Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΣΦΑ
Ανταγωνιστικά συμφέροντα πίσω από τη μείωση των τελών

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για να έχουν φτηνότερο αέριο τα ντόπια μονοπώλια, προκάλεσε την αντίδραση της SOCAR, που χάνει μέρος από τα προσδοκώμενα κέρδη

Τη δυσφορία του για την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία περιορίζονται τα τέλη δικτύου του ΔΕΣΦΑ, εξέφρασε ο επικεφαλής της «Socar Greece», Ανάρ Μαμάντοφ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ακύρωσης της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Ο εκπρόσωπος της αζέρικης κρατικής εταιρείας, η οποία έχει συμφωνήσει στην εξαγορά του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ, είπε ξεκάθαρα πως «αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει κάτι και εάν ψηφιστεί ως έχει η τροπολογία, δεν βλέπω πώς μπορεί να σωθεί η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ».

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για την υπεράκτια εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με την οποία, όπως υποστηρίζει, αποφεύγονται οι «υπέρογκες αυξήσεις» στα τέλη χρήσης φυσικού αερίου, που με τα σημερινά ισχύοντα θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 68%, με αποτέλεσμα να προξενηθούν «σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, ευρύτερα για το δημόσιο συμφέρον, από την επαπειλούμενη αύξηση».

Ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι μια τέτοια αύξηση θα επιβάρυνε το κόστος των επιχειρήσεων και τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, κυρίως όμως θα εμπόδιζε τα σχέδια ανάπτυξης της χρήσης φυσικού αερίου, σε μια περίοδο που η ΔΕΠΑ σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου της σε μια σειρά περιοχές της χώρας.

Βασική έγνοια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όπως ομολογεί ευθέως είναι πως «κάθε μέτρο που πλήττει την υφιστάμενη κατανάλωση φυσικού αερίου και εμποδίζει τη διάδοση της χρήσης του, πλήττει κάθε προσδοκώμενο όφελος...». Επιπλέον, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε πως εάν δεν ψηφιστεί η σχετική τροπολογία, τότε η SOCAR θα καταβάλει 400 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ και θα λάβει 829 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ, από τα τέλη.

Πάντως, οι δηλώσεις του εκπροσώπου της αζέρικης εταιρείας έρχονται σε αντίθεση με όσα υποστήριξε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι δηλαδή η κατάθεση της τροπολογίας έγινε κατόπιν συνεννόησης τόσο με τη SOCAR όσο και την ιταλική SNAM, με την οποία έχει επέλθει συμφωνία για την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ, έναντι 49% των Αζέρων. Ισως και να έχει σημασία το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η ιταλική εταιρεία δεν είχε τοποθετηθεί για το ζήτημα, τουλάχιστον όχι δημόσια.

Στο θέμα παρενέβη η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ Ολ. Κεφαλογιάννη, η οποία έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση τροπολογία του Υπουργού Ενέργειας», η οποία «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, που έχει υπογραφεί μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και SOCAR για την είσοδο του εν λόγω στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ».

Υπογραμμίζει ακόμη πως η κυβέρνηση «με την ανεύθυνη στάση της οδηγεί στη μείωση της αξίας της εταιρείας, δυναμιτίζει μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις, ύψους 400.000.000 ευρώ, στο χώρο της Ενέργειας που πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη έχει και μεγάλη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία για τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ