Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Διορισμός Βρετανού στο νέο χαρτοφυλάκιο Ασφάλειας της ΕΕ...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αίσθηση προκάλεσε χτες η επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όχι τόσο το να δημιουργήσει τη νέα θέση Επιτρόπου Αντιτρομοκρατίας και Ασφάλειας της ΕΕ όσο το να διορίσει σε αυτό το πόστο τον πρώην πρέσβη της Βρετανίας στη Γαλλία, διπλωμάτη καριέρας, σερ Τζούλιαν Κινγκ.

Η επιλογή αυτή έγινε σαφώς σε συνεννόηση του Γιούνκερ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και δείχνει ενδεχομένως τις δυσκολίες, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς που διαδραματίζονται μέσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης στις πιο ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο, μάλιστα, όπως προβλέπει η διαδικασία, θα πρέπει να εγκρίνει το διορισμό του σερ Τζ. Κινγκ, ενός αξιωματούχου που καλείται να αναλάβει ένα νέο, καίριο πόστο, περίπου έξι βδομάδες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για αποχώρηση από την ΕΕ.

Η πρόταση Γιούνκερ για διορισμό του Κινγκ σε αυτήν τη θέση σχολιάστηκε από μερίδα του βρετανικού Τύπου ως ένδειξη βούλησης της ΕΕ να διατηρήσει τους ισχυρούς δεσμούς με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ακόμη και μετά την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση, εάν και όποτε τελικώς καθοριστεί να γίνει αυτό... Μεταξύ άλλων, γιατί οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναγνωρίζονται (όπως έγραφε χτες ρεπορτάζ της «Γκάρντιαν») «ιδιαίτερα αποτελεσματικές στον τομέα της αντιτρομοκρατίας...».

Για την Ιστορία, ας αναφερθεί πως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε ορίσει τον Τζούλιαν Κινγκ ως αντικαταστάτη του Βρετανού επιτρόπου για θέματα Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς Τζόναθαν Χιλ, που παραιτήθηκε αμέσως μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Υποπτη αδράνεια» για το Brexit βλέπουν οι «Φ. Τάιμς»...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ίδιο 24ωρο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που, επικαλούμενο «διπλωματικές πηγές στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες», εκτιμά πως οι δύο πλευρές είναι «εντελώς ανέτοιμες» να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα που προκαλεί το βρετανικό δημοψήφισμα, επιδεικνύοντας «μια πολύ ύποπτη αδράνεια...», ενώ εκφράζονται εκτιμήσεις ότι η διαδικασία θα αργήσει, παίρνοντας υπόψη ότι το 2017 είναι χρονιά κρίσιμων εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ