Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Συγκέντρωση σήμερα έξω από τα δικαστήρια

Με τη συμπαράσταση συναδέλφων τους από άλλους κλάδους, συνεχίζουν την απεργία διαρκείας, οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας» (ELFE), απαιτώντας την ανάκληση των 109 απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα. Σήμερα, Τρίτη, στις 10.30 το πρωί προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Καβάλας, όπου θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το σωματείο ενάντια στις αναγκαστικές άδειες και την τρίμηνη διαθεσιμότητα που τους επέβαλε η εργοδοσία.

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση, με τη λήξη της μετενέργειας, στις αρχές του 2016 ξεκίνησε την προσπάθεια επιβολής ατομικών συμβάσεων, με μειώσεις μισθών έως και 40%, η οποία συνάντησε την αντίδραση των εργαζομένων. Συνεχίζοντας την επίθεση, πρότεινε «εθελούσια» έξοδο για όλους τους εργαζόμενους και επαναπρόσληψη στις νέες εργολαβικές εταιρείες του ομίλου, με ατομικές συμβάσεις διάρκειας 14 μηνών και μεγάλες μειώσεις στους μισθούς! Ορισμένοι, εργαζόμενοι αποχώρησαν με «εθελούσια» καθώς είχαν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, και περίπου 70 αναγκάστηκαν και υπέγραψαν την ατομική σύμβαση - σύγχρονης σκλαβιάς.

Οι υπόλοιποι περίπου 180 εργαζόμενοι, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την ατομική σύμβαση, τον Ιούνη τέθηκαν σε αναγκαστική άδεια και από την 1η Ιούλη σε 3μηνη διαθεσιμότητα. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία, ξεκίνησε και τις απολύσεις, οι οποίες συνολικά έχουν φτάσει τις 109. Σε βάρος των 106 απολυμένων η επιχείρηση έχει καταθέσει μηνύσεις με στημένες κατηγορίες, προκειμένου να μην υποχρεωθεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις. Την περασμένη βδομάδα κατέθεσε μηνύσεις σε βάρος δεκάδων ακόμη εργαζομένων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, προετοιμάζοντας το κλίμα για νέες μαζικές απολύσεις.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα «Λιπάσματα Καβάλας»

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους του νομού, να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή συγκέντρωση στα δικαστήρια και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας.

Με ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Ο Λαυρεντιάδης με τις πλάτες της κυβέρνησης, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, προχώρησε σε 109 απολύσεις, αγωνιζόμενων εργατών, έχει εξαπολύσει μπαράζ ποινικών διώξεων, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων που αρνούνται να γίνουν σύγχρονοι δούλοι.

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση που αξιοποιεί τις αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή του αγώνα των εργαζομένων, δίνοντας "αέρα" στην εργοδοσία να προχωρήσει στους αντεργατικούς της σχεδιασμούς. Αποδεικνύεται πλέον ότι η κυβέρνηση είναι ο καλύτερος συνεργός της εργοδοσίας στην επίθεση που εξαπολύει σε βάρος των εργατών.

Απαιτούμε:

Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων - ανάκληση όλων των απολύσεων.

Απόσυρση όλων των μηνύσεων και ποινικών διώξεων ενάντια σε συνάδελφους αγωνιστές, να μπουν στο αρχείο από τον Εισαγγελέα.

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Οχι στις ατομικές συμβάσεις, στις διαθεσιμότητες.

Μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους.

Η δημοτική αρχή και οι τοπικοί φορείς να πάρουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των απολυμένων απεργών και των οικογενειών τους.

Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για τη σωστή λειτουργία του εργοστασίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στα δικαστήρια Καβάλας(2016-12-13 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με όπλο την ταξική αλληλεγγύη(2016-08-06 00:00:00.0)
Σκληρός αγώνας για την υπεράσπιση της Συλλογικής Σύμβασης και του δικαιώματος στη δουλειά(2016-08-04 00:00:00.0)
Κλιμακώνει τους εκβιασμούς η εργοδοσία(2016-06-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-12-20 00:00:00.0)
Ανάγκη ο ενιαίος αγώνας εργατών - αγροτών(2006-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ