Κυριακή 7 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Βγήκαν ξανά στο δρόμο για την επιβίωσή τους

Eurokinissi

Ενας κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, καθώς φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι βρέθηκαν για μια ακόμα φορά στο δρόμο, παλεύοντας για την επιβίωσή τους. Οι κινητοποιήσεις που οργάνωσαν στα τέλη του Ιούλη αλλά και τις αρχές του Αυγούστου Αγροτικές Ομοσπονδίες και Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, είχαν στόχο να φέρουν στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής που τους ξεκληρίζει, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους.

Αφετηρία για τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στάθηκε η σύσκεψη που οργάνωσε στις 9 Ιούλη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στη Βέροια. Το Συντονιστικό Οργανο των 69 μπλόκων, που συστάθηκε κατά τη διάρκεια των περσινών 40ήμερων κινητοποιήσεων, επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί με περισσότερες δυνάμεις, προκειμένου να δυναμώσει η πάλη του ενάντια στην πολιτική και τα μέτρα που οδηγούν μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους στην εξαθλίωση και τον αφανισμό.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της σύσκεψης, ακολούθησαν μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν από τους κατά τόπους Συλλόγους και Ομοσπονδίες: Συγκεντρώσεις σε οδικούς κόμβους, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υποκαταστήματα του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρεμβάσεις στις Περιφέρειες και συσκέψεις. Στο σχεδιασμό τους οι Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες δεν παρέλειψαν τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην κάθε περιοχή, όπως οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους από τα καιρικά φαινόμενα.

Από την κινητοποίηση της νεοσύστατης Ομοσπονδίας στην Κέρκυρα
Από την κινητοποίηση της νεοσύστατης Ομοσπονδίας στην Κέρκυρα
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις έγιναν το «βάπτισμα του πυρός» για νεοσυσταθέντες Συλλόγους ή έδωσαν το έναυσμα για να δημιουργηθούν καινούργιοι. Για παράδειγμα, στην Κέρκυρα η κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, η οποία μετρούσε λίγες μόνο μέρες ζωής, αφού οι διαδικασίες για την ίδρυσή της ολοκληρώθηκαν στις 13 Ιούλη. Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο της Κρήτης η συγκέντρωση των Αγροτικών Συλλόγων Αρχανών, Ηρακλείου και Αστερουσίων στον κόμβο των Πεζών ολοκληρώθηκε με την εκλογή προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής για τη δημιουργία Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Καζαντζάκη.

Οπως έχει ήδη αποφασιστεί από τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στα μέσα Οκτώβρη θα γίνει μαζική πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων, Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων. Μέσα από αυτήν θα καθοριστούν το πλαίσιο, η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός της δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Οσον αφορά τα προβλήματα που πυροδότησαν τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, αυτά δεν είναι καινούργια. Είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των ψηφισμένων αντιλαϊκών νόμων, όπως εξειδικεύονται σε βάρος της αγροτικής οικογένειας και των λαϊκών στρωμάτων της υπαίθρου. Τα μέτρα αυτά έχουν άμεσες και βαριές επιπτώσεις σε μια σειρά από πλευρές της δουλειάς και της ζωής των αγροτών.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ έγιναν στη Λάρισα από τους αγρότες της Θεσσαλίας

Eurokinissi

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ έγιναν στη Λάρισα από τους αγρότες της Θεσσαλίας
Δυσβάσταχτο φορτίο στην πλάτη των αγροτοκτηνοτρόφων αποτελεί η αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών στον ΟΓΑ. Ηδη, από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, οι εισφορές έχουν αυξηθεί κατά 3%, ενώ μέσα από απανωτές αυξήσεις με ορίζοντα το 2022, οι εισφορές για την Ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία θα φτάσουν στο 27,20% του εισοδήματός τους. Στο φόντο αυτό, οι παρεμβάσεις που έγιναν σε δεκάδες υποκαταστήματα του ΟΓΑ, από τη Λάρισα μέχρι την Κρήτη, είχαν ως αιχμή το αίτημα να μείνει στα χαρτιά ο αντιασφαλιστικός νόμος - έκτρωμα, να θεωρηθούν όλα τα βιβλιάρια του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να καταργηθεί το «χαράτσι» των κρατήσεων της τάξης του 6,95% για την Υγεία.

Θηλιά οικονομικού στραγγαλισμού για τα αγροτικά νοικοκυριά αποτελεί και η φορολογία. Τη φετινή χρονιά, οι αγρότες πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα του 2015 από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, με συντελεστή 13%. Εκτός από το φόρο εισοδήματος, επιβαρύνονται με μια σειρά από χαράτσια, με πρώτο και καλύτερο τον ΕΝΦΙΑ για το σπίτι, το χωράφι, τις αγροτικές εγκαταστάσεις (αχυρώνες, στάβλοι κ.τ.λ.). Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος που παραχώρησε η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των περσινών κινητοποιήσεων στα μπλόκα θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, θα είναι όμως «κουτσουρεμένο» στα 8.670 ευρώ. Επομένως, οι διεκδικήσεις για αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε παιδί, για κατάργηση των λεγόμενων «τεκμηρίων διαβίωσης», για απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων (για όσους έχουν ετήσιο τζίρο που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ) παραμένουν επίκαιρες και κρίσιμες για την επιβίωσή τους.

Τη στιγμή που μικροκαλλιεργητές και μικροεισοδηματίες αγρότες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το κόστος της παραγωγής, δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους και την Ασφάλισή τους, η νομοθετική πρόβλεψη για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και μη, τους φέρνει αρκετά βήματα πιο κοντά στο ξεκλήρισμα. Σύμφωνα με το διαχωρισμό αυτό, τον οποίο υπερασπίζονται ΕΕ, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, από τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις θα αποκλείονται εκείνοι που το εισόδημα που αποκομίζουν από την αγροτική απασχόληση δεν ξεπερνά το 50% του συνολικού τους εισοδήματος. Με άλλα λόγια, θα πετιούνται εκτός επιδοτήσεων όσοι δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο από το πενιχρό αγροτικό εισόδημα και αναζητούν παράλληλα εργασία και μεροκάματο σε άλλες δουλειές. Για παράδειγμα, στις τουριστικές περιοχές της Κέρκυρας το 90% των ελαιοπαραγωγών προσπαθούν να επιβιώσουν με το ένα πόδι ως εργαζόμενοι στον τουρισμό και με το άλλο πόδι στην αγροτική εργασία. Κινδυνεύουν έτσι να μείνουν εκτός επιδότησης, χωρίς άδειες για τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, χωρίς δικαίωμα σε επιστροφή ΦΠΑ. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, μεγαλώνει το μερίδιο της πίτας που καρπώνονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και «καθαρίζει» το έδαφος από μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Το κερασάκι στην τούρτα των συνεπειών της αντιλαϊκής πολιτικής βάζουν οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα σε μια σειρά από περιοχές. Απέναντι στις καταστροφές, που δίνουν σε πολλές περιπτώσεις τη χαριστική βολή στο αγροτικό εισόδημα, οι αγρότες βρίσκονται χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και ανακούφισης. Κυβέρνηση και ΕΛΓΑ κωφεύουν στα αιτήματα των πληγέντων για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περικοπές στα έξοδα μετακίνησης έχουν καθηλώσει τους γεωπόνους εκτιμητές του Οργανισμού και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών.

Σε συνεχή επιφυλακή και ετοιμότητα

Στο κάλεσμά της πριν από τη σύσκεψη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι αγρότες έχουμε απέναντί μας, αντιπάλους και εχθρούς μας, τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια, που με την εκμετάλλευσή μας και την κερδοσκοπία απομυζούν το μόχθο μας, τους τραπεζίτες με τα πανάκριβα δάνεια και το κράτος με τους βαρείς φόρους που ρουφούν το αίμα μας, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα κόμματα που με την πολιτική την οποία εφαρμόζουν και στηρίζουν μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Θα συνεχίσουμε να ορθώνουνε κοινό αγωνιστικό μέτωπο σ' όλους αυτούς τους αντιπάλους μας, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κάνοντας, ταυτόχρονα, ό,τι μπορούμε για την ανασύνταξη, την ανασυγκρότηση, τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος».

Κι ενώ ο κύκλος των τελευταίων κινητοποιήσεων κλείνει, το κάλεσμα παραμένει σε ισχύ, περιμένοντας να παραλάβουν τη σκυτάλη οι επόμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες: «Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που δημιουργήθηκε μέσα στο καμίνι του αγώνα, καλεί όλους τους αγρότες να βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική επιφυλακή και εγρήγορση για να οργανώσουμε νέες μάχες, με στόχο να ανατρέψουμε τα μέτρα που πέφτουν σαν χοντρές μπάλες χαλαζιού στα κεφάλια μας και την πολιτική που μας καταστρέφει».


Ε. Χ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org