Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η «Μάικρο Εντερπράιζ» άνοιξε και τους περιμένει...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η πρώτη άδεια λειτουργίας τράπεζας στο Κοσσυφοπέδιο δόθηκε χτες και τυπικά, στη διάρκεια επίσημης τελετής στο Εθνικό Θέατρο στην Πρίστινα, ενώ την ίδια στιγμή, χιλιάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί πραγματοποιούσαν σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας από τους ξένους ηγέτες να βοηθήσουν στην άμεση και άνευ όρων αποφυλάκιση όλων των Κοσσοβάρων Αλβανών που κρατούνται σε φυλακές της Σερβίας.

Τώρα, το πώς φθάσαμε μέχρι την ίδρυση της πρώτης - μετά το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών - τράπεζας στο Κοσσυφοπέδιο οι πληροφορίες είναι μάλλον φειδωλές. Σύμφωνα πάντως με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» η «Μάικρο Εντερπράιζ Μπανκ » δε θα μπορούσε να δημιουργηθεί δίχως την «υποστήριξη» διεθνών οικονομικών ιδρυμάτων, εταιριών επενδύσεων και ιδιαίτερα δίχως τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας. Κάτι που εξηγεί γιατί ο πρόεδρος και ο διευθυντής της «Μάικρο Εντερπράιζ Μπανκ» είναι αλλοδαποί (οι πληροφορίες αναφέρουν στελέχη διεθνών θεσμικών οικονομικών οργανισμών) και μόνον ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι Κοσσοβάρος Αλβανός (ο οικονομολόγος Ατζρί Μπέγκου). Πάντως, ο Μπέγκου, για τον οποίον ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά, φάνηκε να αναγνωρίζει τα προβλήματα που συνοδεύουν τη δημιουργία και λειτουργία μίας τράπεζας σε μία περιοχή που όχι μόνον βρίσκεται στα πρόθυρα εξαθλίωσης αλλά και λειτουργεί ως πεδίο δράσης οργανωμένου και μη εγκλήματος. Οπως είπε στη διάρκεια σύντομης ομιλίας του «θα πρέπει να κερδίσουμε τη χαμένη πίστη των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα... αν και γνωρίζουμε πως γι' αυτό θα δοθεί μεγάλη και σκληρή μάχη».

Η τράπεζα θα έχει αρχικά αποθεματικά ύψους 2,3 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ και θα παρέχει υπηρεσίες όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, μεταφορά χρηματικών ποσών, δάνεια και άτοκες μεταφορές πληρωμών σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπως και σε πελάτες-ιδιώτες. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, τα στελέχη της τράπεζας αισιοδοξούν πως θα μπορέσουν να ανοίξουν τουλάχιστον επτά υποκαταστήματα σε διάφορα σημεία της επαρχίας.

Ομως, την ίδια στιγμή, έξω από το Εθνικό Θέατρο στην Πρίστινα, αρκετές χιλιάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί διαδήλωναν διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωση όσων ομοεθνών τους κρατούνται σε σερβικές φυλακές. Σε πολλά από τα πανό αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Δράστε τώρα, αύριο θα είναι αργά» και «Αφήστε τους ελεύθερους τώρα». Επιπλέον, πολλοί από τους συγκεντρωθέντες κρατούσαν στα χέρια φωτογραφίες συγγενών και φίλων τους που πιστεύουν πως είναι στις σερβικές φυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ