Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οι ατομικές συμβάσεις καταργούν εργατικά δικαιώματα

Με αφορμή τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα εργατικά δικαιώματα, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Πάει πολύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμφανίζεται ότι μάχεται υπέρ των πιο βαθιά εκμεταλλευόμενων εργαζομένων στη δημόσια Υγεία, την ίδια ώρα που σκάβει πιο βαθιά το λάκκο τους. Βαφτίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας "αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας" το καθεστώς γαλέρας που θέλει να επιβάλει!

Το γεγονός ότι μεμονωμένοι επιχειρηματίες - εργολάβοι, που για χρόνια θησαύριζαν, θίγονται από τις ατομικές συμβάσεις έργου που συνάπτουν οι διοικήσεις νοσοκομείων με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη σίτιση, στη φύλαξη, δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ευνοούνται. Δε σημαίνει ότι λιγοστεύει η δυστυχία τους.

Με τις ατομικές συμβάσεις έργου η κυβέρνηση μειώνει το "εργατικό κόστος", καταργεί εργατικά δικαιώματα που αυτήν τη στιγμή αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης, ΒΑΕ, κανονική και αναρρωτική άδεια. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων έργου που είχαν επιβάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις σχολικές καθαρίστριες.

(...) Μετά από κινητοποιήσεις πρωτοβάθμιων σωματείων στα νοσοκομεία και των κλαδικών Σωματείων Καθαριστριών Αθήνας & Πειραιά η μόνη υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση ήταν ότι θα προβλεφθεί με εγκύκλιο κανονική άδεια για κάθε συμβασιούχο 2 μέρες το μήνα (έως 24/έτος) και "δυνατότητα απουσίας" σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας. Αδεια εγκυμοσύνης δεν προβλέπεται, παρότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καθαριότητα και σίτιση είναι γυναίκες!

Για ποιον μάχονται, λοιπόν, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, όταν το εισόδημα των εργαζομένων παραμένει σε επίπεδα επιδόματος (αμοιβή για 5ωρη εργασία 380 ευρώ το μήνα), όταν χτυπιέται η μητρότητα, όταν δεν κατοχυρώνεται ούτε πλήρες ωράριο ούτε βαρύ και ανθυγιεινό ούτε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

(...) Μάχεται γι' αυτούς που υπηρετεί χρόνια τώρα, πριν ως αντιπολίτευση, σήμερα ως κυβέρνηση. Για την πλουτοκρατία ως τάξη, που απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση του "εργατικού κόστους", ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς δικαιώματα, για να αυξηθούν η κερδοφορία των λίγων και η ανταγωνιστικότητά τους.

Η κυβέρνηση και όλοι οι μηχανισμοί του αστικού κράτους (Βουλή, Δικαιοσύνη κ.λπ.) εφαρμόζουν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κατάργηση της μόνιμης, σταθερής εργασίας και τη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων με ακόμα φθηνότερους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο.

(...) Απέναντι στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ωμή κοροϊδία της κυβέρνησης, που στόχο έχει να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να τσακίσει το ηθικό τους, μία είναι η απάντηση: Συλλογικός ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενάντια στη στρατηγική Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ. Να προτάξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να παλέψουμε για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, για μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των συμβασιούχων, για μαζικές προσλήψεις σε Υγεία - Πρόνοια - ΕΚΑΒ.

Στην κατεύθυνση αυτή ισχυρό όπλο των εργαζομένων θα είναι η μαζική στήριξη από τα πρωτοβάθμια σωματεία της Υγείας - Πρόνοιας, των ίδιων των εργαζομένων, του καλέσματος Ομοσπονδιών - Εργατικών Κέντρων - Σωματείων για την οργάνωση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε οι εργαζόμενοι.

Η ενίσχυση της πάλης σε αυτήν την κατεύθυνση μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Γιατί μπορεί να ακυρώσει τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, να βάλει φρένο στην επίθεση, να οδηγήσει σε ένα ρωμαλέο, δυνατό κίνημα που να ταρακουνά κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους, που να είναι ικανό να αποσπά κατακτήσεις για τους εργαζόμενους και το λαό, μέχρι να καταφέρει και το τελειωτικό χτύπημα στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασύμφορη η μητρότητα(13/6/2017)
Συνεχίζουν και σήμερα την απεργία(24/2/2017)
Αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση και τα απατηλά «πανηγύρια»...(16/2/2017)
Να ανακληθούν οι απολύσεις στο «Πόρτο Καρράς»(10/1/2013)
Ολοι στη συγκέντρωση(30/1/2001)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org