Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση με αφορμή τα κρούσματα ηπατίτιδας σε πρόσφυγες

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί όλων όσοι φιλοξενούνται στο «κέντρο φιλοξενίας» προσφύγων στη Νέα Καβάλα και ήρθαν σε επαφή με τα 8 παιδιά, ηλικίας από 2 έως 18 ετών, που διαγνώσθηκαν με ηπατίτιδα Α' και νοσηλεύθηκαν στο Νοσοκομείο του Κιλκίς. Κατά τις πληροφορίες, πρόκειται συνολικά για 158 άτομα, τα οποία, σύμφωνα με την καταγραφή από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά που νοσούν.

Η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται να αναδείξει, για ακόμα μία φορά, τις ανησυχίες που έχει εκφράσει επανειλημμένα το ΚΚΕ σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Επί μήνες, χειμώνα και καλοκαίρι, οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους ζουν σε σκηνές, με σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινή και σταθερή πρόσβαση σε τρεχούμενο πόσιμο νερό και σε επαρκείς και κατάλληλους χώρους υγιεινής (τουαλέτες, ντουζιέρες), παράλληλα με τα προβλήματα στην ποσότητα και την ποιότητα της τροφής που τους παρέχεται. Αυτές οι συνθήκες αποτελούν από μόνες τους ένα πρόσφορο περιβάλλον για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, όπως και της ηπατίτιδας Α' που διαπιστώθηκε πρόσφατα στο Κιλκίς.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί ένα απρόσμενο γεγονός. Από καιρό γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι αρμόδιοι φορείς έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο εμφάνισης ή και έξαρσης κάποιων ασθενειών. Η παντελής, όμως, έλλειψη κρατικής παρουσίας και στήριξης οδηγεί στο σημείο η κατάσταση να γίνεται επικίνδυνη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα πρόληψης και προστασίας της υγείας των προσφύγων και μεταναστών καθώς και της δημόσιας υγείας.

Η πολιτική παράδοσης της τύχης των προσφύγων και μεταναστών, άρα και του τομέα της υγείας τους, στις ΜΚΟ, αποδεικνύεται και από την ίδια τη ζωή ότι δεν επαρκεί και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Ενώ όλες τις καταστάσεις τελικά καλούνται να αντιμετωπίσουν τα δημόσια νοσοκομεία (όπως αυτό του Κιλκίς), τα οποία είναι γνωστό ότι είναι υποστελεχωμένα, με χρηματοδότηση κάτω από τις ανάγκες και σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Γεγονός που ειδικά τα τελευταία χρόνια δημιουργεί προβλήματα και στον πληθυσμό της περιοχής.

Η πρόταση του ΚΚΕ για ανθρώπινους και αξιοπρεπείς ανοιχτούς και δημόσιους προσωρινούς χώρους υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ΜΚΟ, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν, επαρκής και ποιοτική σίτιση και αξιοπρεπής στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή, με ειδική πρόνοια για "ευάλωτες" ομάδες και ασυνόδευτους ανηλίκους, με άμεση πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και διεθνούς προστασίας, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πόσο αναγκαία είναι.

Επιπλέον, χρειάζεται η άμεση ενίσχυση των δημόσιων υποδομών Υγείας σε προσωπικό και χρηματοδότηση και η άμεση εξέταση και εμβολιασμός όλων των προσφύγων.

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονείται από κανέναν ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, στην οποία έχει συμφωνήσει και η Ελλάδα, είναι η κύρια αιτία που έχει εγκλωβίσει στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, δεν τους επιτρέπει τη μετάβαση στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, αλλά ούτε και την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, λόγω της ανυπαρξίας της υπηρεσίας ασύλου.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση ο λαός της περιοχής χρειάζεται να συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, απομονώνοντας ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που θεωρούν τους πρόσφυγες υπεύθυνους για την άσχημη κατάσταση στη δημόσια υγεία και ζητούν να μην τους παρέχεται καμία περίθαλψη. Αυτές οι φωνές βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους αθωώνοντας τον ένοχο για το φαινόμενο της προσφυγιάς, που δεν είναι άλλος από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τους ιμπεριαλιστικούς του πολέμους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ