Σάββατο 6 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας

Καταγγέλλοντας τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων όπως και της σημερινής, αλλά και της ΕΕ, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή της Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτεί την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των ρετσινοπαραγωγών που επλήγησαν από τη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Τεράστια είναι η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που κατάκαιγε για τέσσερις μέρες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Η φωτιά έβαλε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ενώ έκαψε 25.000 στρέμματα πευκοδάσους σπάνιου φυσικού κάλλους. Την ίδια στιγμή, στην ανεργία βγαίνουν για τα επόμενα χρόνια οι ρετσινοπαραγωγοί της περιοχής, καθώς η ρητίνη των δέντρων που κάηκαν ήταν το μοναδικό εισόδημά τους και συνιστά τη μεγάλη πλειοψηφία της εγχώριας παραγωγής ρητίνης. Οι κάτοικοι και οι ρετσινοπαραγωγοί της περιοχής βλέποντας ότι είναι η τρίτη πυρκαγιά στον τόπο τους μέσα σε τρία χρόνια, καταγγέλλουν την προσπάθεια αλλαγής χρήσης της γης.

Η φωτιά κατασβέστηκε με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης, οι οποίες παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων έδιναν νύχτα - μέρα επί τέσσερις μέρες μάχη με τις φλόγες. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εντείνει τις περικοπές κονδυλίων για τις λαϊκές ανάγκες, όπως αυτές για υποδομές και προσωπικό πυροπροστασίας, αλλά και της ΕΕ, η οποία δεν κρίνει επιλέξιμες τις δαπάνες για τις υποδομές πυροπροστασίας με κριτήριο την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν να καταβληθούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Γενναία αποζημίωση για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι ρετσινοπαραγωγοί περνούν στην ανεργία. Να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομής, ώστε να ξαναγίνει δάσος, αλλά και να μην πληγεί η περιοχή με τις πρώτες βροχοπτώσεις.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Ευρ. Επιτροπή:

-- Για την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων όσοι πλήγηκαν από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και των Περιφερειακών Ταμείων της ΕΕ, για τη στήριξη των ρετσινοπαραγωγών όσο και την άμεση κάλυψη των χρόνιων τραγικών ελλείψεων σε σύγχρονα κάθε είδους μέσα πυρόσβεσης, προσωπικού και υποδομών;»


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org