Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Απ' όπου κι αν πιάσεις αυτήν την οικονομία, δεν διαχειρίζεται, μόνο ανατρέπεται

Παρέμβαση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Οι χάντρες για ιθαγενείς, τις οποίες μοίρασε ο πρωθυπουργός, δεν περνάνε στον ελληνικό λαό, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «νέου κοινωνικού κράτους».

Αναλυτικότερα, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε σχετικά:

«Για να μην ξεχνιόμαστε: Η περικοπή του ΕΚΑΣ και η μείωση κατά 1,8 δισ. των κονδυλίων του κράτους προς τα Ταμεία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, το οποίο έχουν ψηφίσει μαζί, ένα είναι αυτό. Οι χάντρες που μοίρασε ο πρωθυπουργός χτες δεν περνάνε στους ιθαγενείς, δεν περνάνε στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση αυτή διαχειρίζεται τη φτώχεια, τη μιζέρια, την ανέχεια, την ανεργία, την οποία τη συνεχίζει σε καλό δρόμο από τους προηγούμενους.

Στην Ελλάδα, υπάρχει ένας λαός που δουλεύει, που παράγει πλούτο. Σε αυτήν τη χώρα παράγεται πλούτος. Τα χρόνια της κρίσης έφυγαν 140 δισ. από την Ελλάδα και πήγαν και ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Οι λίστες και όλη αυτή η χλιδή σημαίνει πλούτος που παράγεται σε αυτήν τη χώρα, από το μόχθο και τον κόπο του εργαζόμενου.

Στον ιδιωτικό τομέα, ο ένας στους δύο δεν πληρώνεται. Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, "2 χρόνια αριστερά", με μισθούς κάτω από 500 ευρώ, με την μεσαιωνική κυριολεκτικά κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις, όλα αυτά είναι εδώ.

Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν τις εισφορές και κόβεται η σύνταξή τους, κύρια και επικουρική - και η κύρια έχει κοπεί, γιατί η αύξηση των εισφορών Υγείας είναι μείωση και στην κύρια.

Και η κλοπή συνεχίζεται: Μονάχα αν σκεφτείτε ότι ο σημερινός εργαζόμενος πληρώνει 14 εισφορές και θα πάρει 12 συντάξεις.

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι απ' όπου κι αν το πιάσεις αυτή η οικονομία, που την κρίση της την έχει πληρώσει αυτός ο λαός που έχει ματώσει, δεν διαχειρίζεται ανατρέπεται. Το κρίσιμο είναι να συνειδητοποιηθεί, το κρίσιμο είναι να μην μετράμε απώλειες, χαμένα χρόνια».

Σύγκρουση με την ΕΕ και την οικονομία του κεφαλαίου

Σε επισήμανση που έγινε ότι «αυτά τα έλεγε και ο κ. Τσίπρας», ο Ν. Σοφιανός σημείωσε:

«Ακούστε, ο καθένας σε αυτήν τη χώρα έχει τη διαδρομή του, έχει το όνομά του, έχει τη συνέπεια λόγων και έργων. Το ΚΚΕ δεν παραμύθιασε τον ελληνικό λαό. Δεν του έλεγε "μην ανησυχείτε, θα μείνουμε στην ΕΕ, θα χορεύουν οι αγορές, τα νταούλια και θα ζήσουμε καλύτερα...». Λέγαμε ότι αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα, αν θέλουμε αυτός ο λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, πρέπει να συγκρουστεί με την ΕΕ και την οικονομία του κεφαλαίου, γιατί αυτής την κρίση πληρώνουμε.

Και το παραμύθι για τη "δίκαιη ανάπτυξη", γιατί παίζεται κι αυτό το παραμύθι για την "ανάπτυξη που θα κερδίσουν οι πολλοί", το έχουμε ξαναδεί. Και το έχουμε ξαναδεί σε καιρούς πολύ καλύτερους γι' αυτό το σύστημα από ό,τι οι σημερινοί. Γιατί υπάρχει ένα κουβάρι αντιθέσεων και πρέπει κάποτε να το βάλετε κι αυτό στο κάδρο: Εχουμε πόλεμο, η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο, έχουμε συνέπειες από αυτόν τον πόλεμο, απ' αυτό το μακελειό που γίνεται, υπάρχουν αποφάσεις. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε στη Βαρσοβία μια σειρά πράγματα - όλα αυτά τα βλέπουμε μπροστά μας.

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι όλα αυτά οδηγούν έναν κόσμο που τους πίστεψε, που νιώθει σήμερα προδομένος, κουρασμένος, σε ηττοπάθεια, να σκεφτεί ότι μπορεί να το πάρει αλλιώς. Μπορεί αυτή η χώρα να ακολουθήσει άλλο δρόμο και αυτή είναι υπόθεση του σήμερα και όχι των επόμενων δεκαετιών».

Δεν είμαστε «ασφαλής χώρα», είμαστε συνισταμένη μέσα στο ασταθές περιβάλλον

Και πρόσθεσε: «Η πολιτική αυτή έχει συνέχεια, 3-4 μνημόνια μετράει, είναι μνημόνιο διαρκείας. Τον ΕΝΦΙΑ που θα τον καταργούσαν θα τον πληρώνουμε έως το 2031, τα οποία τα προέβλεπε το μνημόνιο για να είμαστε ειλικρινείς, είχε 33 συνοδευτικές σελίδες, οι οποίες έλεγαν τι θα γίνει και πού.

Πάμε στο θέμα των προσφύγων. Εχουμε καταγγείλει τα παιχνίδια που παίζονται πάνω στην πλάτη των προσφύγων από διάφορους αλληλέγγυους εντός και εκτός συνόρων. Είναι υποχρέωση του κράτους, της κυβέρνησης να διαμορφώσει ανθρώπινους όρους προσωρινής διαμονής σε αυτόν τον κόσμο και να τον βοηθήσει να φύγει στις χώρες προορισμού, γιατί επιμένει σ' αυτό αυτός ο κόσμος».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την άποψη ότι «είμαστε μια ασφαλής χώρα σε ένα ασταθές περιβάλλον», ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε: «Είμαστε συνισταμένη σε αυτό το ασταθές περιβάλλον. Δεν ξέρω πόσο ασφαλής είναι μια χώρα η οποία έχει υπογράψει την ανάπτυξη ταχύτατα τεσσάρων ετοιμοπόλεμων ταγμάτων στα σύνορα με τη Ρωσία. Πόσο ασφαλής είναι μια χώρα που έχει υπογράψει την ανάπτυξη πλεονεκτήματος για πυρηνικό χτύπημα στη Ρωσία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία ή πόσο ασφαλείς είμαστε με τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο για να φυλάει τα σύνορα τα οποία δεν αναγνωρίζει και να υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα; Δηλαδή κάποιο όριο σε αυτή την ασφάλεια... Το ΝΑΤΟ δεν παρέχει ασφάλεια».

«Οποιος έχει το πορτοφόλι...»

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, το στέλεχος του Κόμματος σημείωσε: «Κοιτάξτε, πέραν του ότι η κυβέρνηση αυτή πάει να ξαναμοιράσει την πίτα και πάει να διαμορφώσει και τις δικές της σχέσεις, σχετικά με τις σχέσεις που έχουν οι άλλοι, νομίζω την ουσία την έβαλε ο κ. Παππάς: "Οποιος έχει το χρήμα, το πορτοφόλι, έρχεται και αγοράζει". Αυτή είναι η αριστερή αντίληψη... Εμείς έχουμε μια πάγια θέση για το τι πρέπει να γίνει σε αυτό που λέμε ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Από κει και πέρα κρίνεις μια πολιτική και οι περικοκλάδες περί αριστερής λογικής, διαφάνειας και όλα αυτά αντιμετωπίζονται με το "όποιος έχει το χρήμα έρχεται και παίρνει"...».

Ερωτώμενος, τέλος, αν αυτό που βλέπει το ΚΚΕ είναι ότι αυτό που πάει να γίνει είναι στην πραγματικότητα ένα ξαναμοίρασμα της τράπουλας, ο Ν. Σοφιανός σχολίασε: «Και νομίζω ότι τα έχουν βρει κιόλας, επιτρέψτε μου να πω».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ