Κυριακή 24 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Βλέπει την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ως «ευκαιρία»

...κλειδαμπαρώνοντας το λαό στην μπαρουταποθήκη των οξυμένων και παραπέρα κλιμακούμενων ενδοαστικών ανταγωνισμών

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία

Eurokinissi

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία
Με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία, την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν και ό,τι ακολούθησε, στην Ελλάδα μια σειρά αστικά επιτελεία, βγήκαν στη ρούγα παρουσιάζοντας τη χώρα ως «όαση σταθερότητας», που πρέπει πλέον «να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της δίνονται», «να παίξει τώρα τα χαρτιά της γιατί έχει μετατραπεί κυριολεκτικά στο τελευταίο οχυρό ασφάλειας και σταθερότητας της Δύσης απέναντι σε μια τεράστια "μαύρη τρύπα" (...) να βρει πώς να πάρει και να δώσει στρατηγικά ανταλλάγματα».

Κατά βάση, παρουσιάζουν στο λαό ως «ευκαιρία» τη μεγαλύτερη εμπλοκή του στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στην αναζήτηση δηλαδή «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Πρέπει ευθύς εξαρχής να τονιστεί ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη για το λαό, αφού θα κληθεί να πληρώσει ακόμα και με το αίμα του τις διεθνείς και περιφερειακές επιδιώξεις του κεφαλαίου, αυτών δηλαδή που στο εσωτερικό της χώρας τους τσακίζουν δικαιώματα, τον θέλουν να ζει με ψίχουλα.

Η Ελλάδα ως πόλος

Οπως, επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι οι τέτοιες παροτρύνσεις και προτροπές των αστικών επιτελείων προς την κυβέρνηση στην πραγματικότητα παραβιάζουν ανοικτές θύρες. Η κατεύθυνση αυτή είναι δεδομένη για την κυβέρνηση και την υπηρετεί σε κάθε ευκαιρία κι από κάθε πόστο, αναλαμβάνοντας ακέραια τη βαριά ευθύνη, στην προσπάθειά της να καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι «νησίδα» σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.

Χαρακτηριστικές, ως προς αυτό, ήταν π.χ. οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη στο ραδιοσταθμό «Real» ότι «όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Τουρκία, όσα συνέβησαν (...) με την κτηνωδία στη Νίκαια της Γαλλίας, υπογραμμίζουν την ανάγκη να διασφαλίσουμε, να ενισχύσουμε και να προβάλουμε την Ελλάδα ως πόλο ασφαλείας και σταθερότητας».

Χαρακτηριστικές, δε, ως προς την πρεμούρα αλλά και τις ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της αστικής τάξης να παίξει το ρόλο τέτοιου πόλου για τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ και προς υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ήταν οι τοποθετήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου ανέλαβε πλήρη ευθύνη για την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές, πλοία με τα οποία μια σειρά ιμπεριαλιστικά κράτη κατοχύρωσαν θέση, ρόλο και έλεγχο στο δίαυλο που βλέπει προς Ανατολική Μεσόγειο, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία. Εσπευσε, δε, να φτιάξει την αγιογραφία της λυκοσυμμαχίας, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα (σ.σ. τάχα το Προσφυγικό) για την περιοχή». Οπως επίσης, ο Αλ. Τσίπρας αναπαρήγαγε το ΝΑΤΟικό πρόσχημα της «αντιμετώπισης του ISIS» ως «όχημα» για τη μονιμοποίηση και επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, αποδέχτηκε τη δράση της λυκοσυμμαχίας στη Λιβύη κ.α.

Στρατηγική σύμπλευση

Εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτά που στήνουν αποπροσανατολιστικές για το λαό κοκορομαχίες με την κυβέρνηση σε όποιο θέμα ανακύψει, στο συγκεκριμένο, την αναζήτηση ευρύτερης συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τηρούν γραμμή «εθνικής συνεννόησης».

Π.χ. έγραφε ανακοίνωση της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας τον ανοικτό δίαυλο μεταξύ κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Με την κυβέρνηση έχουμε την επιβεβλημένη από τη σοβαρότητα της κατάστασης επικοινωνία και παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις».

Πιο καθαρά, και πιο στοχοπροσηλωμένα βεβαίως, η συντονίστρια Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας την Πέμπτη στον τηλεοπτικό «Σκάι» υποστήριζε ότι με όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, η Ελλάδα (βλ. η ντόπια αστική τάξη) «αναβαθμίζεται», είναι μια «σταθερή χώρα», «έχει βάσεις», και ότι αν η κυβέρνηση παίξει σωστά τα «χαρτιά» της η χώρα θα «αναβαθμιστεί» στο ενδοαστικό παζάρι.

Η «γεωπολιτική διάσταση»

Στο ίδιο φόντο, έχει αξία και η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, την Πέμπτη στη Βουλή, στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης, όπου έβαζε τη «γεωπολιτική διάσταση της απλής αναλογικής»:

«Υποθέτουμε ότι η απλή αναλογική εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Μετά από μακρές διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις, υποχωρήσεις και συμβιβασμούς σχηματίζεται επιτέλους μία τετρακομματική κυβέρνηση. Στη γειτονική Τουρκία, ξεσπά μια μείζονος κλίμακας κρίση. Ας πούμε μια κρίση σαν κι αυτή που ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Κρίση με προεκτάσεις εντός και εκτός Τουρκίας. Η Ελλάδα με κάποιον τρόπο εμπλέκεται και αντιμετωπίζει ένα λεπτό - σύνθετο ζήτημα. Για παράδειγμα κάτι σαν κι αυτό που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη. Στην τετρακομματική κυβέρνηση, προφανώς δεν έχουν όλοι την ίδια αντίληψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Καθυστέρηση, τριβές, διαφωνίες. Αποτέλεσμα: Αδυναμία απόφασης για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Συμπέρασμα; Μια κρίση στην Τουρκία εξελίσσεται σε ενδοκυβερνητική κρίση στην Ελλάδα και, ακόμα χειρότερα, σε εν δυνάμει κρίση με την Τουρκία. Και αυτό, είναι αποτέλεσμα μιας ετερόκλητης κυβερνητικής συμμαχίας, κατ' ουσίαν εκβιασμένης από τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής».

Και παρακάτω: «(...) πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη αναφερθεί στις επιπλοκές εσωτερικής πολιτικής που μπορεί να δημιουργήσει η απλή αναλογική. Με αυτό το σενάριο - που δεν είναι και τόσο θεωρητικό ή μακρινό - αναδεικνύεται και μια ακόμα διάσταση: η γεωπολιτική. Διότι σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας, το να προσθέτουμε εμείς - εκουσίως - παράγοντες που δημιουργούν περαιτέρω αβεβαιότητα, περαιτέρω αστάθεια είναι εθνικό έγκλημα (...) Αδιαφορώντας για το εύρος και για το βάθος των συνεπειών. Με την ακυβερνησία που φέρνει μαζί της η απλή αναλογική, η Ελλάδα κινδυνεύει να απολέσει, να χάσει και το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα. Να είναι δηλαδή ένας πόλος σταθερότητας σε μία περιοχή αστάθειας»...

Από κοντά και το Ποτάμι που έσπευσε να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση «την πάγια πρότασή του για τη σύσταση και λειτουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση, με ομαδική εθνική προσέγγιση, να εξετάζει κάθε ενδεχόμενο που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε συνέπεια στην ασφάλεια της χώρας, αλλά και της περιοχής».

Στην πραγματικότητα, μπροστά ή πίσω από τις γραμμές, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, με το ένα ή το άλλο επιχείρημα, επιβεβαιώνουν τη στρατηγική τους σύμπλευση πάνω στους στόχους του κεφαλαίου, των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων περί γεωστρατηγικής τους αναβάθμισης, που σε άλλης μιας μορφής αντιλαϊκή επίθεση, χέρι - χέρι με την επέλασή του ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, την συνδυάζουν με την παγίδευση του λαού σε ένα φλεγόμενο φόντο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, με ποτάμια αίματος να χύνονται ήδη για τους αγωγούς του πετρελαίου, άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους διαμετακόμισης.

Μπίζνες με το λύκο

Ωστόσο, οι μπίζνες με το λύκο που πλασάρουν στο λαό ως τάχα εγγύηση της ασφάλειάς του μόνο τέτοια δεν είναι. Και τα γεγονότα στην Τουρκία έδειξαν ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή βρωμάει μπαρούτι γιατί όσο κι αν το αποσιωπούν, οι εξελίξεις στη γείτονα διαπλέκονται με τους συνολικότερους διεθνείς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, με την άμεση παρέμβαση και αντιπαράθεση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Ενδοαστικές, αλλά και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί που, εξ ορισμού, εγκυμονούν απρόβλεπτες συνέπειες, και οπωσδήποτε δεν προμηνύουν τίποτα το καλό για τους λαούς της περιοχής, τον τουρκικό, αλλά και τον ελληνικό.

Αλλωστε, δεν περνούν απαρατήρητες οι επισημάνσεις από ανώτατες στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, που εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι καλή. Μπορεί να ξαναγίνει κίνηση εναντίον του Ερντογάν. Οτι οι κινήσεις - εκκαθαρίσεις από πλευράς Ερντογάν μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση θυλάκων. Ζήτημα στο οποίο πρέπει να σημειώσουμε ότι επιμένουν και παράγοντες των ΗΠΑ με προειδοποιήσεις που πολλές φορές μοιάζουν και με απειλή φέρνοντας ως παράδειγμα τον «εξευτελισμό του σουνίτικου ιρακινού στρατού που οδήγησε στην τροφοδότηση του ISIS». Οι πηγές αυτές αναπαράγουν τη ΝΑΤΟική ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει μια διαδικασία επανίδρυσης εκ θεμελίων του τουρκικού στρατού, ο οποίος σημειωτέον είναι ο τρίτος σε δύναμη στρατός της λυκοσυμμαχίας σε μια πολύ «ευαίσθητη» μάλιστα περιοχή. Η ανησυχία αυτή συμπληρώνεται με το φόβο ότι μια ασταθής Τουρκία με αμφισβητούμενες σχέσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ μπορεί να είναι πιο απρόβλεπτη και άρα επικίνδυνη για την Ελλάδα.

Σε μια τέτοια σύνθετη κατάσταση είναι εκ των πραγμάτων μπλεγμένη η χώρα, ενώ τα αστικά σχέδια επιδιώκουν πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την εμπλοκή.

Εξ ου και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται λαϊκή αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές. Απαιτείται ο κάθε λαός να μην εγκλωβίζεται στο ένα ή το άλλο εχθρικό - για τα συμφέροντά του - σενάριο, στις ενδοαστικές αντιθέσεις. Αντίθετα, να αναπτύξει τη δική του αυτοτελή, μαζική δράση, να προετοιμάζει και να διεκδικεί σε κάθε καμπή και στιγμή τη δική του λύση, με αποκλειστικό κριτήριο τις δικές του, λαϊκές ανάγκες και στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ