Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και εργαζομένων έγινε η σύσκεψη της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ, με θέμα την οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και την απόκρουση της νέας επίθεσης που ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα.

Την εισήγηση έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο προβληματισμός για την απογοήτευση που υπάρχει στους εργαζόμενους και την ανάγκη να ξεπεραστεί η ανάγκη να φτάσει πιο πλατιά το κάλεσμα για διεκδίκηση ΣΣΕ. Ορισμένοι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στο δίλημμα αν μια οποιαδήποτε Σύμβαση είναι καλύτερη από τη δουλειά χωρίς καθόλου Σύμβαση, δίνοντας αφορμή για συζήτηση πάνω στον τρόπο που πρέπει να παλεύεται η υπογραφή της Σύμβασης και στο πλαίσιο των αιτημάτων που χρειάζεται οι εργαζόμενοι να διεκδικούν.

Δίνοντας συνέχεια στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, με αφορμή τη σύσκεψη, η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ έχει αποφασίσει και ήδη υλοποιεί σχέδιο δράσης με καθημερινές εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, την τελευταία βδομάδα κλιμάκια συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στο αεροδρόμιο, σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ιξιάς, της Κρεμαστής και των Κολυμπίων. Οι εξορμήσεις και οι περιοδείες θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα, με στόχο την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων, την ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων της περιοχής και την οργάνωση της πάλης.

Μάχη ανάμεσα στην εργοδοσία και τους εργαζόμενους

Οι ΣΣΕ αφορούν τους μισθούς και τα μεροκάματα, αλλά και γενικότερα τους όρους εργασίας, την προστασία των εργαζομένων, ξεκαθάρισε στην εισήγησή του ο Ν. Παπαγεωργίου. Τόνισε την ανάγκη κάθε εργαζόμενος, ιδιαίτερα οι νέοι σε ηλικία, να μάθει τι είναι ΣΣΕ, τι περιλαμβάνει, γιατί είναι σημαντική για τη ζωή του μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς. Μεταξύ άλλων, είπε τα εξής: «Οι ΣΣΕ αποτελούν μεγάλη κατάκτηση και δεν είναι αυτή χθεσινή. Υπάρχουν από την πρώτη μέρα που γεννήθηκαν τα σωματεία, όταν και δόθηκαν σκληρές και αιματηρές μάχες για αυξήσεις μισθών, για μέτρα που θα ανακούφιζαν τη ζωή των εργαζομένων, αλλά κύρια για τον εργάσιμο χρόνο. Δηλαδή, πόσα χρήματα για πόσο χρόνο δουλειάς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που περιέχει μια ΣΣΕ και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη μάχη μεταξύ του εργοδότη και του εργατοϋπάλληλου. Δεν είναι δηλαδή καθορισμένο από πριν πόσο για πόσο. Ο εργοδότης θέλει πάντα περισσότερη δουλειά για λιγότερη αμοιβή και ο εργάτης λιγότερο εργάσιμο χρόνο για περισσότερα χρήματα. Αν αυτό δεν λυνόταν με σκληρές μάχες από τις αρχές του 20ού αιώνα, σήμερα θα δουλεύαμε για ένα κομμάτι ψωμί 16 ώρες τη μέρα».

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο ομιλητής στο πλαίσιο πάλης που προβάλλουν τα ταξικά συνδικάτα για τις ΣΣΕ: «Εδώ συνάδελφοι χρειάζεται να δώσουμε μεγάλη σημασία. Δηλαδή ποιο πρέπει να είναι το κριτήριο υπογραφής μιας ΣΣΕ, πώς πρέπει να καθορίσουμε τις απαιτήσεις μας, πού πρέπει να γίνουν διεκδικήσεις. Και σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να επανακαθορίσουμε τι αποτελεί για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του σύγχρονη ανάγκη. Ο παραγόμενος από τον εργατοϋπάλληλο πλούτος είναι πολλαπλάσιος από αυτόν περασμένων δεκαετιών. (...) Αν δεν πάμε με αυτό ως κριτήριο, αν δεν προτάξουμε αυτές τις ανάγκες, τότε είναι εύκολο να συμβάλλουμε κι εμείς να μένουν χαμηλά οι απαιτήσεις μας, να χάνουμε κάθε χρόνο και περισσότερα, να συμφωνούμε επί της ουσίας με το "σφάξε με αγά μου να αγιάσω"».

«Η Συλλογική Σύμβαση ήταν και είναι αποτέλεσμα του συσχετισμού δύναμης μεταξύ των δύο μερών που αφορά η υπογραφή της: των εργαζομένων και των εργοδοτών», τόνισε ο Ν. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Πρωταγωνιστής σε αυτήν την υπόθεση ήταν πάντα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Και ο ρόλος μας αυτός μας γεμίζει με καθήκοντα σοβαρά και επείγοντα. Αναλογιζόμενοι αυτήν την ευθύνη, ταξικές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα απηύθυναν κάλεσμα προς το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους όλης της χώρας, να οργανώσουμε με τόλμη, το μεγάλο μέτωπο αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν και διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις οι εργαζόμενοι στη Ζυθοποιία(2024-02-22 00:00:00.0)
STOP στις γερανογέφυρες και γλέντι εργατών την ίδια μέρα(2022-04-27 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα για ΣΣΕ κόντρα στην εργοδοτική αδιαλλαξία(2019-03-07 00:00:00.0)
Αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία του Φλεβάρη(2013-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ