Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Τρέχει» το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα μέτρα

Τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη ξαναπιάνουν δουλειά τα επιτελεία για τη διεκπεραίωση της δεύτερης «αξιολόγησης»

Για το δεύτερο γύρο της «αξιολόγησης» ετοιμάζονται κυβέρνηση και κουαρτέτο

Eurokinissi

Για το δεύτερο γύρο της «αξιολόγησης» ετοιμάζονται κυβέρνηση και κουαρτέτο
«Προ των πυλών» εμφανίζονται τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενόψει του κλεισίματος των «εκκρεμών» ζητημάτων της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου και των προετοιμασιών για τον επόμενο κύκλο, που περιλαμβάνει και τα νέα χτυπήματα στις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που αναμένεται να συνεδριάσει στα τέλη Αυγούστου, ενόψει και της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στις 9 Σεπτέμβρη, όπου θα συζητηθεί η πορεία του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα με φόντο και την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία συνδέεται με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου.

Το άμεσο χρονοδιάγραμμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην πορεία προς τη δεύτερη «αξιολόγηση», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω:

-- Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών Υγείας. Ενδεχομένως, η πρόβλεψη αυτή να ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των χαμηλότερων ποσοστών συμμετοχής που ισχύουν σήμερα για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και περίθαλψη.

-- Αναμορφώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζήτημα που βάζει σταθερά στο τραπέζι και η πλευρά του ΣΕΒ, με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων.

-- Ολοκληρώνονται η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και ο κανονισμός λειτουργίας του. Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση και την «προικοδότηση» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Στο υπερ-ταμείο θα μεταφερθεί το Σεπτέμβρη η συμμετοχή του κράτους σε ακόμη 8 εταιρείες και συγκεκριμένα στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές), ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως η ΕΑΒ. Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα (σε συνέχεια των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ), ενώ στη συνέχεια και μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις υπό κρατική διαχείριση.

-- Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση σε ιδιώτες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό.

-- Κατατίθεται προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

-- Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα πρέπει να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.

-- Κατατίθεται το σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model), το οποίο συνδέεται και με τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα παραπάνω συνδέονται και με την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν, αλλά απαιτούν νέες κανονιστικές ρυθμίσεις. Ανάμεσα σε αυτά και το νευραλγικό, για το κεφάλαιο, ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, το χρονοδιάγραμμα και η στοχοθέτηση της απομείωσης των «κόκκινων» δανείων ανά τραπεζικό όμιλο, αλλά και το ζήτημα της αξιολόγησης των διοικήσεών τους, γύρω από το οποίο ήδη εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί των τμημάτων του κεφαλαίου και των μεγαλομετόχων.

«Σινιάλα» για την προσέλκυση επενδυτών

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση προχωρά σε νέες παρεμβάσεις που αφορούν στη συμπλήρωση της νομοθεσίας σχετικά με την εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, το Σεπτέμβρη κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στην «απλοποίηση» και σύντμηση, στο ελάχιστο δυνατό, των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, στη ρότα που έχουν υποδείξει ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας» βρίσκεται σε διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης» και προβλέπει την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων στους κλάδους της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, στα καταστήματα «υγειονομικού ενδιαφέροντος», καθώς και στα τουριστικά καταλύματα.

Στη συνέχεια, με νέα νομοθετήματα θα προχωρήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις σε τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, οι εξορύξεις, το σύνολο της μεταποιητικής δραστηριότητας, τα «έξυπνα» επιχειρηματικά πάρκα, οι λοιπές τουριστικές δραστηριότητες (μαρίνες, γήπεδα γκολφ) κ.ά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, στόχος είναι «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία φιλικού κλίματος για τις επιχειρήσεις, το οποίο θα λειτουργήσει ως βασικός μοχλός για την ανάπτυξη», ενώ «εστιάζει στη δημιουργία υψηλής ασφάλειας δικαίου για τους δυνητικούς επενδυτές, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των άμεσων ξένων επενδύσεων», δηλαδή στην προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων, στη γραμμή που έχει υποδείξει η πλευρά του ΣΕΒ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ