Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Τρομοκρατικές απειλές κατασχέσεων για χρέη στον ΟΓΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών αδυνατεί ν' ανταποκριθεί στις μεγάλες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, που επιβλήθηκαν με το νέο σχετικό νόμο της κυβέρνησης

Με άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που συνεπάγεται κατάσχεση χωραφιών κι άλλων περιουσιακών στοιχείων, απειλεί η κυβέρνηση τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες οι οποίοι αδυνατούν να ξοφλήσουν τα χρέη τους στον ΟΓΑ, που, συνολικά, ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Χρέη στον ΟΓΑ που δεν μπορεί να ξεπληρώσει έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων αγροτών - υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 50% - καθώς η εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ έχει αποδεκατίσει το εισόδημά τους και δεν φτάνει, πλέον, ούτε για την κάλυψη των άμεσων αναγκών επιβίωσης στο χωριό.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κυβερνητική απειλή για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των αγροτών που χρωστούν στον ΟΓΑ εκτοξεύεται λίγο καιρό μετά την ψήφιση, στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, του νέου νόμο για το Ασφαλιστικό, με βάση τον οποίο επιβάλλονται πολύ μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ. Οι αυξήσεις αυτές, σταδιακά μέχρι το 2022, θα εκτοξευτούν στα ύψη και συγκεκριμένα: Για το εισόδημα το 2017 θα φτάσουν στο 14% του κατώτερου ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος (ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 70% του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών), για το 2018 στο 16%, για το 2019 στο 18%, για το 2020 στο 19%, για το 2021 στο 19,5% και από το 2022 και μετά στο 20%. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιβληθεί αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από το 7% στο 10%) στις διάφορες κατηγορίες, που ισχύει από την 1 Ιούλη 2015 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2016.

Ταυτόχρονα, με τον ασφαλιστικό νόμο, μεγάλες αυξήσεις επιβάλλονται, σταδιακά, στις εισφορές Υγείας στον ΟΓΑ και συγκεκριμένα: Το 2016 σε ποσοστό 3,61% επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών, το 2017 στο 4,73% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος, το 2018 στο 5,84% και το 2019 στο 6,95%. Υπάρχει, μάλιστα, περίπτωση οι αγρότες να πληρώσουν την αύξηση του 6,95% από την 1-1-2017, αν, τελικά, αναιρεθεί η απόφαση για σταδιακή και όχι για εφάπαξ αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέφτηκε κατ' εξαίρεση γι' αυτούς και τους επιστήμονες, όπως ζητούν, επίμονα, εκπρόσωποι των «θεσμών».

Είναι φανερό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών δεν θα μπορέσει ν' ανταποκριθεί σ' αυτές τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Η κυβέρνηση και οι εταίροι της στην ΕΕ και το ΔΝΤ, αν και γνωρίζουν καλά αυτήν την αντικειμενική οικονομική αδυναμία των αγροτών, θέλοντας «να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι», εκτοξεύουν τις τρομοκρατικές απειλές για κατασχέσεις, μήπως και «κάτι τσιμπήσει» ο ΟΓΑ από τα οφειλόμενα.

Ομως, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» και οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν από τις κυβερνητικές απειλές, ούτε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά τον άμεσο κίνδυνο να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Με μπροστάρη το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που έχει μεγάλη αγωνιστική πείρα, θα οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή αυτών των σκληρών μέτρων και γενικότερα της ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμά τους για να περάσουν η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών - καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα για την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό αυτής της πάλης θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβρη, ενώ μέχρι τότε θα οργανώνονται κατά τόπους κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις με πρωτοβουλίες Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, Επιτροπών Αγώνα και Επιτροπών Μπλόκων που δρουν στο πλαίσιο του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ