Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Λαϊκή κυριαρχία σημαίνει να έχει ο λαός στα χέρια του τον πλούτο που παράγει

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε την πάγια θέση του ΚΚΕ για «απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, συνταγματικά κατοχυρωμένη, χωρίς δηλαδή μπόνους, χωρίς όριο εισόδου στη Βουλή», τονίζοντας ότι χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι απλή αναλογική, «είναι κάτι άλλο. Μπορεί να είναι αναλογικότερο σύστημα, αλλά δεν είναι απλή αναλογική».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για την απλή αναλογική, γιατί «καταγράφεται πιστά η ψήφος του ελληνικού λαού και αντιστοιχείται με τους ανάλογους βουλευτές. Σε τελευταία ανάλυση, κατοχυρώνει την ισότητα ψήφου».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα δεν ανατρέπεται με κανέναν εκλογικό νόμο «ούτε ανατράπηκαν ποτέ κοινωνικά συστήματα στην ιστορία με εκλογικές διαδικασίες. Ανατράπηκαν με τον ξεσηκωμό, με την κοινωνική εξέγερση, με κοινωνικές επαναστάσεις των λαών».

Απαντώντας στα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η απλή αναλογική, έστω αυτή που φέρνει η κυβέρνηση, κατοχυρώνει τη λαϊκή κυριαρχία», τόνισε: «Για εμάς λαϊκή κυριαρχία είναι όταν ο λαός έχει στα χέρια του τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο που παράγει, όταν αποφασίζει για την οικονομία του, με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, που αποφασίζεται σήμερα από τα μονοπώλια και το κεφάλαιο που ελέγχει και έχει στα χέρια του την οικονομία, όταν σχεδιάζει την οικονομία του, όταν αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας με γνώμονα τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι με γνώμονα το πού θα κερδίσουν οι καπιταλιστές. Οταν ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική, χωρίς τα θανάσιμα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που υπερασπίζονται και πολιτικά αλλά και με τα όπλα τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

«Αυτή είναι η δική μας πρόταση», υπογράμμισε, «γιατί όταν μια χούφτα μονοπώλια ελέγχουν την οικονομία και βάζουν τον λαό να ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια, αυτό δεν είναι λαϊκή κυριαρχία, είναι κυριαρχία της αστικής τάξης, είναι δικτατορία της αστικής τάξης που άλλοτε είναι με αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και άλλοτε, όταν σκληραίνουν τα πράγματα, γίνεται ανοικτή, κυνική δικτατορία. Τα εκλογικά συστήματα μπορεί να μεταβάλλονται, όπως και να βρίσκονται πολλοί και διάφοροι πρόθυμοι, ή να δημιουργεί το ίδιο το σύστημα διάφορα κόμματα που υπηρετούν ουσιαστικά αυτή την εξουσία του κεφαλαίου, είτε με μονοκομματικές είτε με πολυκομματικές κυβερνήσεις».

Για τα περί ακυβερνησίας που λέει η ΝΔ σημείωσε: «Σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει ακυβερνησία; Σε καμία, ποτέ, ανεξάρτητα από το τι συστήματα είχαν. Πρώτα είχαμε παραδείγματα του εξωτερικού. Τώρα έχουμε και από δω». Αναφέρθηκε στη συγκυβέρνηση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. που είναι κάτι αντίστοιχο με τους ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι αυτές οι κυβερνήσεις έγιναν «για να σώσουν το καπιταλιστικό σύστημα». Το ίδιο μπορεί να γίνει και στη συνέχεια, αφού «υπάρχει κοινή στρατηγική που έχει δύο στοιχεία. Το ένα είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που όλοι συμφωνείτε πλην ΚΚΕ και το δεύτερο είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Από τη στιγμή, λοιπόν, που σ' αυτά συμφωνείτε που είναι τα στρατηγικά, ο καβγάς είναι ποιος και με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί ακριβώς αυτήν την εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ