Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ολέθρια καταστροφή για τους ρητινοπαραγωγούς

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε χτες δίπλα στους ρετσινάδες, που νιώθουν πως δέχτηκαν τη χαριστική βολή από τη μεγάλη πυρκαγιά

Η καταστροφή στη Λίμνη Ευβοίας είναι τεράστια. Επί τέσσερις μέρες γίνονταν αποκαΐδια χιλιάδες στρέμματα δάσους, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 30.000 στρέμματα. Σε αυτόν τον τόπο πέρα από την τεράστια οικολογική καταστροφή, εκατοντάδες οικογένειες ρητινοκαλλιεργητών, που ζούσαν τις οικογένειές τους από το πευκοδάσος, βρίσκονται σε απόγνωση. Με αυτούς τους ανθρώπους μίλησε χτες ο «Ριζοσπάστης», που βρέθηκε στην περιοχή μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο...

«Δεν υπάρχει σωστό δασικό δίκτυο. Τουλάχιστον για 50 μέτρα από τη ζώνη πυρόσβεσης δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δέντρα. Τα πυροσβεστικά μέσα είναι απαρχαιωμένα. Δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα αν είχαν παρθεί αυτά τα μέτρα».

Αυτά υπογράμμισαν ανάμεσα στα άλλα εκπρόσωποι του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων αλλά και κάτοικοι του χωριού Μουρτιάς στην Εύβοια, στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που τους επισκέφτηκε χτες. Επικεφαλής του κλιμακίου του ΚΚΕ ήταν ο Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Μπασδέκης, και η Σοφία Ντούρου, μέλος του Γραφείου Περιοχής και περιφερειακή σύμβουλος εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Η καταστροφή αυτή είναι ταφόπλακα για τη ρητινοκαλλιέργεια στην περιοχή μας», λένε οι ρετσινάδες
«Η καταστροφή αυτή είναι ταφόπλακα για τη ρητινοκαλλιέργεια στην περιοχή μας», λένε οι ρετσινάδες
Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε για 4 μέρες τη βορειοδυτική Εύβοια. «Κάνουμε κουβέντα για τα αποκαΐδια μας. Αυτό που συνέβη ήταν ολέθρια καταστροφή για τον κλάδο μας», τόνισε ο Βαγγέλης Γεωργατζής, από το Σωματείο Ρητινικαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας. Υπενθυμίζεται ότι στη Βόρεια και Κεντρική Εύβοια εργάζονται περισσότερες από 1.000 οικογένειες στη ρητινοπαραγωγή, ενώ στη διάρκεια της κρίσης απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι που χτυπήθηκαν από την ανεργία. Οι ρετσινάδες εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, με συχνά εργατικά ατυχήματα. Η προσφορά τους είναι σημαντική αφού καθαρίζουν χιλιάδες στρέμματα δάσους χαλεπίου πεύκης και παράλληλα με την καθημερινή τους παρουσία στα δάση τα προστατεύουν από πυρκαγιές και λαθρο-υλοτομία.

«Η καταστροφή αυτή είναι ταφόπλακα για τη ρητινοκαλλιέργεια στην περιοχή μας. Μας πάνε για καταστροφή. Από 64 λεπτά το κιλό τη ρητίνη σήμερα πήγαμε στα 17 λεπτά το κιλό», ανέφεραν στην αντιπροσωπεία του Κόμματος. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Κ. Μπασδέκης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα: «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για τρίτη φορά τα 3 τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια εμπρησμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό σχετίζεται με την αλλαγή χρήσης γης και έχει ως αποτέλεσμα κοντά σε όλα τα άλλα να χτυπά τους ρετσινάδες. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση τόσο οι ρετσινάδες όσο και οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει άμεσα να απαντήσουν. Να καταβληθούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Γενναία αποζημίωση για τα επόμενα πέντε χρόνια δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή οι ρετσινάδες περνάνε στην ανεργία. Να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομής ώστε να ξαναγίνει δάσος αλλά και να μην πληγεί η περιοχή με τις πρώτες βροχοπτώσεις».

Κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με τους ρητινοκαλλιεργητές στο χωριό Μουρτιάς
Κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με τους ρητινοκαλλιεργητές στο χωριό Μουρτιάς
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλοί ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που θεωρούν πως ο τρόπος που εκδηλώθηκε η φωτιά παραπέμπει σε εμπρησμό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org