Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υδατοδρόμια και αφαλάτωση στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

Την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδρίασε χτες, έλαβε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων. Σκοπός του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι η δημιουργία νέων «αναπτυξιακών προοπτικών σε τοπικό επίπεδο» και η ενίσχυση του «τουριστικού προϊόντος». Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών, προβλέπεται εντός των επόμενων δύο ετών να έχει ολοκληρωθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων πανελλαδικής εμβέλειας και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου στον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας, ενώ στο τελικό στάδιο αδειοδότησης βρίσκεται και το υδατοδρόμιο στο Λιμένα των Παξών.

Στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται δεκαεννέα αιτήσεις για ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων και ειδικότερα σε Αγία Μαρίνα Γραμματικού, Ρέθυμνο, Αλόννησο, Σκόπελο, Σκύρο, Πάτμο, Βόλο, Τήνο, Λαύριο, Πάτρα, Ζάκυνθο, Αμφιλοχία, Σούδα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Σητεία, Σίφνο, Ηράκλειο Κρήτης και Χίο. Ακόμη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προετοιμάζει την υποβολή τεχνικού φακέλου για την αδειοδότηση 26 υδατοδρομίων σε λιμένες νήσων του Νοτίου Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σχεδιάζει και τη χρηματοδότηση των παραπάνω δραστηριοτήτων μέσα από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», την υπαγωγή τους στον νέο «αναπτυξιακό νόμο», εξασφάλιση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.

Παράλληλα, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, σχετικά με το νέο πολιτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου, το οποίο προβλέπει την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά Πάτμο, Αρκιούς και Καστελόριζο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ