Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
Σοβαρά προβλήματα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την άθλια κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων στο Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας. Καλεί τους εργαζόμενους, τους δημότες και τα σωματεία της περιοχής, σήμερα, Τετάρτη 27 Ιούλη και ώρα 8.30 μ.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας για να απαιτήσουν να συζητηθούν και να δοθούν λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα.

Οπως αναφέρει σε αναλυτική ανακοίνωση ο Σύλλογος, την Πέμπτη 21 Ιούλη 2016 έγινε συνάντηση του ΔΣ του σωματείου, μελών της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων στο Θριάσιο Πεδίο και εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας, κ. Ραγκούση, και τον σύμβουλο της δημάρχου κ. Πλούμπη, καθώς δεν είχαν πάρει καμία απάντηση στα έως τότε αιτήματά τους. Με δεδομένα τα δύο τελευταία εργατικά ατυχήματα, οι συνδικαλιστές απαίτησαν συνάντηση με την δήμαρχο αλλά και πάλι δεν εμφανίστηκε. Στον γενικό γραμματέα του δήμου καταγγέλθηκαν η άθλια και επικίνδυνη κατάσταση του δημοτικού στόλου, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκαν τα δύο εργατικά ατυχήματα, η μη χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας, ο μη εμβολιασμός των εργαζομένων.

Προκλητικές ήταν οι απαντήσεις του εκπροσώπου της δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου ανάμεσα σε άλλα ισχυρίστηκε ότι έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση του δημοτικού στόλου, «φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν προμηθεύονται τα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ υπάρχουν σε αφθονία στο υπόγειο του δημοτικού καταστήματος», «αναγκάζουμε τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τον επικίνδυνο δημοτικό στόλο γιατί η άλλη λύση είναι να δώσουμε την καθαριότητα στους ιδιώτες».

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι η δημοτική αρχή δεν απαίτησε ποτέ από τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΚΕΔΕ κ.λπ.), εδώ και 1,5 χρόνο, από την εκλογή της, την ανανέωση και επισκευή του δημοτικού στόλου, αντίθετα τον απαξιώνει παραπάνω για να έχει δικαιολογία όταν θα αποφασίσει να βάλει ιδιώτες στην καθαριότητα. Δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, θεωρώντας τους «αναλώσιμους». Καταγγέλλει επίσης ότι «όποιος εργαζόμενος διεκδικήσει τα δικαιώματά του τιμωρείται με τοποθέτηση σε άλλη Δημοτική Ενότητα από τον τόπο κατοικίας του προκειμένου να τον εξοντώσει σωματικά και οικονομικά».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Σύλλογος απαιτεί από τη δημοτική αρχή:

Να επιθεωρήσει άμεσα το δημοτικό στόλο ο τεχνικός ασφαλείας και όσα οχήματα είναι επικίνδυνα να αποσυρθούν και να επισκευαστούν άμεσα για να μην υπάρξουν κι άλλα ατυχήματα ίσως και θανατηφόρα. Να μεταφερθούν τα μέσα ατομικής προστασίας στα εργοτάξια των δημοτικών ενοτήτων και να χορηγηθούν σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους. Να εμβολιαστούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που προβλέπει η νομοθεσία, χωρίς εξαιρέσεις. Να μη μετακινούνται οι εργαζόμενοι με το αυτοσχέδιο ασθενοφόρο - επιβατικό. Να περάσουν όλα τα μηχανήματα έργου από τεχνικό έλεγχο και να πιστοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς για την καταλληλότητά τους για χρήση. Να εκδοθούν τα πιστοποιητικά ΚΤΕΟ και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Να εξασφαλιστούν άμεσα συνθήκες υγιεινής στα εργοτάξια των Δημοτικών Ενοτήτων Μάνδρας και Βιλίων. Να κατασκευαστούν τουαλέτες και αποδυτήρια για τους εργαζόμενους. Να συνταχθούν οι μελέτες για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, υγειονομικού υλικού, επισκευή αυτοκινήτων για το έτος 2016. Να σταματήσει τώρα η τρομοκράτηση των εργαζομένων με τις εξοντωτικές τοποθετήσεις στις απομακρυσμένες δημοτικές ενότητες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ