Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο φως ο κατάλογος μεταβιβάσεων τουρκοκυπριακών περιουσιών

Το ΡΙΚ αποκάλυψε, προχθές το βράδυ, τον κατάλογο των μεταβιβάσεων τουρκοκυπριακών περιουσιών σε Ελληνοκύπριους, ο οποίος ετοιμάστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και δόθηκε ανεπίσημα στη Βουλή, στις 21 Ιούνη.

Πρόκειται για 88 μεταβιβάσεις στις ελεύθερες περιοχές, που πραγματοποιήθηκαν από το 1974 μέχρι σήμερα. Οι αγοραπωλησίες αφορούν κτήματα, οικόπεδα, ακόμη και σπίτια.

Στα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή οι αγοραπωλησίες γίνονταν μέσω προσώπων, ακόμη και με τη μορφή δωρεών, ενώ τα τελευταία χρόνια, γίνονται μέσω επενδυτικών ή άλλων εταιριών και μάλιστα με όχι ευκαταφρόνητα ποσά. Ωστόσο, οι πράξεις γίνονται πάντα σε τιμές κάτω από την αγοραία αξία των ακινήτων. Στην επαρχία Λευκωσίας έγιναν μεταβιβάσεις στις περιοχές Στροβόλου, Αγίων Ομολογητών, Αγλατζιάς, Δαλιού, Ποταμιάς, Νήσου και Αρεδιού. Στην επαρχία Λεμεσού έγιναν αγοραπωλησίες στην πόλη της Λεμεσού και στο Πεντάκωμο.

Στην επαρχία Πάφου μεταβιβάσεις έγιναν εκτός από περιοχές της πόλης, στις περιοχές Γεροσκήπου και Λέμπας.

Στην επαρχία Λάρνακας, οι αγοραπωλησίες έγιναν στις περιοχές Σωτήρος, Χρυσοπολίτισσας, Αγίου Νικολάου, στην Πύλα, στο Καλό Χωριό και στην περιοχή Μακένζι.

Στον κατάλογο των αγοραστών περιλαμβάνονται ονόματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με διευθύνσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνονται επίσης επενδυτικές εταιρίες, κτηματομεσιτικά γραφεία, τουριστικές επιχειρήσεις και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και υπεραγορές.

Πάντως ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε λύπη για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με το θέμα της πώλησης τουρκοκυπριακής γης στις ελεύθερες περιοχές, τονίζοντας, ότι ο θόρυβος αυτός είναι δυσανάλογος των κακών εντυπώσεων που δημιουργείται προς τα έξω.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το πρωτεύον στην περίπτωση της πώλησης τουρκοκυπριακής γης είναι η διαδικασία αυτή να γίνεται στο πλαίσιο του νόμου. Ο Ι. Κασουλίδης ανέφερε ότι συνολικά όλα αυτά τα χρόνια ό,τι έχει πωληθεί στις ελεύθερες περιοχές, αντιστοιχεί, όπως είπε, με το μισό τοις χιλίοις της τουρκοκυπριακής γης.

Τόνισε επίσης ότι τα δικαιώματα των προσφύγων πρέπει να διασφαλίζονται είτε αυτοί έχουν ανεγείρει τα σπίτια τους σε τουρκοκυπριακή γη είτε την καλλιεργούν με κλήρο.

Νέα συνάντηση για την κεραία

Νέα συνάντηση για το θέμα της κεραίας στο Ακρωτήρι, είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας Εντουαρντ Κλέι.

Ο Βρετανός επίσημος δήλωσε ότι η διαδικασία των μετρήσεων, που άρχισαν από τις αρχές της βδομάδας, προχωρεί αρκετά ικανοποιητικά και εποικοδομητικά. Ο Ι. Κασουλίδης δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι το θέμα των κεραιών δεν έχει φθάσει ακόμη σε οριακό σημείο.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τελειώσουν οι μετρήσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και είπε ότι στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται να γίνει αντιπαραβολή των ευρημάτων για να βγουν τα τελικά συμπεράσματα.

Προς απεργία των εργαζομένων στις κυπριακές αερογραμμές

Υστατη προσπάθεια για αποφυγή της λήψης απεργιακών μέτρων από τα μέλη της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Μηχανικών του Συγκροτήματος των Κυπριακών Αερογραμμών (ΑΣΥΣΕΚΑ) καταβάλλει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του αυτής ο κ. Μουσιούττας είχε το χθες το πρωί συνάντηση με τη διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μουσιούττας δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και επανέλαβε την έκκλησή του προς στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να μην προχωρήσουν στη λήψη απεργιακών μέτρων, μέχρι να πραγματοποιηθούν όλες οι συναντήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης δήλωσε ότι η εταιρία δε θα υποκύψει σε καμιά απειλή και διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση όλων των ενδεχομένων, σε περίπτωση που τα μέλη της ΑΣΥΣΕΚΑ πραγματοποιήσουν τελικά στάση εργασίας.

Εκπρόσωπος της ΑΣΥΣΕΚΑ δήλωσε ότι από τη στιγμή που ο Υπουργός Εργασίας εκδήλωσε ενδιαφέρον για επίλυση της διαφοράς τα μέλη της δε θα πάρουν οποιαδήποτε μέτρα μέχρι και την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κύριο Μουσιούττα.

Πάντως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΣΥΣΕΚΑ συνέρχεται από τις εννέα το πρωί για να αποφασίσει τα μέτρα που θα πάρει για προώθηση του αιτήματος της ανέλιξης των μηχανικών αεροσκαφών.

Ο Γενικός Γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης Σίμος Λοΐζου ανέφερε ότι στόχος είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Ο Σ. Λοΐζου απέρριψε τις κατηγορίες για εκβιαστικά μέτρα και πρόσθεσε ότι η ΑΣΥΣΕΚΑ είχε προειδοποιήσει για την απεργία από τις 17 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ