Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις οικονομικών και επιχειρηματικών επιτελείων

Ανησυχία να μην επηρεαστεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η εικόνα της χώρας ως «ασφαλής παράδεισος» για τους επενδυτές

Διασφάλιση της «ανάπτυξης» σημαίνει νέα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης (φωτ. από απεργία Τούρκων εργατών στη ΝΕΣΤΛΕ)
Διασφάλιση της «ανάπτυξης» σημαίνει νέα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης (φωτ. από απεργία Τούρκων εργατών στη ΝΕΣΤΛΕ)
«

Πολιτική κίνηση» χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την απόφαση του χρηματοπιστωτικού οίκου αξιολόγησης S&P να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Τουρκίας (από ΒΒ+ σε ΒΒ), ελάχιστες μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ελάχιστες ώρες πριν η χώρα κηρυχτεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα μεγάλωσαν σε αρκετούς επιχειρηματικούς κύκλους τον προβληματισμό για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στο επενδυτικό περιβάλλον και μέσα σε αυτές τις συνθήκες έγιναν επισημάνσεις για την ανάγκη η τουρκική κυβέρνηση να συγκεντρώσει την προσοχή της στην απρόσκοπτη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων.

Από τη μεριά της, η S&P στη σχετική έκθεση υποστήριξε ότι «η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας διέβρωσε περαιτέρω τους θεσμικούς ελέγχους και τις ισορροπίες της», αναγγέλλοντας «μια περίοδο εκτεταμένης μη προβλεψιμότητας», την οποία μάλιστα και συνέδεσε με το ενδεχόμενο «συγκράτησης των εισροών κεφαλαίου στην Τουρκία». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «το αρνητικό πλαίσιο αντανακλά την άποψή μας για τις οικονομικές και δημοσιονομικές μετρήσεις της Τουρκίας, όπως και την κατάσταση του χρέους της», που «θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περισσότερο από ό,τι προσδοκάμε, αν η πολιτική αβεβαιότητα συνέβαλε σε περαιτέρω αποδυνάμωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, πιθανώς εντείνοντας την πίεση για το ισοζύγιο πληρωμών». Μάλιστα, η S&P εκτίμησε ότι η Τουρκία πρέπει μέσα στο επόμενο 12μηνο να μειώσει το εξωτερικό της χρέος - που είναι γύρω στα 170 δισ. δολάρια - σε λιγότερο από το μισό.

Η ισοτιμία τουρκικής λίρας - δολαρίου έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα του εξαμήνου

Copyright 2016 The Associated

Η ισοτιμία τουρκικής λίρας - δολαρίου έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα του εξαμήνου
Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας ακολούθησε η πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου (στα 3,0769), στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου δεκαμήνου. Κάποιοι οικονομολόγοι είπαν ότι η ισοτιμία θα επιδεινωθεί κι άλλο, ενώ αντιμετωπίζουν την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ως κατάσταση «καθόλου φιλική για τις αγορές», που θα φέρει νέες πιέσεις στο εθνικό νόμισμα.

Παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός Οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, ανήμερα της απόφασης που έθετε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», έκρινε σκόπιμο να τοποθετηθεί δημόσια για να πει ότι η οικονομική βάση της Τουρκίας είναι «σταθερή» και ότι επανειλημμένα η Τουρκία «έχει εκπλήξει» τους παρατηρητές για την αξιοπιστία της στη διάρκεια των προηγούμενων οικονομικών κρίσεων και γεωπολιτικών ρηγμάτων.

Ο ίδιος επισήμανε πως η κυβέρνηση «θα ιεραρχήσει τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της εγχώριας αποταμίευσης, που σημαίνει ότι θα μειώσουμε την εξάρτηση από την εξωτερική χρηματοδότηση». Ο Σιμσέκ απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων στις επιχειρήσεις και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η απόπειρα πραξικοπήματος στην αγορά. «Δε θα δουλέψουμε εκτός κανόνων της αγοράς, όλοι οι θεσμοί της αγοράς θα λειτουργούν με πλήρη ισχύ», τόνισε ακόμα.

Ωστόσο, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί καθησυχαστική, ενδεικτική είναι η απόφαση 60 ενώσεων εξαγωγέων που, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, σκοπεύουν να στείλουν επιστολή σε 150.000 διεθνείς πελάτες τους για να υποστηρίξουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή της Τουρκίας. Πρόκειται για μέλη της Ενωσης Εξαγωγέων της χώρας (ΤΙΜ) που θεωρούν σημαντικό να διευκρινιστεί το ζήτημα αυτό. Η «Σαμπάχ» υποστήριζε ότι στην επιστολή θα καταγράφονται στοιχεία που βεβαιώνουν την «ισχύ» της τουρκικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η οικονομική δραστηριότητα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εξαγωγέων Ενδυμάτων Κωνσταντινούπολης, Χικμέτ Τανριβέρντι, δήλωσε ότι «οι εταιρείες μας συνεχίζουν τις καθημερινές τους επιχειρήσεις χωρίς καθυστέρηση σε κάθε τομέα, από τη φάση της παραγωγής μέχρι τη φάση της εξαγωγής».

Οι εργοδοτικές οργανώσεις μετά την απόπειρα

Τη Δευτέρα 18 Ιούλη, δηλαδή δύο μέρες αφού είχε διαφανεί πως η κυβέρνηση του ΑΚΡ απέτρεψε την προσπάθεια των πραξικοπηματιών να την ανατρέψουν, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας προχώρησαν στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης για να καταδικάσουν την απόπειρα.

Το σχετικό κείμενο που είχε τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως», στήριξαν: ο Ανεξάρτητος Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MUSIAD), η Ενωση των Τούρκων Εξαγωγέων (ΤΙΜ), το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης (ITO), η Τουρκική Ομοσπονδία Εμπορικών Κέντρων και Λιανικού Εμπορίου (TAMPF), η Ενωση των Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TURSAB). Στο κείμενο - σύμφωνα με τα ρεπορτάζ - εκφραζόταν η σθεναρή εναντίωση σε «κάθε είδους αντιδημοκρατική απόπειρα», με την επισήμανση ότι «δεν αναγνωρίζεται καμιά άλλη "βούληση" εκτός από αυτή του τουρκικού έθνους». Ταυτόχρονα, οι συγκεκριμένες οργανώσεις διαμήνυαν ότι «θα συνεχίσουν να παράγουν αλλά και να προστατεύουν τη δημοκρατία με αφοσίωση»... Εκτίμησαν, ακόμα, πως «η αποτυχία της απόπειρας θα επιδράσει θετικά στην τουρκική οικονομία βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα». Τέλος, συμπλήρωναν ότι «στηρίζουν πάντα την ειρήνη και τη σταθερότητα», όπως και ότι «η τεράστια επικριτική στάση του έθνους στην απόπειρα αποτελεί σημάδι ότι η πολιτική και οικονομική ζωή στη χώρα θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο και με πλήρη ταχύτητα την επόμενη περίοδο».

Το κείμενο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση όπου ενδιαφέρον είχαν τοποθετήσεις όπως εκείνη του προέδρου της ΤΙΜ, Μεχμέτ Μπουγιουκεκσί, ο οποίος εξέφρασε την προσδοκία ότι η εξομάλυνση της κατάστασης θα είναι γρήγορη και οι επιχειρηματίες θα εστιάσουν στις δραστηριότητές τους ώστε να πωληθούν περισσότερα τουρκικά προϊόντα στο εξωτερικό, αλλά και «να παρουσιάσουν την αληθινή πλευρά της Τουρκίας ως χώρας που είναι ασφαλής παράδεισος για τους επενδυτές».

Από αυτή την κοινή κίνηση των εργοδοτικών οργανώσεων απουσίαζε η υπογραφή τής κατά πολλούς σημαντικότερης εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας TUSIAD, της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών που προϋπήρχε της MUSIAD (η TUSIAD ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ η MUSIAD στις αρχές του '90). Η μεν πρώτη θεωρείται ότι συνδέεται περισσότερο με τον πολιτικό χώρο των κεμαλιστών, ενώ η δεύτερη ότι συνδέεται κυρίως με το χώρο του πολιτικού ισλάμ.

Ωστόσο, και η TUSIAD τοποθετήθηκε σχετικά με τις εξελίξεις, εκδίδοντας ανακοίνωση που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «καμία ανάμειξη στο δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ολοι οι πολίτες και οι θεσμοί χρειάζεται να στηρίξουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς της».

Αγωνία για τους παραδείσους του κεφαλαίου

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανησυχία για την πορεία της τουρκικής οικονομίας δεν δημιουργείται μόνο λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Την περασμένη άνοιξη, μια σειρά στοιχεία δικαιολογούσαν τον προβληματισμό για το μέλλον της τουρκικής ανάπτυξης: το πρώτο τετράμηνο του 2016 έκαναν αίτηση για προσωρινή αναστολή πτώχευσης 240 εταιρείες, τόσες όσες είχαν κάνει συνολικά ολόκληρο το δωδεκάμηνο του 2015. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που το 2015 διαμορφώθηκε στο 2,8%, ήδη το α' τετράμηνο του 2016 έχει φτάσει στο 3,3% (μάλιστα, τραπεζίτες εκτιμούσαν ότι το αληθινό νούμερο είναι πάνω από 6%, αλλά και ότι ίσως αυτό διπλασιαστεί). Η αξία των τουρκικών εξαγωγών εμφάνιζε μείωση, για παράδειγμα τον Απρίλη του 2016 έπεσε κατά 2,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Μάλιστα, σε κλάδους όπως η χημική βιομηχανία, η μείωση έφτανε το 14,6%. Το δικό τους βάρος είχαν και στοιχεία όπως η πτώση των εξαγωγών στη Μέση Ανατολή, που τότε ακόμα καταγραφόταν στο 14% και ειδικά στο Ιράκ, οι εξαγωγές εμφανίζουν μείωση κατά 27,9%.

Να σημειώσουμε, επιπλέον, ότι από εκείνη την περίοδο ακόμα, υπήρχαν αναλύσεις σε ΜΜΕ που επέκριναν την καθυστέρηση στην εφαρμογή δοκιμών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. «Εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων της τελευταίας τριετίας, οι επενδύσεις έχουν παγώσει. Μια περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας είναι αναπόφευκτη σε αυτές τις συνθήκες» τόνιζαν και πρόσθεταν: «Ενα σοκ από το εξωτερικό ή μέσα στην Τουρκία θα μπορούσε να σπρώξει την τουρκική οικονομία προς μια κρίση παρόμοια με αυτή του 2001».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ