Σάββατο 6 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη μέγγενη των περικοπών οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους

Τη «σφαγή» των αναπήρων, των συντάξεων και των επιδομάτων τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών, βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνουν, η λειτουργία των ΚΕΠΑ, μέσα από τη μείωση των ποσοστών αναπηρίας, στερεί από χιλιάδες αναπήρους και χρόνια πάσχοντες τη σύνταξη αναπηρίας, το επίδομα αλλά ακόμα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: «Πάνω από 70.000 βαριά ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα μέσω αυτής της διαδικασίας, αφού από 212.000 που έπαιρναν κάποιο επίδομα το Μάρτη του 2012, σήμερα είναι κάτω από 150.000, όταν αυτή τη στιγμή οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι πάνω από 500.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Ενώ οι ανάπηροι μ' ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας δεν έχουν καμία στήριξη».

Στα παραπάνω το τελευταίο διάστημα προστίθεται η άρνηση των υπηρεσιών Πρόνοιας των δήμων, στη βάση κατευθύνσεων του υπουργείου, να αποδώσουν επιδόματα σε βαριά ανάπηρους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Επιπλέον, οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε αναβρασμό μετά τις εξαγγελίες περί νέου θεσμικού πλαισίου για τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑμΕΑ, που θα είναι έτοιμο μέχρι τις 31/12/16, καθώς «τα νέα μέτρα θα κινηθούν στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, των απαιτήσεων των επιχειρηματιών», των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, που αφορούν «τη δραστική συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑμΕΑ, μέσω της σύνδεσής τους με το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και τη λεγόμενη λειτουργικότητα του αναπήρου».

Με την Ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν:

  • Την επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο για τους αναπήρους και τα μέλη των οικογενειών τους.
  • Να σταματήσει η σφαγή των αναπήρων στα ΚΕΠΑ.
  • Να σταματήσει κάθε πληρωμή με οποιονδήποτε τρόπο για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων.
  • Μέτρα στήριξης των άνεργων αναπήρων ικανών προς εργασία, των γονιών και κηδεμόνων με επίδομα 600 ευρώ για όσο κρατάει η ανεργία, πάγωμα χρεών, εξασφάλιση πρώτης κατοικίας αλλά και μειωμένα τιμολόγια.
  • Να σταματήσει η ταλαιπωρία αυτών των ειδικών κοινωνικών ομάδων με συνεχείς εξετάσεις και επανεξετάσεις, ελέγχους και επανελέγχους από τις διάφορες επιτροπές.
Ζητούν συνάντηση για τα επείγοντα προβλήματα των αναπήρων

Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλή, για μια σειρά από προβλήματα που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρία. Πρώτα απ' όλα για την άρνηση των υπηρεσιών Πρόνοιας πολλών δήμων να αποδώσουν επιδόματα σε αναπήρους - ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Το πρόβλημα αφορά ασφαλισμένους που είτε έχουν, λόγω της αναπηρίας, σταματήσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, είτε έχουν χρέη και οφειλές στον Οργανισμό.

Δεύτερο ζήτημα που θέτει η ΣΕΑΑΝ στο υπουργείο, είναι τα προβλήματα των κοινωνικών υπηρεσιών που ανήκουν στους δήμους και η αγωνία που υπάρχει από τους αναπήρους και τις οικογένειές τους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Τέλος, η ΣΕΑΑΝ αναφέρεται στα πρόσθετα προβλήματα που βιώνουν οι ανάπηροι μετανάστες στη χώρα μας, και σχετίζονται με τη μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της ιθαγένειας, ακόμα και στις περιπτώσεις αυτών που ζουν στην Ελλάδα από παιδιά και έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν επίδομα και σύνταξη σε όλους τους ανάπηρους που τα έχουν ανάγκη(2020-12-24 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στα ΚΕΠΑ(2017-05-25 00:00:00.0)
Εφαρμόζουν την κυβερνητική βαρβαρότητα των περικοπών(2014-08-08 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση για τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ(2014-07-18 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση των τυφλών(2013-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ