Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί με πρόσχημα «περιφερειακές και διεθνείς απειλές»

ΤΟΚΙΟ.--

Η 484 σελίδων ετήσια «Λευκή Βίβλος» του υπουργείου Αμυνας της Ιαπωνίας (πληθαίνουν τέτοιες εκθέσεις, όπως η πρόσφατη αντίστοιχη της Γερμανίας) αποτελεί στοιχείο της ακόμα μεγαλύτερης διάθεσης της αστικής τάξης της χώρας να μπει στα γεμάτα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή της Ασίας και σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση θεωρεί ότι η στρατιωτική δραστηριότητα της ΛΔ Κορέας «έχει αυξήσει τις εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο και έχει γίνει βαριά απειλή όχι μόνο για την Ιαπωνία αλλά για την ασφάλεια της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα», επαναλαμβάνει τις «ανησυχίες» πως η ΛΔ Κορέας έχει ενδεχομένως αποκτήσει πύραυλο με βεληνεκές έως 10.000 χλμ.

Σε άλλο σημείο χαρακτηρίζει τις κινήσεις των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας «πρόκληση» και καλεί το Πεκίνο να δεχθεί την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης με αφορμή μονομερή προσφυγή των Φιλιππίνων για διαφιλονικούμενες περιοχές στη Θάλασσα της Ν. Κίνας. Διαπιστώνει πως τα ιαπωνικά αεροσκάφη αναχαίτισαν πάνω από 570 φορές πέρσι κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και χαρακτηρίζει «μονομερείς» τις ενέργειες της Κίνας σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές, προβλέποντας ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν «απροσδόκητες καταστάσεις». Καταλήγει αναφέροντας ότι τέτοιες κινήσεις εγείρουν «σοβαρές ανησυχίες για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον». Υιοθετεί, τέλος, την αμερικανική στρατηγική για την «Αποκατάσταση της Ισορροπίας σε Ασία - Ειρηνικό», για να προωθήσει τη διεύρυνση του ρόλου των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συγκρούσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.

Η νέα «Λευκή Βίβλος» της Ιαπωνίας προκάλεσε τη δυσμενή αντίδραση του Πεκίνου. Το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε σχετικό σχόλιο αναφέρει πως αντανακλά τις γνωστές προσπάθειες της κυβέρνησης Αμπε «να ξανακάνει την Ιαπωνία ισχυρή στρατιωτική δύναμη, όπως ήταν έως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατακτώντας βάρβαρα γειτονικές χώρες» (π.χ. Κορεατική Χερσόνησο, τμήματα της Κίνας κ.λπ.). Χαρακτηρίζει την ιαπωνική κυβέρνηση «ικανή να ανακατεύει το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας» υπό το πρόσχημα «του θετικού πασιφισμού» και πως παίζει το «χαρτί της κινεζικής απειλής» για να οξύνει τις εντάσεις και να αυξήσει τις στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή...

Πιθανό κίνητρο ρωσο-κινεζικής συνεργασίας το σύστημα «THAAD»

Το ίδιο 24ωρο, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ανατολικών Σπουδών στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, Σεργκέι Λουζιάνιν, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο «άμεσης ανάπτυξης» της ρωσο-κινεζικής αμυντικής συνεργασίας η ανάπτυξη του αμερικανικού προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Air Defense) στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

Ο Λουζιάνιν σημείωσε παράλληλα την ανάγκη νέων κοινών διακηρύξεων στρατηγικής κατεύθυνσης Ρωσίας - Κίνας με το κέντρο βάρους στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, λέγοντας πως είναι «αναγκαίο να κάνουμε νέες συμμαχίες, προκειμένου να ενισχύσουμε τη στρατηγική σταθερότητα της περιοχής».

Νωρίτερα, Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει «ανησυχία» για τα σχέδια ΗΠΑ - Ν. Κορέας να αναπτύξουν το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στο νοτιοκορεατικό έδαφος το 2017, κοντά στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, στη μεθόριο μεταξύ Νότιας και ΛΔ Κορέας. Μεταξύ αυτών των αξιωματούχων ήταν και ο Κινέζος συνταγματάρχης Γιανγκ Γιουτζούν, που δήλωσε «βαθιά μη ικανοποιημένος και σταθερά αντίθετος» με τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο νοτιοκορεατικό έδαφος, προειδοποιώντας ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σχεδιάζει το δικό της αντιπυραυλικό σύστημα ασφάλειας και θα πάρει «όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας και τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ