Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - ΔΝΤ
Νέα υποβάθμιση στις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάκαμψης

...και κοινές εκτιμήσεις για «μεγάλη αύξηση της αβεβαιότητας» στην ΕΕ και την Ευρωζώνη

Την αδυναμία τους να «ποσοτικοποιήσουν» τον αντίκτυπο του Brexit και να καθορίσουν τη «νέα ισορροπία» επισημαίνουν η Κομισιόν και το ΔΝΤ...

Eurokinissi

Την αδυναμία τους να «ποσοτικοποιήσουν» τον αντίκτυπο του Brexit και να καθορίσουν τη «νέα ισορροπία» επισημαίνουν η Κομισιόν και το ΔΝΤ...
Σε μια ακόμη υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη όσο και στην παγκόσμια οικονομία, προχώρησαν αυτήν τη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, μάλιστα, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και τα αστικά επιτελεία διατυπώνουν ζωηρές επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα των νέων εκτιμήσεών τους, εν μέσω βέβαια των πολλαπλών «αβεβαιοτήτων» και των «κινδύνων» που εκδηλώνονται στην οικονομία, με φόντο και τους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, κεντρικό ζητούμενο παραμένει η αύξηση της μάζας των νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Αυτές, με τη σειρά τους, παρά τα εξαπλούμενα προγράμματα της νομισματικής «χαλάρωσης» σε όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τα μηδενικά επιτόκια και τον πακτωλό των «φτηνών» κεφαλαίων που προορίζονται για χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδύσεών τους, παραμένουν ιδιαίτερα υποτονικές και σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση.

Αυξημένα «ρίσκα» και αβεβαιότητες στην ΕΕ

Την ενίσχυση της αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, στο πλαίσιο της προχτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση του Brexit στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι, το «κανάλι» μετάδοσης τυχόν αναταράξεων είναι αυτό του εμπορίου. Στην περίπτωση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, πρόσθεσε, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, το «κανάλι» δεν είναι ευδιάκριτο, αλλά δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την υπονόμευση της «εμπιστοσύνης».

Σε αυτό το επίπεδο, η υπονόμευση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και επιχειρηματικού κλίματος εγκυμονεί νέους κινδύνους γύρω από το ύψος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στα κράτη και τις αγορές, αβεβαιότητες για την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών ανάμεσα στα βασικά ανταγωνιστικά νομίσματα, σε συνδυασμό βέβαια με τις εξελίξεις στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες.

Την ίδια ώρα, στο «κουβάρι» των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΕ προστίθενται και νέες παράμετροι, όπως οι αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας, που φέρνουν εκ νέου στην επιφάνεια την ενδοαστική διαπάλη γύρω από τους τρόπους διάσωσης των τραπεζών της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, ανοιχτά, πλέον, έχει τεθεί το ζήτημα της «ευέλικτης ερμηνείας» της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ για την «τραπεζική ένωση», που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο στην πορεία για την περαιτέρω «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).

Σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως οι προβλέψεις ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς το βρετανικό δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει μία υπερβολικά αβέβαιη κατάσταση, έχει αυξήσει τους κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικά, σε έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, αναφέρεται ότι χωρίς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση μετά την έξοδο της Βρετανίας (π.χ. σε εμπόριο, κινητικότητα αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας, πολιτικές απαντήσεις), η «νέα ισορροπία» είναι αδύνατο να καθοριστεί.

Στην έκθεση της Κομισιόν, τονίζεται ακόμα: «Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεάσει όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την υπόλοιπη οικονομία της ΕΕ, μέσω διαφόρων διαύλων μετάδοσης κυρίως της αβεβαιότητας, των επενδύσεων, του εμπορίου και της μετανάστευσης», ενώ υπογραμμίζεται πως «στο εγγύς μέλλον, ο κύριος αντίκτυπος θα είναι μια μεγάλη αύξηση της αβεβαιότητας, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ευρωζώνη μπορεί να δεχτεί «χτύπημα» μισής ποσοστιαίας μονάδας στην αναμενόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια και εν μέσω «κινδύνου» μείωσης των επενδύσεων, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη ενδέχεται να διαμορφωθεί το 2016 στο 1,5% (από 1,6% στην προηγούμενη εκτίμηση) και το 2017 στο 1,3% (από 1,8%).

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ ενδέχεται να εμφανίσει ρυθμό πτώσης 0,3% το 2017 (έναντι μεγέθυνσης 1,9% σύμφωνα με τις «Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις»).

«Δύσκολη η ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας», λέει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, επισημαίνει πως το Βrexit δημιουργεί αβεβαιότητες σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει τους «πολιτικούς κινδύνους» στην ίδια την ΕΕ.

«Ο αντίκτυπος και η επιμονή της αβεβαιότητας είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν σε αυτό το στάδιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Η έκθεση προβλέπει επιβράδυνση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην παγκόσμια οικονομία στο 3,1% (από 3,2% που εκτιμούσε τον Απρίλη), ενώ για το 2017 αναμένει πως ο ρυθμός επέκτασης θα διαμορφωθεί στο 3,4% (από 3,5%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί του ΑΕΠ διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ευρωζώνη: Εκτιμά πως θα ενισχυθεί το 2016 κατά 1,6% (από 1,5% στην προηγούμενη πρόβλεψη), ωστόσο θεωρεί πως το 2017 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% (από 1,6% προηγουμένως).
  • ΗΠΑ: 2,2% το 2016 (από 2,4%) και 2,5% το 2017 (αμετάβλητο).
  • Βρετανία: 1,7% το 2016 (από 1,9%) και 1,3% το 2017 (από 2,2%).

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μ. Ομπσφελντ, αναφερόμενος στους «κινδύνους» για την παγκόσμια οικονομία, πέραν του Brexit, εστίασε στο Προσφυγικό, στους γεωπολιτικούς κινδύνους που παραμένουν, στις περιφερειακές συγκρούσεις, αλλά και στη διατήρηση της μακροχρόνιας ανεργίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με προηγούμενη, πρόσφατη, έκθεση του ΔΝΤ, οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν από την περίοδο της εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης κατά 15% και συνεχίζουν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του G20, αυτό το Σαββατοκύριακο, στην Κίνα, το ΔΝΤ, επισημαίνει πως οι «καθοδικοί κίνδυνοι έχουν γίνει πιο εμφανείς», προσθέτοντας: «Μία αποτυχία να υπάρξει καθαρή εικόνα σχετικά με τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ θα ενίσχυε την αβεβαιότητα και θα επιβάρυνε την εμπιστοσύνη».

Αυτό το πισωγύρισμα, σημειώνεται, συμβαίνει σε ένα περιβάλλον, όπου οι βάσεις της ανάπτυξης είναι ήδη αδύναμες, λόγω ενός συνδυασμού επίμονων και αλληλοσυνδεόμενων δυνάμεων, που περιλαμβάνουν:

α) Τη μετά την κρίση τάση επιβράδυνσης στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας, η οποία επιδεινώνεται από τη γήρανση του πληθυσμού.

β) Το υπερβολικό χρέος στις αναπτυγμένες οικονομίες.

γ) Τη μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας μετά την κρίση, λόγω των επίμονα χαμηλών επενδύσεων και της υψηλής ανεργίας.

***

Στη βάση όλων των παραπάνω, ως μόνιμο «αντίβαρο» για τις αβεβαιότητες του κεφαλαίου προβάλλει η ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που αυτό έχει ανάγκη, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, πάνω στις πλάτες των λαών σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο και από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα εντός των χωρών τους, αλλά και από την ένταση των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό ακριβώς το φόντο εξελίσσονται και τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου. Κόντρα στις γνωστές απάτες που λανσάρει η κυβέρνηση, ότι τάχα «τα πιο δύσκολα είναι πια πίσω μας...» κ.ο.κ., ο πραγματικός κοινός παρονομαστής που προκύπτει από αυτά τα αντιλαϊκά παζάρια είναι ακριβώς η απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μέτρων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, η μονιμοποίησή τους, αλλά και η επιτάχυνση της προώθησης νέων βάρβαρων μέτρων για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης...


Α. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχνή ανάκαμψη με αβεβαιότητες και μόνιμες ανισομετρίες(2017-05-12 00:00:00.0)
Αναιμική ανάκαμψη, με φόντο τις αβεβαιότητες και τους «κινδύνους»(2017-02-14 00:00:00.0)
Η «ατμομηχανή» της Ευρωζώνης έχει χάσει ταχύτητα;(2016-11-27 00:00:00.0)
Σωρεία από «κινδύνους» και αβεβαιότητες γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης(2016-11-10 00:00:00.0)
Νέα υποβάθμιση εκτιμήσεων εν μέσω πολλαπλών «αβεβαιοτήτων»(2016-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ