Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ομαδικές απολύσεις στην εταιρεία φύλαξης των ΕΑΣ

Σε απολύσεις 18 εργαζομένων, που απασχολούνται στη φύλαξη του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Λαύριο, προχώρησε η εταιρεία «FALCON SECURITY GS». «Οι απολύσεις είναι παράνομες, ομαδικές, εκδικητικές», τονίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου. Οπως εξηγεί, οι απολύσεις έγιναν τρεις μέρες μετά τη λήξη της επίσχεσης εργασίας, στην οποία είχαν προχωρήσει οι εργαζόμενοι διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία κατέβαλε τους τρεις μισθούς που όφειλε και τις επόμενες μέρες προχώρησε στην απόλυσή τους.

Αμεση ήταν η απάντηση του Εργατικού Κέντρου, το οποίο χτες, μαζί με τους εργαζόμενους, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι στις θέσεις εργασίας τους, να σταματήσει η αγυρτεία με τους εργολάβους και να προσληφθούν απευθείας από τα ΕΑΣ με πλήρη δικαιώματα.

Στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε πως το υπουργείο είναι αναρμόδιο για το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι οι απολυμένοι δουλεύουν στη φύλαξη ενός εργοστασίου αμυντικής βιομηχανίας. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως οι απολύσεις αφορούν το σύνολο σχεδόν του προσωπικού (18 από τους 19 εργαζόμενους). Τις επόμενες μέρες θα οριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, μετά από αίτημα του Εργατικού Κέντρου, ενώ παρέμβαση θα γίνει και στη διοίκηση των ΕΑΣ.

Οπως υπενθυμίζει το Εργατικό Κέντρο, οι εργαζόμενοι στη φύλαξη έχουν παλέψει για τα δικαιώματά τους ενάντια τόσο στον σημερινό, όσο και σε παλιότερους εργοδότες. Εχουν επιβάλει με κινητοποιήσεις την παραμονή τους στη δουλειά για περισσότερα από δέκα χρόνια, ενώ ο ένας εργολάβος διαδεχόταν τον άλλο, έχουν διεκδικήσει τα δεδουλευμένα τους και τώρα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ