Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Μπροστά σε παλιά και νέα μέτρα, αλλά και σε νέους αγώνες

Το αποδεκατισμένο εισόδημά τους χτυπιέται κι άλλο από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, σπρώχνοντας χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στη φτώχεια και τον αφανισμό

Από την κινητοποίηση που οργάνωσαν τον Ιούλη Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου
Από την κινητοποίηση που οργάνωσαν τον Ιούλη Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου
Σκληρό για τους μικρομεσαίους αγρότες αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή κι άλλα μέτρα σε βάρος τους, που είτε ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, ή περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020. Συγκεκριμένα:

  • Με τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης, οι εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν, ήδη, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλματωδώς από το 2017, ώστε το 2022 οι εισφορές για την Ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία να φτάσουν στο 27,20% του αγροτικού εισοδήματος. Ηδη, πάνω από το 50% των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ κι αυτό το ποσοστό θ' αυξηθεί κι άλλο με τις νέες αυξήσεις. Η κυβέρνηση και οι «θεσμοί», προκειμένου να εξαναγκάσουν τους αγρότες να πληρώσουν τα χρέη στον ΟΓΑ - αλλά, πώς να πληρώσουν όταν δεν έχουν; - τους απειλούν με κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών.
  • Γα το εισόδημα του 2015 οι αγρότες πληρώνουν, φέτος, φόρο με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Από του χρόνου, ναι μεν θα ισχύει και για τους αγρότες αφορολόγητο όριο εισοδήματος - το πέτυχαν με τον σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα τους στα μπλόκα, τον περασμένο χειμώνα - όμως είναι χαμηλό, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δέχτηκε το αγροτικό αίτημα για αφορολόγητο 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε παιδί, αλλά κουτσούρεψε κι αυτό που ίσχυε για τους εργατοϋπαλλήλους και τους συνταξιούχους κι από τις 9.500 ευρώ που ήταν το κατέβασε στις 8.670 ευρώ. Δεν δέχτηκε, επίσης, να ικανοποιήσει τα άλλα, δίκαια, αιτήματα για το Φορολογικό, όπως να μην ισχύει η φορολόγηση με τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης, να μην κρατούν λογιστικά βιβλία - και, άρα, να μην πληρώνουν λογιστή κι άλλα έξοδα - όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ το χρόνο, το μεγάλο κεφάλαιο και στον αγροτικό τομέα να πληρώσει φόρο με συντελεστή 45% κ.ά.
  • Στο πλαίσιο υλοποίησης της πρόβλεψης του νόμου για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», χιλιάδες μικροκαλλιεργητές και μικροεισοδηματίες που, επειδή το αγροτικό τους εισόδημα είναι πολύ μικρό και δεν μπορούν να ζήσουν μ' αυτό τις οικογένειές τους, αναγκάζονται να κάνουν κι άλλες δουλειές, θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κι όλα τα άλλα υποβοηθητικά για τους αγρότες μέτρα. Επιδοτήσεις/ενισχύσεις κόβονται διαρκώς, με τελευταία θύματα τους κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, στους οποίους δεν δίνονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, επειδή τα ντόπιων φυλών ελευθέρας βοσκής πρόβατά τους δεν μπορούν να πιάσουν το όριο παραγωγής που τίθεται από την ΕΕ στα 120 κιλά γάλα ετησίως από το καθένα. Αλλωστε, γενικότερα με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται και μέχρι τέλους του 2019 οι περικοπές θ' αγγίξουν, συνολικά, το 60%.
  • Σε εφαρμογή μπαίνει και το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν ν' απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΓΑ, που αναγκάζονται να συνεχίζουν να δουλεύουν, αφού η σύνταξη που παίρνουν τώρα - αλλά κι αυτή που θα πάρουν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο - είναι πολύ μικρή και δε φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • Από τα τέλη του ερχόμενου Σεπτέμβρη, οι αγρότες καλούνται ν' αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το σπίτι, το οικόπεδο στο χωριό - για το οικόπεδο θα είναι αυξημένος - τους αχυρώνες, τους στάβλους και τα χωράφια. Και μαζί τα ειδικά αγροτικά χαράτσια, όπως για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τα ψεκαστικά, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
Αποδεκατίστηκε το εισόδημα

Ολα αυτά - και πολλά άλλα - τα σκληρά μέτρα έρχονται σε μια περίοδο που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει υποστεί μεγάλη μείωση και όλο και λιγοστεύει. Αιτία, η ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζει με ευλάβεια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία:

-- Επιβάλλει χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, ώστε ν' αυγαταίνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων που τα αγοράζουν πάμφθηνα από τους παραγωγούς και τα πουλάνε πανάκριβα στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, η τιμή παραγωγού για το σκληρό στάρι, φέτος, κυμάνθηκε στα 14 - 16 λεπτά το κιλό, ενώ η τιμή του ψωμιού φτάνει στα 2 ευρώ το κιλό. Το ίδιο συμβαίνει με το αγελαδινό γάλα - το παίρνουν από 30 μέχρι 40 λεπτά το κιλό από τους κτηνοτρόφους και το πουλάνε πάνω από 1 ευρώ το κιλό - τα οπωροκηπευτικά και πάρα πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα. Επιπλέον, χιλιάδες παραγωγοί παραμένουν, επί πολλούς μήνες, απλήρωτοι για τη σοδειά που έχουν παραδώσει σε εμπόρους, αλλά και σε συνεταιρισμούς, αφού κι αυτοί λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αποσκοπώντας αποκλειστικά στο κέρδος και όχι, βεβαίως, στο όφελος των αγροτών.

-- Αυξάνεται διαρκώς το κόστος παραγωγής με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, νερό για άρδευση, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.ά.), με αποτέλεσμα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο να μη μένει κέρδος για τον αγρότη, αλλά να μπαίνει και μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο αγροτικό πετρέλαιο αυξήθηκε πάνω από 40%, κόβονται και οι επιστροφές που έπαιρναν οι αγρότες από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων, ενώ το ίδιο συμβαίνει με το αγροτικό ρεύμα και όλα τα άλλα εφόδια.

-- Αφήνει χωρίς αποζημιώσεις τους αγρότες, η παραγωγή των οποίων υπόκειται ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, στηριζόμενη στον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει και δεν καλύπτει τις ζημιές από κάθε αίτιο και δεν αποζημιώνει για το σύνολο των καταστροφών και επικαλούμενη τις οικονομικές αδυναμίες του κράτους. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση αρνείται την αποζημίωση στους δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από τον παγετό του περασμένου Μάρτη, όπως και σε όσους υπέστησαν σοβαρές ζημιές στα καλαμπόκια, στα βαμβάκια, στα τεύτλα, στα τριφύλλια, στα αμπέλια, στα κηπευτικά και άλλα προϊόντα από τις πρόσφατες μεγάλες βροχοπτώσεις. Και, βεβαίως, προβλήματα με τις αποζημιώσεις αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, όπως οι μαστιχοκαλλιεργητές στη Χίο, οι ρητινοπαραγωγοί στην Εύβοια κ.ά. Κι αυτά όταν οι αγρότες πληρώνουν πολύ υψηλές εισφορές για την ασφάλιση της παραγωγής τους στον ΕΛΓΑ, ο οποίος προκαλεί κι από πάνω, ζητώντας από τους πληγέντες παραγωγούς επιπλέον ασφάλιστρα για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό, προωθώντας, και μ' αυτό τον τρόπο, τη «λογική» της ιδιωτικοποίησης της αγροτικής ασφάλισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα αιτήματα των αγροτών (2013-01-30 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα (2009-12-01 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους (2009-04-10 00:00:00.0)
Συγκέντρωση, σήμερα, στα Τέμπη! (2009-04-08 00:00:00.0)
Στα Τέμπη τη Δευτέρα οι κτηνοτρόφοι! (2007-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org