Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Προσφυγικό και απολογητές...

Είτε ως απολογητές πρώτης γραμμής του ευρωμονόδρομου, είτε ωσάν εξαπατημένες παρθένες, οι του ΣΥΡΙΖΑ έγραφαν στο πρωτοσέλιδο της χτεσινής «Αυγής»:

«Εντείνονται οι κόντρες ΕΕ - Τουρκίας. Συμφωνία με πήλινα πόδια. Ομηροι της διελκυστίνδας Βρυξελλών - Αγκυρας για τη βίζα οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Η Κομισιόν επιμένει ότι η Τουρκία μπορεί να θεωρείται ακόμη ασφαλής τρίτη χώρα, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, συνεπώς η συμφωνία για τις επιστροφές των προσφύγων μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί. Πλην όμως, όλα έχουν "παγώσει" στα ελληνικά νησιά, όπου ο αριθμός των εγκλωβισμένων αργά, αλλά σταθερά, αυξάνεται. Σημαντικές πτυχές της συμφωνίας δεν υλοποιούνται από τη μεριά της ΕΕ, από τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων έως την αποστολή ειδικευμένου προσωπικού για την παροχή ασύλου στην Ελλάδα, ενώ οι πιθανότητες να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες μέχρι τον Οκτώβριο, ως "αντισταθμιστικό" όφελος, μειώνονται μέρα με τη μέρα».

***

Οποια δουλειά κι αν κάνουν, είτε να αποπροσανατολίζουν το λαό σχετικά με την ΕΕ και τις προθέσεις της, τι μπορεί να «διορθωθεί» στη λειτουργία της, είτε να καμώνονται τον ανίδεο, οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης παραμένουν στο ακέραιο.

Τους τις έχει αποδώσει, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ όταν, απ' όταν υπογραφόταν ακόμα η τέτοια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, το Κόμμα προειδοποιούσε ότι αυτή η Σύνοδος δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επικυρώσει το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας, που λέγεται ΕΕ, με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Οτι δεν λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα ούτε πρόκειται να σταματήσει τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα. Αντίθετα, επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Καταπατά βάναυσα τα δικαιώματά τους.

Το ΚΚΕ προειδοποιούσε, ήδη από τότε, ότι οι δυσνόητες και στρογγυλεμένες διατυπώσεις της συμφωνίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν μπορούν να κρύψουν κρίσιμες πτυχές, όπως ότι:

-- Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων για τους πρόσφυγες αποτελεί κοινή απόφαση της ΕΕ, όχι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών. Οτι οι χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσοι θα εξακολουθήσουν να έρχονται, θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι. Οτι το πρόγραμμα επιλεκτικής μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων, που γίνεται με ρυθμούς χελώνας, δεν αποτελεί λύση, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

-- Η απόφαση της Συνόδου ότι για κάθε «επιστροφή» από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός Σύρου πρόσφυγα, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία σε χώρα της ΕΕ, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 72.000 προσφύγων, αποτελεί ένα απαράδεκτο πινγκ - πονγκ, που παίζεται στις πλάτες των προσφύγων, παραβιάζοντας ωμά και απροκάλυπτα τα δικαιώματά τους. Η απόφαση για υποχρεωτική κατάθεση των αιτήσεων ασύλου και fast-track εξέτασή τους στην Ελλάδα σημαίνει επαναφορά σε ισχύ και αυστηρή εφαρμογή του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου. Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων θα είναι να αυξηθούν τα κυκλώματα και οι ταρίφες των δουλεμπόρων, τα δρομολόγια να γίνουν πιο επικίνδυνα, να ανέβει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων - μεταναστών, οι συνθήκες κυνηγητού και παρανομίας θα προκαλέσουν και άλλα προβλήματα με επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό στα νησιά, στην ενδοχώρα και τα σύνορα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.

***

Σε αυτήν τη βάση, προσπερνώντας την κυβερνητική και ευρωενωσιακή προπαγάνδα, είναι αναγκαίο όσο ποτέ, τώρα που όπως φαίνεται το Προσφυγικό αναμένεται να παρουσιάσει νέα κλιμάκωση, ο λαός να ενισχύσει ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα του απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Να δυναμώσει την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες - μετανάστες, να διεκδικήσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και ασφαλή μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Και, φυσικά, να παλέψει, μαζικά και οργανωμένα, για να σταματήσουν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων κρατών, που έχουν συνυπογράψει και οι ελληνικές κυβερνήσεις, και προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς.


Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση ομολογεί ότι θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι και κάτω από άθλιες συνθήκες(7/9/2018)
Επικίνδυνα παιχνίδια με πολλαπλές στοχεύσεις(28/4/2018)
Αθλια παζάρια στην πλάτη χιλιάδων ξεριζωμένων(14/12/2017)
Περιμένει τα ανταλλάγματα για τη συνεργασία(16/4/2016)
«Στον αέρα» η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών(6/4/2016)
Σε αναζήτηση συμφωνίας με την Τουρκία για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών(18/3/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org