Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των συνταξιούχων

Ενα ακόμα σενάριο κυκλοφόρησε χτες στον αστικό Τύπο σχετικά με το ΕΚΑΣ, δείχνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διστάζει να εμπαίζει τους συνταξιούχους, όπως προσφάτως κάνει και με τους ασθενείς, στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει ένα φιλολαϊκό προσωπείο.

Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα εμφανίζουν τη συγκυβέρνηση να εξετάζει το σενάριο αντί να μειώσει τους δικαιούχους τους ΕΚΑΣ το 2017 να μειώσει το ποσό του επιδόματος που δίνει σε αυτούς. Το σενάριο αυτό, αληθινό ή όχι, αυτοδιαψεύδει την ίδια την κυβέρνηση η οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό ισχυριζόταν πως δεν κόβει συντάξεις και ότι έχει βρει αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ που έκοψε. Αν όμως ο ισχυρισμός της ήταν πραγματικός τότε δεν θα υπήρχε η ανάγκη να εξετάζει τέτοια σενάρια. Το κομμάτι του αστικού Τύπου που αναπαρήγαγε το σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η αιτία για το σενάριο αυτό είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε το φετινό πρώτο κύμα κατάργησης του ΕΚΑΣ από περίπου 160 χιλιάδες συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν κατά νου ότι η συγκυβέρνηση στην επόμενη φάση θα κόψει 596 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΚΑΣ. Και αυτό θα συμβεί είτε μειωθούν οι δικαιούχοι είτε μειωθεί το ποσό του επιδόματος. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στα δημοσιεύματα οι κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται πως το άρθρο 92 του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 τούς δίνει το δικαίωμα να μη μειώσουν τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά μόνο το ποσό του επιδόματος. Ωστόσο, στο άρθρο επισημαίνεται πως «από 1.1.2017 και μέχρι 31.12.2019 και σε ετήσια βάση τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, καθώς και τα ποσά του επιδόματος που αναφέρονται στην παράγραφο 2, αναπροσαρμόζονται (...) μέχρι την ολοκληρωτική κατάργηση αυτής».

Με άλλα λόγια, ο νόμος λέει πως στόχος είναι η συνεχής ετήσια μείωση και των δικαιούχων και του ποσού επιδόματος, το οποίο, ανεξάρτητα τι θα γίνει το 2017, θα καταργηθεί έως το 2019.


Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ