Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Κρίσιμο βήμα η συμμετοχή στην αυριανή απεργία

Συνέντευξη με την Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τον Στέλιο Στύλα, εργαζόμενο σε κατάστημα της επιχείρησης στην Αττική

Για τις εξελίξεις στον όμιλο «Μαρινόπουλος» και την αυριανή 24ωρη απεργία, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τον Στέλιο Στύλα, εργαζόμενο σε κατάστημα της επιχείρησης στην Αττική.

***

-- Μετά την απόφαση του δικαστηρίου για προσωρινή προστασία του Μαρινόπουλου από τους πιστωτές, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για τους εργαζόμενους στα καταστήματα του ομίλου;

-- Ντίνα Γκογκάκη: Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου και τις όποιες εξελίξεις δρομολογηθούν, τα δύσκολα είναι μπροστά για τους εργαζόμενους, καθώς η υλοποίηση του σχεδίου «εξυγίανσης» της εταιρείας περνάει μέσα από το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, με απολύσεις, κλείσιμο καταστημάτων και μειώσεις μισθών. Αυτήν την ώρα δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός από τις εξελίξεις, από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, από τις δήθεν δεσμεύσεις της εργοδοσίας. Απαιτείται επιπλέον σταθερή επαγρύπνηση για το χειρότερο σενάριο.

Ηδη, από την επομένη της απόφαση του δικαστηρίου έως και σήμερα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι. Τις προηγούμενες μέρες καταβλήθηκε τμηματικά το επίδομα άδειας, ενώ προχτές καταβλήθηκε ένα μέρος (10%) από το μισθό του Ιούνη, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία, καθώς οι ανάγκες των εργαζομένων «τρέχουν».

Εργαζόμενοι της «Μαρινόπουλος» σε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ομίλου
Εργαζόμενοι της «Μαρινόπουλος» σε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ομίλου
Η εργοδοσία επιδιώκει να κάνει συνείδηση στους εργαζόμενους την απληρωσιά. Οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσαν ακριβά τα κέρδη του Μαρινόπουλου με απολύσεις, μειώσεις μισθών και κατάργηση επιδομάτων, με σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων. Τώρα, καλούνται να πληρώσουν την κρίση του, παραμένοντας απλήρωτοι και «στον αέρα», θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια τους τη δουλειά.

-- Τι κλίμα επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους; Τι στάση κρατάει η εργοδοσία και πώς παρεμβαίνει η πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο;

-- Ντίνα Γκογκάκη: Οι συνάδελφοι στον «Μαρινόπουλο» αγωνιούν για το μέλλον, για το αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά, αν θα πληρωθούν, αν θα διατηρήσουν τα λιγοστά δικαιώματά τους. Από την πλευρά της, η εταιρεία σπέρνει δεξιά και αριστερά φήμες ότι επίκειται η εξαγορά της από άλλον όμιλο, ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει για τη σωτηρία της και άλλα παρόμοια, για να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό. Παράλληλα, αξιοποιώντας τα στελέχη της, προσπαθεί να τρομοκρατήσει εργαζόμενους που αντιδρούν και οργανώνουν την πάλη τους, ενώ την ίδια στιγμή ζητά από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτες στα σχέδια για εξυγίανση της εταιρείας.

Σε αυτές τις συνθήκες, η πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο συνδράμει την προσπάθεια της εργοδοσίας να καλλιεργήσει κλίμα παραίτησης και εφησυχασμού. Το προηγούμενο διάστημα, που οι εργαζόμενοι με τις Επιτροπές Αγώνα και τα κλαδικά τους σωματεία μπήκαν μπροστά και οργάνωσαν τον αγώνα, χαρακτήριζε ως επιτυχία το γεγονός ότι η επιχείρηση απέστειλε δήλωση, σύμφωνα με την οποία αποδέχεται και δεσμεύεται να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας και να καταβάλλονται οι πάσης φύσεως δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων, όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.

Χωρίς ίχνος ντροπής και μέσα από ανακοινώσεις στο διαδίκτυο, μιλάει για αγωνιστικές κινητοποιήσεις του επιχειρησιακού σωματείου, χωρίς να έχει προχωρήσει στον παραμικρό αγώνα! Εκ των υστέρων, ενημερώνει για τις αποφάσεις και τις κινήσεις του, θεωρεί ως αγώνες τη συνδιαλλαγή και τις κρυφές συνεννοήσεις στα γραφεία του υπουργείου και της εργοδοσίας. Μάλιστα, έχει φτάσει στο σημείο να καλεί ανοιχτά σε συμβιβασμό, σε μη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και σε απεργοσπασία, να λέει στους εργαζόμενους ότι τα κλαδικά σωματεία δεν έχουν δικαίωμα να καλούν τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις, παρεμβαίνει με στόχο να ξεφουσκώσει τις όποιες διαθέσεις.

Σε τελική ανάλυση, ζητά να ταυτίσουν οι εργαζόμενοι τα συμφέροντά τους με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Η εμπειρία, όμως, έχει δείξει πως όπου υπήρχε ταύτιση συμφερόντων, όταν ο εργαζόμενος αντιμετώπισε τα συμφέροντά του από την οπτική πλευρά της εργοδοσίας, βγήκε χαμένος.

Αποκαλυπτική η στάση της κυβέρνησης

-- Είδαμε ότι από την πρώτη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο πήραν πρωτοβουλίες για την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Τι συμπεράσματα βγαίνουν από τη μέχρι τώρα δράση και ιδιαίτερα από τη στάση εργασίας που έγινε την περασμένη βδομάδα;

-- Ντίνα Γκογκάκη: Η στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση των εργαζομένων στην εταιρεία «Μαρινόπουλος». Εκατοντάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, με μάζεμα υπογραφών και με συζήτηση στους χώρους δουλείας, εργαζόμενοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, συμμετείχαν στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση στο υπουργείο, με τα δικά τους αιτήματα. Τα κλαδικά σωματεία στηρίζουν τους εργαζόμενους της εταιρείας «Μαρινόπουλος» στις πρωτοβουλίες που παίρνουν, χαιρετίζουν τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην 4ωρη στάση εργασίας.

Από την πλευρά των συναδέλφων εκφράστηκε η ανάγκη ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, αλλά και η ανάγκη για κλιμάκωση, καθώς η πίεση προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση πρέπει να αυξηθεί. Ηταν ένα βήμα στο να σπάσει ο φόβος και τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία. Επίσης, βοήθησε στο να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τη στάση τόσο της εργοδοσίας και του επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και για τη στάση της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική ήταν η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο όποιος δήλωσε αναρμόδιος και παραδέχτηκε ότι οι εργαζόμενοι είναι έρμαια των επιχειρηματικών ομίλων και εντελώς απροστάτευτοι. Στις επίμονες ερωτήσεις για το τι μπορεί πρακτικά να κάνει το υπουργείο, αφού - όπως ανέφερε - δεν μπορεί να δώσει τα δεδουλευμένα που οφείλει η επιχείρηση, όταν αναφέρθηκε το αίτημα να νομοθετήσει η κυβέρνηση την προτεραιότητα των εργαζομένων σε μια ενδεχόμενη πτώχευση, σήκωσε τα χέρια ψηλά και έριξε τις ευθύνες στην «τροϊκανή τρομοκρατία». Αντίστοιχη αντιμετώπιση είχε και το αίτημα για άμεση οικονομική ενίσχυση, ώστε να μη φτάσουμε στην κατάσταση των εργαζομένων στο «Ledra» που είναι απλήρωτοι από τον Απρίλη.

Η τοποθέτηση του υπουργού, πως ως κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τους μισθούς και τη δουλειά των εργαζομένων, δείχνει ότι το πραγματικό κουμάντο το έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες, τις υπηρετούν πιστά. Αλλωστε, τα μέτρα που προηγήθηκαν, αλλά και αυτά που προετοιμάζει, είναι οι απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, είναι μέτρα που απαιτεί και σχεδιάζει με βάση αυτά και η εργοδοσία της «Μαρινόπουλος».

-- Αναμφίβολα οι Επιτροπές Αγώνα είναι μια σημαντική κατάκτηση για τη συνέχεια. Τι το καινούργιο φέρνουν σε ό,τι αφορά την οργάνωση στον όμιλο;

-- Στέλιος Στύλας: Η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα αποτελεί σημαντικό βήμα για την παραπέρα οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στον όμιλο «Μαρινόπουλος». Οι Επιτροπές συγκροτήθηκαν μέσα από Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν σε καταστήματα της επιχείρησης, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, κόντρα στο κλίμα εφησυχασμού, φόβου και ψεύτικων αυταπατών που καλλιεργείται, δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Οτι, δηλαδή, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους απέναντι στην επιθετικότητα της εργοδοσίας, περνάει μέσα από την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα όλων των εργαζομένων στον όμιλο. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους στα καταστήματα που έστησαν Επιτροπές Αγώνα, για να φτιαχτεί ένα μεγάλο δίκτυο με όλα τα καταστήματα, ώστε να δώσουμε συντονισμένη αγωνιστική απάντηση, να δυναμώσει αποφασιστικά ο αγώνας μας, διότι οι εξελίξεις είναι μπροστά μας.

Οι Επιτροπές Αγώνα όπως και η δράση των κλαδικών σωματείων βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας, αλλά και του επιχειρησιακού σωματείου, που ακολουθεί τη γραμμή της, διότι με τη δράση και την παρέμβασή τους αναδεικνύουν τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, αποτελούν «κακό σπυρί» στο κλίμα συμβιβασμού και αναμονής που, από κοινού μαζί και με την κυβέρνηση, σπέρνουν.

Μαζικά - αποφασιστικά στην απεργία

-- Αύριο είναι μέρα απεργίας. Δώστε μας μια εικόνα από την προετοιμασία της και πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κινητοποίηση, με βάση το κλίμα που συναντάτε στα καταστήματα;

-- Στέλιος Στύλας: Η συμμετοχή στη στάση εργασίας που υπήρξε στις 13/7 σε αρκετά καταστήματα στην Αθήνα, αλλά και η απεργία που προηγήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι ενθαρρυντικά δείγματα και αυτή η δράση μπορεί και πρέπει να απλωθεί σε περισσότερα καταστήματα.

Μπροστά μας έχουμε την 24ωρη απεργία στις 22 Ιούλη και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Την προηγούμενη βδομάδα συνεδρίασαν οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί στα καταστήματα της Αθήνας και κατέληξαν σε σχέδιο δράσης και σε κοινή ανακοίνωση, που καλούν τους υπόλοιπους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους μέσα στα καταστήματα, με συγκεκριμένα αιτήματα την άμεση καταβολή όλου του μισθού, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις.

Οι Επιτροπές Αγώνα και τα κλαδικά σωματεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία αυτή, στη βάση της ανάγκης για κλιμάκωση και συντονισμό με το σωματείο εργαζομένων του «Μαρινόπουλου» στη Βόρεια Ελλάδα και Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί σε άλλες πόλεις. Ολες αυτές τις μέρες, οι δυνάμεις των κλαδικών σωματείων αλλά και των Επιτροπών Αγώνα, οργάνωσαν ένα μαζικό άνοιγμα με εξορμήσεις και περιοδείες, στους χώρους δουλειάς, για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους, να οργανωθούν συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις μέσα στα καταστήματα, να στηθούν και άλλες Επιτροπές Αγώνα.

Ηδη, προγραμματίζεται η σημερινή μέρα να αποτελέσει μέρα πανεξόρμησης στα μαγαζιά και τις αποθήκες για την αυριανή απεργία. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ανησυχία αλλά και αγανάκτηση από τους εργαζόμενους. Με την απεργία αυτή πρέπει να γίνει ένα ακόμα βήμα, ώστε να σπάσει ο φόβος από την εργοδοτική τρομοκρατία που εκδηλώνεται πιο ανοιχτά σε ορισμένα καταστήματα, να μην υπάρξει συμβιβασμός με την απληρωσιά και κυρίως να διαφυλάξουμε την εργασία όλων των συναδέλφων μας σε κάθε κατάστημα, σε κάθε πόστο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org