Τρίτη 26 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες η ρωσική ομάδα

Η συμμετοχή κάθε Ρώσου αθλητή θα εγκριθεί από την αντίστοιχη Παγκόσμια Ομοσπονδία

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε την Κυριακή να επιτρέψει, υπό προϋποθέσεις, στη ρωσική Ολυμπιακή ομάδα να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εν μέσω έντονου παρασκηνίου, στο οποίο εμπλέκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως η συμμετοχή κάθε Ρώσου αθλητή θα πρέπει να εγκριθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος που θα αγωνιστεί, ενώ θα πρέπει να υποβληθεί σε νέους εντατικούς ελέγχους αντιντόπινγκ. Η απόφαση αυτή φαίνεται πως δυσαρέστησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (AMA), καθώς περίμενε πως οι «αθάνατοι» θα προχωρούσαν στον πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Αγώνες στο Ρίο: «Ο Οργανισμός είναι απογοητευμένος από την απόφαση της ΔΟΕ, καθώς μετά την έκθεση Μακ Λάρεν για τη χρήση αναβολικών στη Ρωσία, όλοι περιμέναμε τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του WADA, Γκρεγκ Ρίντι.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ κλήθηκε να αποφασίσει την πιο βαριά ποινή στην ιστορία των 120 χρόνων της διοργάνωσης με αποβολή ολόκληρης της ρωσικής Ολυμπιακής αποστολής (387 αθλητές), αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η ΔΟΕ, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λοζάνη, έκρινε πως δεν πρέπει να τιμωρήσει συνολικά τη χώρα, καθώς είναι προφανές πως μεταξύ των αθλητών, υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν κάνει χρήση αναβολικών. Ετσι, οι «αθάνατοι» ουσιαστικά πέταξαν το «μπαλάκι» στις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες ανά άθλημα, οι οποίες θα πρέπει να εξετάσουν ποιοι αθλητές δικαιούνται συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ποιοι όχι. Οπως συνέβη δηλαδή και στην περίπτωση της IAAF (Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου), η οποία ήδη απέκλεισε τους 68 Ρώσους αθλητές του στίβου. Βασικό κριτήριο «αθωότητας» για τους αθλητές είναι να μην έχουν «πιαστεί» ντοπαρισμένοι ποτέ μέχρι σήμερα με βάση αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία από προηγούμενους ελέγχους ντόπινγκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν και η εξ αρχής γνώμη του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο οποίος τις τελευταίες μέρες είχε εκφράσει ανοιχτά τους προβληματισμούς του σχετικά με μια συνολική τιμωρία, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει πως θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκατοντάδων άλλων «καθαρών» αθλητών της Ρωσίας. Θυμίζουμε πως, πριν από λίγες μέρες, αποκαλύφθηκε ότι η ρωσική κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε για το σκάνδαλο ντόπινγκ στη χώρα, αλλά πως επρόκειτο για ένα δικό της (!) πρότζεκτ που πριμοδοτήθηκε με κρατικές χορηγίες. Ωστόσο, αρκετές ώρες πριν από την απόφαση της ΔΟΕ, υπήρξε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», που αναφερόταν σε πρωινή τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των «αθανάτων» προκειμένου να οριστικοποιήσουν την τιμωρία της Ρωσίας. Μάλιστα, η εφημερίδα φιλοξενούσε και δηλώσεις αξιωματούχου της ΔΟΕ, ο οποίος δεν κατονομαζόταν στο ρεπορτάζ: «Η ΔΟΕ θέλει να αποκλείσει τη Ρωσία γιατί ουσιαστικά μιλάμε για μια επίθεση στο σύνολο του αθλητισμού. Η ποινή θα είναι παραδειγματική, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει συνολική αποβολή από το Ρίο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ