Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Σελιδόραμα

Στις 5 Αυγούστου του 1895, στις 10.30 το βράδυ, η καρδιά του συντρόφου του Μαρξ και συνδημιουργού της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας, Φρίντριχ Ενγκελς, έπαψε να χτυπά. Μαζί έγραψαν έργα όπως η «Αγία Οικογένεια», η «Γερμανική Ιδεολογία» και το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο». Αλλά και στα έργα, όπου συγγραφέας είναι ο ένας από τους δύο, η σφραγίδα του άλλου είναι εμφανής, έστω και αν ο Ενγκελς πάντα τοποθετούσε τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τον Μαρξ... (σελίδα 12)

Περίοδος, που τη σημάδεψαν μεγάλοι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες, ήταν το α' εξάμηνο του 2001. Από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και την παράδοση Μιλόσεβιτς, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι μεγάλοι αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση ήταν αυτοί που κυρίως έβαλαν βαθιά τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Κάτω από αυτό το πρίσμα, τα κομματικά όργανα συζητούν τη δράση τους, καταλήγουν σε συμπεράσματα και εκτιμήσεις, γενικεύουν την πείρα, ώστε να αξιοποιηθεί στην παραπέρα δράση... (σελίδα 13)

Ερήμωση έχει υποστεί ο νομός Ευρυτανίας, που μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες έσφυζε από ζωή, αφού η ομορφιά της περιοχής είναι ικανή να καθηλώσει τον επισκέπτη, αλλά, φυσικά, δεν είναι αρκετή για να «κρατήσει» και τον ντόπιο πληθυσμό στην περιοχή του. Η «φυσική ομορφιά δεν τρώγεται»... όπως μας λένε οι κάτοικοι... (σελίδες 16-17)

Εφαρμογή της αντιναρκωτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της πολιτικής του «περιορισμού της βλάβης», της «διαχείρισης» κι όχι της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, της πολιτικής που διέπεται από τη νεοφιλελεύθερη αρχή του «κόστους - αποδοτικότητας» και τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, υπηρετεί το πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε στις 28.6.2001, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη (σελίδα 19)

Βόρειες Σποράδες. Ενας παράδεισος παραδομένος στην «αγκαλιά» του Αιγαίου, αλλά για τους επισκέπτες και όχι για τους κατοίκους του, αφού περισσεύουν τα προβλήματα όπως η ανεργία, οι τραγικές ελλείψεις στο χώρο της Υγείας, το δυσβάσταχτο κόστος των εισιτηρίων στα πλοία, η λειψυδρία, η έλλειψη έργων υποδομής το ξεκλήρισμα των αγροτών κλπ... (σελίδες 24-25)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ