Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
Συζήτηση για τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα

Συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Κύπριου υπουργού Παιδείας, Κ. Καδή, έγινε χτες με θέμα την εισαγωγή, τη φοίτηση και τις μετεγγραφές των Κυπρίων στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η συζήτηση έγινε στη βάση τού ότι μπορεί να υπάρξει ανάσχεση της μετάβασης Κυπρίων στα βρετανικά πανεπιστήμια μετά το Brexit και μεγαλύτερη προσέλευση Κυπρίων στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο Ν. Φίλης είπε ότι οι Κύπριοι που θα σπουδάσουν ή σπουδάζουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα μετεγγραφής με τους Ελληνες φοιτητές, π.χ. αν κάποιος έχει δύο παιδιά που σπουδάζουν στην Ελλάδα θα θέλει να βρίσκονται στην ίδια πόλη. Για το ζήτημα να παραχωρηθεί στο κυπριακό υπουργείο Παιδείας η ευθύνη κατανομής των θέσεων Κυπρίων υποψηφίων στα ΑΕΙ της Ελλάδας, από την πλευρά του Ν. Φίλη αναφέρθηκε ότι χρειάζεται μία αναλυτική συζήτηση για το πώς θα γίνει αυτή η κατανομή, ενώ μίλησε και για ενδεχόμενη διεύρυνση των υποτροφιών των Κυπρίων φοιτητών, μετά από συνεργασία που θα έχουν το ΙΚΥ με τα πανεπιστήμια. Εμφανίστηκε, επίσης, θετικός στο να έχουν οι Κύπριοι δικαίωμα επιλογής αν θα εισέρχονται στα ελληνικά πανεπιστήμια ως ομογενείς ή Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο Κύπριος υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα παραπάνω και τη διάθεσή του τέτοιες συναντήσεις να θεσμοθετηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ