Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Και ο πιο δημοκρατικός νόμος σταματάει έξω από τον τόπο δουλειάς

Το κέντρο βάρους για το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα της Βουλής, είναι ο λαός με τον αγώνα του να βγει στο προσκήνιο, επισήμανε από το βήμα της Βουλής η Αλέκα Παπαρήγα, ξεκαθαρίζοντας ότι και ο καλύτερος δημοκρατικός νόμος, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, «που μπορεί να τον ψηφίσουμε και με δύο χέρια, σταματάει έξω από τον τόπο δουλειάς. Εκεί αρχίζει η αλλοίωση του όποιου δημοκρατισμού έχει ένας νόμος. Σταματάει έξω από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους κ.λπ.».

«Από αυτήν τη βάση ξεκινώντας», τόνισε, «έχουμε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, αλλά και σε χρόνο που ασκήθηκε πολύ μεγάλη πίεση σε εμάς, ότι δεν συμμετέχουμε σε καμία κυβέρνηση, είτε αστική καθαρά είτε διαχείρισης της τύχης του αστικού συστήματος».

Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται τα ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα

Οπως επισήμανε, όλα τα άλλα κόμματα, είτε διαφωνούν με τον εκλογικό νόμο είτε συμφωνούν, «συναντηθήκατε σε μια θέση: κυβερνητική σταθερότητα, πολιτική σταθερότητα». Οπως εξήγησε, «πολιτική σταθερότητα και κυβερνητική σημαίνει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση μονοκομματική, συνεργασίας τριών, πέντε, δέκα κομμάτων, τα οποία θα διασφαλίσουν τι; Θα διασφαλίσουν τη διατήρηση και την ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας». Σημαίνει «ακόμα πιο βαθιά και πιο προσαρμοσμένη η ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και γενικότερα στις ανάγκες του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, γι' αυτό την θέλετε τη σταθερότητα».

Εξάλλου, όπως επισήμανε, «το αστικό πολιτικό σύστημα κι όταν έχει τραντάγματα, υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο Κοινοβούλιο που το βοηθάνε να αναστηλωθεί. Δηλαδή, η αστική τάξη της χώρας μας, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχασαν από το γεγονός ότι δύο κόμματα έχασαν εκατομμύρια ψήφους και δεν μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση ή φάνηκε ότι μπαίνουν πια σε δυσκολίες από το 2012 και μετά; Οχι. Βρήκαν παρτενέρ, βρήκαν άλλο κόμμα, υιοθέτησαν άλλα. Δεν χρειάζεται πάντα, όμως, και η κυβερνητική συνεργασία. Οταν έχασε την πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή, βρήκε πλειοψηφία και ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο. `Η μήπως δεν είναι μορφή συνεργασίας, χωρίς να έχετε κάνει συνδιαλλαγή μεταξύ σας - εννοώ συνομιλίες και παρασκήνια - όταν υπάρχει σιγή ιχθύος, σιγή ασυρμάτου για τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία;».

Και τόνισε: «Ο λαός, δηλαδή η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης, του χωριού κ.λπ., πρέπει να ξέρει ότι όσο πιο ισχυρή και πιο σταθερή είναι η κυβέρνηση, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αποτελεσματικότητα της πάλης του. Αντίθετα, ο λαός δεν πρέπει να φοβάται τα ρήγματα που μπορεί να υπάρξουν στο αστικό πολιτικό σύστημα με όρους λαϊκής πάλης. Δεν πρέπει να τα φοβάται καθόλου, διότι ελπίδα έχει κάτι να πετύχει, κάτι να κατακτήσει και κυρίως να συνεχίσει τον αγώνα του για τη ριζική ανατροπή που χρειάζεται ο λαός, την έχει ανάγκη ο λαός και του ανήκει, κυρίως αν αυτά τα ρήγματα τα πολλαπλασιάσει».

Να χαράξει ο λαός τη δική του αυτοτελή πορεία

«Ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας», συνέχισε, «ποιο είναι το κέντρο βάρους για εμάς. Είναι ο εξωκοινοβουλευτικός αγώνας. Και ταυτόχρονα, βεβαίως, θέλουμε ενισχυμένη κοινοβουλευτική παρουσία του ΚΚΕ. Καλό θα είναι για το λαϊκό κίνημα».

Και υπογράμμισε: «Αυτό που παλεύουμε - και δεν εξαρτάται μόνο από εμάς να γίνει - είναι ο ελληνικός λαός να χειραφετηθεί από την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική ή σε ένα μέρος - στο σύνολο δεν είναι εύκολο - σε μία κρίσιμη μάζα του (...) Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να μπει ανάμεσα στις ενδοαστικές και αντιιμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Πρέπει να χαράξει τη δική του αυτοτελή πορεία. Και με τη συμμετοχή μας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και στο ελληνικό Κοινοβούλιο υπηρετούμε - προσπαθούμε, δεν λέω ότι τα κάνουμε όλα τέλεια - ένα στόχο. Την κατάκτηση από το λαϊκό κίνημα της αυτοτέλειάς του, του δικού του αυτοτελούς στόχου απέναντι στην κυβέρνηση, απέναντι στο αστικό κράτος, απέναντι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να έχει την ικανότητα να αποσπά κάποιες παραχωρήσεις και να οργανώσει την πάλη για τη ριζική ανατροπή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ