Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γνωριμία με την Ιστορία των εργατών του Λαυρίου

Στον αρχαιολογικό χώρο...
Στον αρχαιολογικό χώρο...
Επίσκεψη και ξενάγηση στην πόλη του Λαυρίου διοργάνωσε η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ την περασμένη Κυριακή, με στόχο να έρθουν σε επαφή οι νέοι με την Ιστορία και τους αγώνες της εργατικής τάξης του Λαυρίου καθώς και της ευρύτερης περιοχής. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν ο αρχαίος χώρος όπου βρίσκονταν οι αρχαίες εγκαταστάσεις των μεταλλείων, κατά τη δουλοκτητική κοινωνία.

Ο επόμενος σταθμός της περιήγησης ήταν η Γαλλική Μεταλλευτική Εταιρεία που εκμεταλλεύτηκε τα μεταλλεία του Λαυρίου για περισσότερο από έναν αιώνα, στην καπιταλιστική πλέον κοινωνία.

Οι δύο αυτές επισκέψεις βοήθησαν τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να καταλάβουν ότι στην πορεία της ιστορικής εξέλιξης, τα αρχαία μεταλλεία έδωσαν τη θέση τους στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις εξόρυξης και σε μια πορεία τη θέση των δούλων πήραν οι μισθωτοί σκλάβοι του κεφαλαίου. Η σύγχρονη αστική κοινωνία δεν κατάργησε λοιπόν τις ταξικές αντιθέσεις, έβαλε στη θέση των παλιών νέες τάξεις και νέους όρους καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Από την ξενάγηση έγιναν γνωστές και ορισμένες πλευρές για τη συμβολή του εργατικού κινήματος της περιοχή. Τέτοια ήταν η απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου, που πραγματοποιήθηκε το 1896 και πήρε τη μορφή εργατικής εξέγερσης, με θύματα απεργούς εργάτες, αλλά και φύλακες της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου.

...και στη Γαλλική Εταιρεία
...και στη Γαλλική Εταιρεία
Επίσης, το Λαύριο ήταν από τις πρώτες περιοχές που ίδρυσαν τους σοσιαλιστικούς ομίλους και συμμετείχε στον πρώτο σοσιαλιστικό σύλλογο που ιδρύθηκε την Πρωτομαγιά του 1890. Αναδείχτηκαν οι πρώτες προσπάθειες οργάνωσης των εργατών και των απεργιών των μεταλλωρύχων, η δημιουργία και η δράση των σωματείων τους μέσα στη γαλλική εταιρεία, η έννοια της αλληλεγγύης και η σχέση τους με τους ανέργους του κλάδου τους, που δεν τους διέγραφαν από το σωματείο τους. Συνολικά, η Ιστορία των εργατών του Λαυρίου αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης οι συμμετέχοντες κατέληξαν στην παραλία της Αγίας Μαρίνας για μπάνιο και λίγες ώρες ξεκούρασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ