Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ζωντανό κύτταρο ταξικής αλληλεγγύης και δράσης

Η Λαϊκή Επιτροπή συνέβαλε σε κάθε στιγμή της οργάνωσης των αγώνων
Η Λαϊκή Επιτροπή συνέβαλε σε κάθε στιγμή της οργάνωσης των αγώνων
Σε ζωντανό κύτταρο ταξικής αλληλεγγύης και δράσης, στήριξης όσων χτυπιούνται από τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, αναδείχθηκε η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ), στον ένα χρόνο της δράσης της. Με πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, με πληθώρα δραστηριοτήτων, αναδεικνύει στους εργαζόμενους ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές, τεχνολογικές και πνευματικές προϋποθέσεις για να έχουν μια κοινωνία χωρίς συσσίτια, χωρίς φτώχεια, χωρίς ανεργία, με δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με δωρεάν Υγεία και Παιδεία, χωρίς αστέγους. Δείχνει το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα.

Η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης συγκροτήθηκε μέσα από πλατιά σύσκεψη, τον Ιούνη του 2015. Διεκδίκησε και κατάφερε να στεγαστεί στο κυλικείο του παλιού νοσοκομείου Κατερίνης που μετά την παύση της λειτουργίας του, τα τελευταία περίπου 6 χρόνια, είχε εγκαταλειφθεί και μετατρεπόταν σταδιακά σε εστία ρύπανσης της περιοχής. Ο χώρος του κυλικείου παραχωρήθηκε στη ΛΕ με ιδιωτικό συμφωνητικό για ένα χρόνο, από το ΔΣ του νοσοκομείου Κατερίνης.

Από τις 10 Αυγούστου και επί σχεδόν δύο μήνες, περισσότερα από 30 μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, αλλά και απλοί εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τον κλάδο των κατασκευών, δούλεψαν εθελοντικά για την καθαριότητα και την ανάπλαση του κυλικείου, για την καθαριότητα των χώρων του παλιού νοσοκομείου και του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να σταματήσει να αποτελεί εστία μόλυνσης.

Οργάνωση της πάλης

Παράλληλα, η ΛΕ, από την πρώτη ώρα, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης για την προστασία των λαϊκών οικογενειών από τη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση. Οργάνωνε δράσεις, για να εκφραστεί η γνήσια ταξική αλληλεγγύη αλλά και η πάλη ενάντια στη φοροληστεία του λαού, την κατάσχεση της λαϊκής περιουσίας για χρέη στις τράπεζες και το Δημόσιο, τη διεκδίκηση επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, για δωρεάν κάρτα διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες για τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, για τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Μαζικά με αγωνιστικές παρεμβάσεις και καταλήψεις, βρέθηκε δίπλα σε οικογένειες που η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, η ΔΕΥΑΚ το νερό, η τράπεζα ή η εφορία ετοιμάζονταν να τους πάρουν το σπίτι.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΛΕ πήρε πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου Κατερίνης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αλλά και τις απλήρωτες υπερωρίες των εργαζομένων (συνάντηση με Ιατρικό Σύλλογο, ψηφίσματα συμπαράστασης, εξορμήσεις ενημέρωσης, παράσταση διαμαρτυρίας στην αντιπεριφέρεια) και συμμετείχε μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Υγεία τον περασμένο Δεκέμβρη. Μέσα από τη δράση της, διεκδίκησε στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και των μονάδων ΠΕΔΥ. Πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανέργους και ανασφάλιστους. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας.

Επίσης, πραγματοποίησε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στην εφορία για τα χαράτσια και στο ΙΚΑ για τις περικοπές των συντάξεων, συμμετείχε μαζί με τους αγρότες στις κινητοποιήσεις τους στην εφορία, και βρέθηκε μαζί τους στα μπλόκα του αγώνα.

Οργάνωσε έξι μαζικές παραστάσεις και καταλήψεις στη ΔΕΗ και κατάφερε την επανασύνδεση του ρεύματος σε 6 οικογένειες. Επίσης, οργάνωσε μια μαχητική κινητοποίηση στη ΔΕΥΑΚ που είχε αφαιρέσει το ρολόι ύδρευσης από μια άπορη οικογένεια.

Μέσα από πλατιά σύσκεψη με ανέργους, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Ανέργων, η οποία πραγματοποίησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, διεκδικώντας, ενόψει του Πάσχα, έκτακτο επίδομα, χωρίς προϋποθέσεις, για όλους.

Αμεση βοήθεια

Βοήθησε διακριτικά όσους έχουν ανάγκη από τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια για τα παιδιά τους, φάρμακα. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε ομάδα αλληλεγγύης, για τη συγκέντρωση και διανομή τροφίμων και ρούχων, η οποία ξεκίνησε τη δράση της από το Νοέμβρη. Σήμερα, σταθερά στηρίζονται από τη ΛΕ περισσότερες από 300 οικογένειες ανέργων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων. Οι 275 οικογένειες πήραν από δύο έως και 4 φορές βοήθεια σε τρόφιμα. Από το Γενάρη, δύο φορές τη βδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη) γίνεται διανομή ψωμιού σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σε τακτά χρονικά διαστήματα διανέμουν ψάρια, που συγκεντρώνονται από προσφορές υχθειοπωλών. Από το Πάσχα, τοποθετήσανε κουμπαράδες σε 4 κρεοπωλεία, προκειμένου με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να αγοράσουν και να διανείμουν και κρέας στις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Η πρώτη διανομή κρέατος έγινε την Τρίτη 2 Αυγούστου, σε 9 οικογένειες.

Τα υπόλοιπα τρόφιμα συγκεντρώνονται μέσα από εξορμήσεις που γίνονται τακτικά έξω από σούπερ μάρκετ. Τα μέλη της ΛΕ στήνουν καροτσάκια για τη συγκέντρωση των ειδών, μοιράζουν προκηρύξεις και συζητάνε με τον εργαζόμενο λαό για τη βαρβαρότητα που οικοδομούν η κυβέρνηση, η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τον καλούν να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στις λαϊκές οικογένειες που έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ξακαθαρίζοντας παράλληλα ότι στόχος δεν είναι να κλείσουν τα στόματα των εργαζομένων με ένα πιάτο φαΐ, να συμβιβαστούν με τη μιζέρια, όπως καλλιεργείται μέσα από το έργο φιλανθρωπίας που κάνουν διάφορες οργανώσεις, ΜΚΟ, Εθελοντικές ομάδες, η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Η προσφορά του λαού είναι συγκλονιστική. Εκφράζεται καθημερινά και με αυθόρμητες πρωτοβουλίες, νέων και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων που μόνοι τους συγκεντρώνουν τρόφιμα και ρούχα από τις γειτονιές τους και τα πηγαίνουν στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (διανομή ρούχων γίνεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη).

Παράλληλα, με τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών, η Λαϊκή Επιτροπή οργάνωσε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και για τους πρόσφυγες. Και παρέδωσε σημαντική βοήθεια δύο φορές στους πρόσφυγες που βίωναν τη βαρβαρότητα της Ειδομένης στο Κιλκίς και μία φορά στους πρόσφυγες στο «κέντρο φιλοξενίας» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, επεδίωξε και κατάφερε συνεργασία με πέντε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εξετάζουν δωρεάν ασθενείς που τους στέλνει η Λαϊκή Επιτροπή.

Από τον Οκτώβρη, ξεκίνησε και τη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου, προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να δώσουν από καλύτερη θέση τον αγώνα για τη μόρφωση. Στο Λαϊκό Φροντιστήριο εντάχθηκαν 18 μαθητές (7 Δημοτικού, 5 Γυμνασίου και 6 Λυκείου) και λειτουργεί με τη συμμετοχή 12 εκπαιδευτικών.

Επίσης, η ΛΕ συγκρότησε Ομάδα Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της δράσης της, διοργάνωσε μικρά πολιτιστικά γλεντάκια (Τσικνοπέμπτη, βραδιά μακαρονάδας, κ.λπ.), από τον Ιούνη, κάθε Τετάρτη πραγματοποιείται προβολή ταινιών, ενώ αύριο Παρασκευή 5 Αυγούστου, διοργανώνεται μια μουσική εκδήλωση στο στέκι της.

Η Ομάδα Πολιτισμού, από τον Φλεβάρη, κάθε Πέμπτη (διακόπηκε προσωρινά έως το Σεπτέμβρη) λειτουργεί και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι δημιουργίας και έκφρασης για παιδιά, από 6 έως 12 χρόνων, όπου τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίζουν, να κάνουν χειροτεχνίες, δημιουργίες με πηλό, να κατασκευάζουν κούκλες, κ.ά. Επίσης, συγκρότησε και θεατρική ομάδα με παιδιά.

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, επιπλέον, επισκέφθηκε τον καταυλισμό των προσφύγων στη Χράνη Πιερίας απασχόλησε δημιουργικά πάνω από 60 προσφυγόπουλα, μια Κυριακή από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Πολύτιμη πείρα από τη δράση

Το στέκι της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής. Σε κάθε διανομή βοήθειας, σε κάθε πολιτιστική δράση, σε κάθε συνάντηση έστω για έναν καφέ, ανοίγεται η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, για τις αιτίες που γεννούν τη φτώχεια, την ανεργία, τον πόλεμο, τις πολιτικές που στερούν από τα παιδιά τη μόρφωση και το φαΐ, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αλλά και για την προοπτική απαλλαγής του λαού από τη βαρβαρότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης. Αναδεικνύεται ότι με μια σακούλα τρόφιμα και λίγα ρούχα δεν σώζεται ο άνθρωπος. Χρειάζεται οργάνωση της πάλης, συμμετοχή στα σωματεία, αλλαγή των συσχετισμών, είναι επείγουσα ανάγκη η ανασύνταξη του κινήματος και ο προσανατολισμός του αγώνα σε πορεία σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους που συνθλίβει τα δικαιώματα του λαού, στερεί την ελπίδα από τα παιδιά του.

Η πείρα ανέδειξε ότι ολοένα και περισσότεροι συσπειρώνονται στη Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης, εντάσσονται μαχητικά στις αγωνιστικές συσπειρώσεις που τη συγκροτούν. Υποχωρεί ο φόβος, κερδίζει έδαφος η επιλογή του αγώνα. Μέσα από τη δράση της ΛΕ, εργαζόμενοι ήρθανε σε επαφή για πρώτη φορά με τα σωματεία του κλάδου τους (επισιτισμό, εμπόριο, κ.ά.), συνέβαλαν να ανοίξει η παρέμβαση του ΠΑΜΕ σε εργοστάσια, να γίνουν συσκέψεις με βιομηχανικούς εργάτες, με ανέργους και άλλους κλάδους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org