Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πόλεμος» και στο βάθος συναίνεση

Σε έναν «πόλεμο» ανακοινώσεων, με αφορμή πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ότι ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Ειδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) πρέπει να είναι πρόσωπο από την Τοπική Διοίκηση Α' βαθμού, επιδόθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι δύο φορείς. Οταν αμφότερες οι πλευρές έχουν συνεισφέρει στην κατάσταση που έχει περιέλθει η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα - με τις τριτοκοσμικές ή παράνομες χωματερές, τη διαιώνιση του αίσχους της χωματερής στη Φυλή, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στον τομέα. ΚΕΔΕ και ΕΔΣΝΑ φαίνεται ότι επιθυμούν να πρωτοστατήσουν στη διανομή της πίτας του χρυσοφόρου αυτού τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όπως «εγγυάται» και ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που προωθεί την «ανάπτυξης της υγιούς και περιβαλλοντικά ορθής επιχειρηματικότητας». Και οι δύο, άλλωστε, έχουν δηλώσει την προσήλωσή τους στην κοινοτική οδηγία 2008/98 για τα απορρίμματα και το νόμο - πλαίσιο 4042/2012 που προωθούν την επιχειρηματική δράση και σε αυτόν τον τομέα και στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η διατήρηση δε του... δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ευαγγελίζονται έγκειται απλά στον επιτελικό ρόλο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που θα αναλάβουν την κατασκευή και λειτουργία των σχετικών εγκαταστάσεων και δικτύων, δηλαδή θα διανέμουν την πίτα στο κεφάλαιο που θα τα αναλάβει. Αλλωστε, η ΚΕΔΕ έχει δηλώσει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με την προώθηση των Συμπράξεων δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή και λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, ΚΕΔΕ και ΕΔΣΝΑ στις ανακοινώσεις τους «ξεχνούν» το αίσχος της Φυλής, την οποία η πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου θα έκλεινε προεκλογικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ