Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των stress test

Εντονες ανησυχίες καταγράφονται για τα χαμηλά ίδια κεφάλαια της γερμανικής
Εντονες ανησυχίες καταγράφονται για τα χαμηλά ίδια κεφάλαια της γερμανικής "Deutsche Bank"
Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες του ευρωσυστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερες «εκπλήξεις».

Οι έλεγχοι διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) σε 51 ευρωπαϊκές τράπεζες (σε αυτές δε συμπεριλαμβάνονται οι ελληνικές τράπεζες), οι οποίες καλύπτουν συνολικά το 71% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού στην ΕΕ και αποσκοπούν στο να καταδείξουν τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη στη βάση ορισμένων σεναρίων κινδύνου.

Η ΕΒΑ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι αντικείμενο των ελέγχων είναι να διαπιστωθούν ενδεχόμενες κεφαλαιακές ελλείψεις που απαιτούν άμεσες ενέργειες ανακεφαλαιοποίησης. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τους αντίστοιχους ελέγχους που είχαν διενεργηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και τα μέτρα που είχαν ληφθεί βρίσκονται σε σταθερό έδαφος και στόχος αυτήν τη στιγμή είναι να εντοπιστούν τα υπόλοιπα τρωτά σημεία και να γίνει αντιληπτό σε ποιο βαθμό μπορεί να υπάρξει αρνητική επίδραση από κάποια υποθετική αρνητική δυναμική της αγοράς. Επιπλέον, όπως αναφέρει, τα φετινά test διεξάγονται έχοντας ως βάση περισσότερο αυστηρά σενάρια σε σχέση με αυτά που είχαν διεξαχθεί το 2014.

Πέρα βέβαια από τις επίσημες ανακοινώσεις, επικρατεί ανησυχία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που αυτήν την περίοδο εντοπίζεται κυρίως στις ιταλικές, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτές. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, «Monte dei Paschi di Siena» αναμένεται να εμφανίσει τεράστιο κεφαλαιακό έλλειμμα, με την ιταλική κυβέρνηση να μελετάει τρόπους διάσωσης της τράπεζας με τη συμμετοχή ασφαλιστικών ταμείων ή άλλων τραπεζών της χώρας.

Ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται επίσης πως θα προκύψουν και για ορισμένες τράπεζες της Πορτογαλίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ίσως να εμφανιστεί εκεί που πριν από λίγα χρόνια δεν το περίμενε κανείς, στις τράπεζες της Γερμανίας και πιο συγκεκριμένα σε Deutsche Bank και Commerzbank. Ειδικά για την πρώτη, οι φόβοι είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς εμφανίζει πολύ χαμηλά ίδια κεφάλαια, ενώ πριν από λίγο καιρό το ΔΝΤ τη χαρακτήριζε ως τη μεγαλύτερη απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Θετική η χαλάρωση των capital controls λέει η «Moody's»

Την ίδια στιγμή πάντως, έκθεση της «Moody's» εμφανίζει την κατάσταση για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να εξομαλύνεται περισσότερο.

Οπως υποστηρίζει, η χαλάρωση των capital controls ενδεχομένως θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να προσελκύσουν νέες καταθέσεις και περισσότερο «νέο χρήμα», καθώς όπως λέει τα νέα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών μπορεί να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σταδιακά μέρος των χρημάτων που κρατούν εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Οπως λέει συγκεκριμένα, αναμένεται πως «η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβρη και την πιθανή επιστροφή σε οριακά θετική κερδοφορία το τρέχον έτος μετά από τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων ετών, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα ώστε να επιστρέψουν τα πάνω από 40 δισ. ευρώ των καταθέσεων που έχασαν από τον Νοέμβρη του 2014».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ