Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Υπάρχουν δυνάμεις ικανές και μπαίνουν μπροστά σ' αυτόν τον αγώνα

Πλησιάζουν στις δύο εκατοντάδες πλέον τα συνδικάτα που έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Με την κυβέρνηση να νομοθετεί πλέον το μοίρασμα της φτώχειας ανάμεσα στους εξαθλιωμένους και όσους είναι λιγότερο φτωχοί και να εμφανίζει τα ψίχουλα ως κοινωνική πολιτική, η αντιπαράθεση με την αντεργατική πολιτική αποκτά όλο και πιο πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς γίνεται καθαρό ότι δεν είναι μόνοι τους οι βιομήχανοι στην πίεση για το τσάκισμα των εργατών, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση που πρωτοπορεί στην εφαρμογή των αξιώσεών τους.

Στις συζητήσεις που γίνονται στα σωματεία και σε χώρους δουλειάς γίνεται όλο και περισσότερο συνείδηση ότι χρειάζεται να δυναμώσουν η ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης, η οργάνωσή της στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους. Με κέντρο δράσης και πάλης κάθε χώρο δουλειάς, με βελτίωση της λειτουργίας των Σωματείων, των Επιτροπών Αγώνα, να συγκεντρώνονται και προετοιμάζονται δυνάμεις που θα μπουν μπροστά σ' αυτό το απαιτητικό μέτωπο πάλης. Με ενημέρωση, συσπείρωση και κινητοποίηση περισσότερων δυνάμεων. Με καλή προετοιμασία και συζήτηση για το πλαίσιο διεκδικήσεων, το σχεδιασμό και τις μορφές αγώνα. Με κοινή δράση να ξεπερνιούνται απόψεις που δε δίνουν διέξοδο, που λένε ότι «τίποτα δεν αλλάζει», «τίποτα δεν μπορεί να γίνει».

Στη μοιρολατρία τα ταξικά συνδικάτα απαντούν: «Οσο κι αν είναι δύσκολη η κατάσταση, πολλά μπορούν να γίνουν, αν αποφασίσουμε να δείξουμε την πραγματική δύναμή μας. Αυτήν τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι η οργάνωση του αγώνα και όχι οι "κοινωνικοί διάλογοι" που στήνουν η κυβέρνηση και οι ενώσεις των εργοδοτών για να μας παγιδεύσουν και αυτοί να συνεχίζουν να κλιμακώνουν την επίθεση σε βάρος της τάξης μας. Δική μας ευθύνη είναι να δυναμώσουμε την κοινή δράση και τη συμμαχία με όλο τον εργαζόμενο λαό που στενάζει, στις πόλεις και τα χωριά, όπως κι εμείς, κάτω από τον ίδιο ζυγό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών».

Καθώς προχωρά η συζήτηση στις διοικήσεις των σωματείων, στην πράξη αποδεικνύεται ότι σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο και χώρο δουλειάς υπάρχουν δυνατότητες, δυνάμεις πρωτοπόρες και τίμιες, που δεν παρασύρονται από τις Σειρήνες της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού, δυνάμεις με θέληση και ικανότητα να ηγηθούν στην οργάνωση της πάλης. Εχοντας καθαρό ότι «οι εκμεταλλευτές μας έχουν εξοπλιστεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με ισχυρό αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο. Τα κόμματα που ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο στηρίζουν την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, αποτελούν ισχυρό μαύρο μέτωπο απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό. Ανίκητοι δεν είναι! Φαίνονται ανίκητοι, γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν δοκιμάσει την τεράστια δύναμή τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org