Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι και το σωματείο στη «Ζούρας»

Σε θέση μάχης για τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους, ενάντια στις απολύσεις αλλά και στην επίθεση της εργοδοσίας απέναντι στο σωματείο τους, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα. Μετά από αίτημα του επιχειρησιακού σωματείου, έχει οριστεί τριμερής συνάντηση, αύριο Πέμπτη, στο υπουργείο Εργασίας. Το σωματείο έχει ζητήσει τη συνάντηση προκειμένου να θέσει το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, διεκδικεί: Καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων, που έχουν φτάσει τους έξι μήνες. Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από την επωνυμία κάτω από την οποία θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις, με δεδομένο ότι ο Ζούρας έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα συνεργασία με τον Νιτσιάκο και άλλους βιομήχανους του κλάδου. Ακύρωση των απολύσεων εργαζομένων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του παραρτήματος του σωματείου στον Εβρο. Λήψη και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες βδομάδες η εργοδοσία, με έγγραφό της προς το επιχειρησιακό σωματείο, κάλεσε 5 μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου να παρουσιαστούν για εργασία στο παράρτημα της εταιρείας στην Κρήτη και άλλα 2 στη Βορειοκεντρική Εύβοια. Στην ενέργεια αυτή, με προφανή στόχο να «ξαποστείλει» αυτούς που πρωτοστατούν, συντονίζουν και οργανώνουν την πάλη των συναδέλφων τους, το σωματείο απάντησε με εξώδικο και επίσχεση εργασίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Συνέντευξη Τύπου από το επιχειρησιακό σωματείο

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσία εκπροσώπων του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας και άλλων σωματείων της περιοχής, το επιχειρησιακό σωματείο συνόψισε τη δράση του και τα αποτελέσματα που έφερε. Το σωματείο ιδρύθηκε το 2012 με αφορμή την απληρωσιά και άλλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι. Η δράση του οδήγησε σε κατακτήσεις, τόσο όσον αφορά τους μισθούς όσο και συνολικά τις συνθήκες εργασίας. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του σωματείου περιλαμβάνεται και η προσπάθειά του για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις 10% (5% + 5% σε δύο δόσεις). Η συγκεκριμένη σύμβαση έγινε βάση για να διαμορφωθεί κλαδική σύμβαση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για όλους τους εργαζόμενους στην πτηνοτροφία, το σχέδιο της οποίας έχει κατατεθεί στον ΣΕΒ.

Σε κάθε βήμα και πρωτοβουλία το σωματείο προχώρησε με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, τακτικές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικές Συνελεύσεις, συνεχή προσπάθεια για ενημέρωση όλων των εργαζομένων και συνελεύσεις στα τμήματα. Με αυτόν τον τρόπο πήρε μέρος σε κλαδικές και γενικές απεργίες, ενώ οργάνωσε δεκάδες κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους της επιχείρησης, παραστάσεις διαμαρτυρίας, στάσεις εργασίας και απεργίες. Εδωσε τη μάχη της απεργίας που ξεκίνησε στις 14 Νοέμβρη 2015 και διήρκεσε 53 μέρες, κόντρα στις μηνύσεις της εργοδοσίας και την παρέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών.

Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση, το επιχειρησιακό σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά απέναντι στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ