Σάββατο 6 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Προχωρά η παραπομπή της πρώην Προέδρου σε δίκη

Λαϊκές αντιδράσεις για την αντιλαϊκή πολιτική, που θα ενταθεί μετά το πανηγύρι των πολυεθνικών της Ολυμπιάδας του Ρίο

Από λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα τεράστια κονδύλια που ξοδεύτηκαν για την Ολυμπιάδα

Copyright 2016 The Associated

Από λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα τεράστια κονδύλια που ξοδεύτηκαν για την Ολυμπιάδα
Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Βραζιλία με τη συνέχιση της διαδικασία παραπομπής της πρώην Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη με την κατηγορία της παραποίησης των στοιχείων του προϋπολογισμού, της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς. Η ειδική επιτροπή της Γερουσίας που συστάθηκε μετά το Μάη, όταν παύθηκε από τη Βουλή η Ρουσέφ (προβλέπεται παύση για 180 μέρες), αποφάσισε χτες, μετά από εισήγηση του προέδρου της, Αντόνιου Αναστάζια, με ψήφους 14 υπέρ, 5 κατά και 2 αποχές, να στείλει την παραπομπή στην Ολομέλεια της Γερουσίας. Στην ψηφοφορία την ερχόμενη βδομάδα απαιτείται σχετική πλειοψηφία, δηλαδή 41 στους 81 γερουσιαστές, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στις 21 Αυγούστου να οριστεί η έναρξη της δίκης.

Θυμίζουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση του Μισέλ Τεμέρ, πρώην συμμάχου της Ρουσέφ, του νεοφιλελεύθερου κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB), που τα «σπάσανε» από τον περασμένο Απρίλη, εν μέσω κρίσης έχει εξαγγείλει σειρά αντιλαϊκών μέτρων, που ουσιαστικά θα εντατικοποιηθούν μετά την Ολυμπιάδα που άρχισε χτες. Η επιλογή αυτή της αστικής τάξης της Βραζιλίας σχετίζεται με τις σημερινές της ανάγκες για αλλαγή «αλόγου», δηλαδή από αυτό της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης Λούλα και Ρουσέφ, που από το 2001 εξασφάλιζε τα συμφέροντά της με τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της πιο περιοριστικής πολιτικής.

Πέρα από την προσπάθεια που κάνει το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργατών της Ρουσέφ και του Λούλα να αξιοποιήσει τα «φώτα» των Ολυμπιακών Αγώνων για να καταγγείλει την «πραξικοπηματική κυβέρνηση», εκφράζεται και γνήσια λαϊκή δυσαρέσκεια από μαζικές οργανώσεις για τα συσσωρευμένα λαϊκά προβλήματα και από την προηγούμενη αστική διαχείριση και τη σημερινή, που αφορούν τις δυσκολίες διαβίωσης στις φτωχογειτονιές, την Υγεία, την Παιδεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ετσι, για χτες είχε προγραμματισθεί από μαζικές οργανώσεις και τη συμμετοχή του Βραζιλιάνικου ΚΚ, διαδήλωση στο Ρίο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου μόνοι κερδισμένοι είναι τα μονοπώλια ενώ τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν το «μάρμαρο» ακόμα περισσότερο όταν «πέσει η αυλαία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ