσης των προβλημάτων τους, αλλά με τη δική τους φυσική συμμετοχή και δράση, μέσα από την οργάνωσή τους και την εγγραφή τους στο συνδικάτο, τη διεκδίκηση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων τους.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε το φαρμακείο του νοσοκομείου, χώρος με αρκετούς επικουρικούς εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν πάρει ενεργά μέρος στον αγώνα για την παραμονή τους στη δουλειά. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε η αξία του οργανωμένου αγώνα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, αγώνας που επέφερε παράταση της εργασίας για ένα χρόνο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη μονιμοποίησή τους.

Μεγάλος φόρτος για τους εργαζόμενους

Ακολούθησε περιοδεία στις κλινικές, που συγχωνεύτηκαν εξαιτίας αδυναμίας να παρθούν οι καλοκαιρινές άδειες από το προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς. Η συγκεκριμένη λύση - μπάλωμα επιλέγεται αρκετά χρόνια, ώστε να συγκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και διοικήσεων για την κατάσταση της τεράστιας υποστελέχωσης.

Από τους εργαζομένους αναφέρθηκε ότι τα περιστατικά είναι ήδη αυξημένα, λόγω και τουριστικής κίνησης, αλλά και υπολειτουργίας των νοσοκομείων της Κρήτης και των νοσοκομείων άλλων νησιών. Ομως και στα τμήματα που δεν συγχωνεύτηκαν, η κατάσταση είναι το ίδιο εξαντλητική: Ενας νοσηλευτής ανά βάρδια το Σαββατοκύριακο, ένας βοηθός νοσηλευτή πολλές φορές στον όροφο. Η κατάσταση, ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, καταγγέλθηκε από το ΚΚΕ και στη Βουλή, με Ερωτήσεις και Αναφορές. Χρειάζεται, όμως, η ενεργή συμμετοχή, στήριξη και δράση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του σωματείου.

Συνολικά, στη διάρκεια της περιοδείας έγινε εκτεταμένη συζήτηση με τους εργαζόμενους για τα επικείμενα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης ενόψει της δεύτερης «αξιολόγησης» στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, που αφορούν το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την ουσιαστική απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Στις τοποθετήσεις του, ο Μ. Συντυχάκης ανάφερε ότι η πολιτική και αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, με το νέο «αναπτυξιακό νόμο», τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγαλοεπενδυτές, ντόπιους και ξένους. Εδειξε, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, ότι η «δίκαιη» ανάπτυξη είναι δίκαιη μόνο για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, όχι για τους εργαζόμενους.

Ανησυχία για τις γενικότερες εξελίξεις

Ενδιαφέρον υπήρξε, τέλος, από πολλούς εργαζόμενους για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις πολεμικές συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις επιπτώσεις τους. Σχολιάστηκε ιδιαίτερα ο κίνδυνος άμεσης εμπλοκής της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, καθώς και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση για το νησί, ειδικά με την παρουσία της αμερικανοΝΑΤΟικης βάσης της Σούδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση που «τιμωρεί» τις εργαζόμενες μητέρες(2022-09-27 00:00:00.0)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα(2020-04-08 00:00:00.0)
Σήμερα το συλλαλητήριο για την Υγεία στη Σάμο(2019-08-27 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία από τις εργαζόμενες στην Καθαριότητα(2016-07-07 00:00:00.0)
Συγχωνεύσεις κλινικών στο Νοσοκομείο Ηρακλείου(2013-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ