Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Φιλέτο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίστηκε χτες στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και σήμερα ψηφίζεται στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης - Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Από τον ίδιο τον τίτλο προκύπτει ότι η κυβέρνηση προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες ένα ακόμα νομοθέτημα κομμένο και ραμμένο στην υπεράσπιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και στην Πράσινη Ενέργεια, ενώ είναι ενταγμένο στις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, το νομοσχέδιο έρχεται να διαμορφώσει ένα νέο σύστημα, με το οποίο ενισχύει το καθεστώς των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς Ενέργειας των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Σταθμοί Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας & και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), το οποίο τελικά πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (η οποία είναι ο αγοραστής της Ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ) τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ διευθετεί «στρεβλώσεις» που έχουν να κάνουν με ρυθμίσεις ανάμεσα στο σφοδρό ανταγωνισμό τμημάτων του κεφαλαίου στο θέμα της Ενέργειας.

«Συνολικά - τόνισε - το νέο σύστημα διατηρεί και επεκτείνει τη λειτουργία κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των νόμων της αγοράς, επιβάλλει ρυθμίσεις που υποτίθεται ότι διορθώνουν τις ατέλειες και στρεβλώσεις της αγοράς, αλλά στην πραγματικότητα αντανακλούν συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου, όπως αυτές υπερισχύουν ανάλογα και με τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς, ανεξάρτητα και σε αντίθεση με τις ανάγκες για επαρκή, φθηνή και ασφαλή παροχή Ενέργειας, με αξιοποίηση των πρωτογενών μορφών Ενέργειας και των δυνατοτήτων της χώρας για παραγωγή σχετικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων».

Αποκαλύπτοντας τι στοιχίζει στο λαό όλο αυτό το καθεστώς σημείωσε ότι «για το μέγεθος της στήριξης που παρέχεται στους καπιταλιστές επενδυτές του τομέα των ΑΠΕ και πληρώνει ο λαός, να πούμε ότι για το ενδεκάμηνο του 2015, σύμφωνα με το επίσημο μηνιαίο δελτίο που δημοσιεύει ο ΛΑΓΗΕ, η ΔΕΗ οφείλει να καταβάλει για την παραγωγή Ενέργειας μόνο από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, 1 δισ. 342 εκατ. ευρώ και εάν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η δαπάνη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω σταθμών ΣΗΘΥΑ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας υψηλής απόδοσης, αλλά και οι ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τότε φθάνουμε σε ένα ετήσιο κόστος κοντά στα 2 δισ. ευρώ»!

Ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι ΑΠΕ για να παρέχουν Ενέργεια προς όφελος του λαού, πρέπει να είναι ενταγμένες σε έναν κοινωνικοποιημένο πολύμορφο τομέα Ενέργειας, που θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία».

Οσον αφορά τις διατάξεις για το φυσικό αέριο, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έρχεται να απελευθερώσει την αγορά του φυσικού αερίου, να διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση των ΕΠΑ. Ο νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου, ακολουθεί το πρότυπο της ΔΕΗ με το διαχωρισμό ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ κ.λπ.».

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις για το Πάρκο Τρίτση, οι οποίες όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ «δεν εξασφαλίζουν την επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να γίνουν τα απαιτούμενα έργα». Περιέχεται ακόμα άρθρο που αφορά την κατασκευή τεμένους στο Βοτανικό, για το οποίο δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι θετικό.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο επί της αρχής, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ψήφισαν υπέρ. Η ΧΑ επιφυλάχθηκε, ενώ ο ειδικός της αγορητής Ηλ. Παναγιώταρος μέσα σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα, δήλωσε ότι θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα στις 3 το μεσημέρι. Επιφύλαξη δήλωσε και η Ενωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org