Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Xρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

Την παραπέρα διείσδυση του κεφαλαίου στη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης, μέσα από την προώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας και την παρότρυνση των δήμων να αξιοποιήσουν διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε υπηρεσίες και έργα, προωθεί η κυβέρνηση, μέσα από την αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Οπως σημείωσε ο Κ. Πουλάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Διοίκησης, στη χτεσινή δεύτερη συνεδρίασή της, γνώμονας των όποιων αλλαγών και «μεταρρυθμίσεων» είναι τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση των δήμων δεν είναι δεδομένη, αντίθετα, στις σκέψεις της επιτροπής είναι η αλλαγή της βάσης υπολογισμού της κρατικής χρηματοδότησης «ώστε να διασφαλίζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα των εσόδων των ΟΤΑ». Ουσιαστικά, στην πράξη, η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία δήμων, κυρίως μικρότερων, που δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις προοπτικές και εργαλεία που η κυβέρνηση θέλει να κατοχυρώσει ως πηγές άντλησης εσόδων.

Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των δήμων στην είσπραξη των ίδιων εσόδων. Θα επιχειρηθεί, δηλαδή, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες είσπραξης των οφειλών των λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν σε συνθήκες κρίσης. Επίσης, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της «στροφής» της Τοπικής Διοίκησης στην ενίσχυση και διασύνδεσή της με την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία θα αναλάβει δράση και στο κοινωνικό έργο των δήμων, «βοηθώντας» έτσι στην αποδόμηση του όποιου έργου πρόνοιας ασκούν σήμερα οι δήμοι. Προκρίνεται, επίσης, η υιοθέτηση από τους δήμους εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης πέρα από το ΕΣΠΑ, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το «πακέτο Γιούνκερ», καθώς επίσης και η θεσμοθέτηση νέων ανταποδοτικού χαρακτήρα εσόδων. Μάλιστα, για τον εντοπισμό πιθανών πηγών χρηματοδότησης, αναμένεται να υπάρξει μηχανισμός τεχνικής και επιστημονικής βοήθειας προς τους δήμους. Παράλληλα, προκρίνεται η αξιοποίηση από τους δήμους της ακίνητης περιουσίας τους με κύριο στόχο αυτή να αποφέρει έσοδα.

Τέλος, σύμφωνα με την εισήγηση, αναμένεται αλλαγή του συστήματος εκλογής των αιρετών οργάνων, στην κατεύθυνση της αναλογικής συγκρότησης των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και θεσμοθέτηση άμεσων μορφών συμμετοχικής δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ